În perioada 4-6 martie, Școala Federală de Antrenori (SFA) a organizat Modulul 2 din cadrul licenței UEFA PRO. În cele două zile de curs, participanții au avut ocazia să discute cu un invitat special, Valeriu Nicolae, expert în comunicare.

În prima zi au fost prezentate principalele concepte legate de comunicare și evoluția acesteia, în contextul schimbărilor din fotbal și sport în general. Au fost discutate metode alternative de antrenament și posibile legăturile dintre fotbal și alte sporturi, precum baschet, hochei, înot, fotbal american și baseball. S-au discutat instrumentele cheie ale comunicării și rolul lor în dezvoltarea, deciziile și rezultatele unui antrenor de succes.

Valeriu i-a provocat continuu pe cursanți să abordeze noi moduri de gândire, să observe situațiile din alte perspective, să fie conștienți de limitările naturale pe care le au și cum acestea se propagă în activitatea de zi cu zi. Totodată, pe lângă noțiunile și materialele predate, s-a pus accentul și pe exerciții individuale și de grup, de analiză, identificare și jocuri de rol pentru a se extrage învățămintele cheie.

În a doua zi, Valeriu Nicolae și-a propus să se concentreze pe dezvoltarea abilităților participanților. Au fost discutate elementele cheie pentru a deveni un comunicator eficient, cele de strategie și leadership personal, inclusiv rolul staff-ului tehnic, relațiile interpersonale create în cadrul lui și cum acestea pot influența pozitiv sau negativ traiectoria echipei, jucătorilor sau clubului per ansamblu.

La finalul modulului, cursanții au oferit feedback, provocați de situațiile de rol care i-a scos din zona de confort, dar și doritori de a aprofunda mai multe subiecte despre comunicarea interpersonală, leadership, gestionarea stresului și managementul riscului în viitoarele module.