În perioada 13-14 martie, Școala Federală de Antrenori (SFA) a organizat Modulul 2 din cadrul licenței UEFA A-GK. Formatul cursului îmbină noțiunile practice și teoretice pentru a le asigura cursanților un proces de învățare dinamic și adaptat cerințelor Convenției UEFA a Antrenorilor 2020.

În prima zi, Mihai Nădăban, antrenor de portari la Rapid și lector SFA a dat startul cu prezentarea Rolul portarului la fazele fixe. Într-o sesiune de lucru în grupuri, cursanții au avut de identificat erorile făcute de portarii profesioniști dintr-o serie de secvențe video, le-au notat și apoi analizat împreună cu colegii și lectorii.

Leo Toader, antrenor de portari al Echipei Naționale de Fotbal a României și lector SFA a introdus apoi Principiile de dezvoltare a portarului în realitatea jocului, sesiune construită pentru a înțelege necesitatea de a integra portarul în antrenament, metodele și instrumentele prin care se poate realiza asta, ținând cont de schimbările prin care fotbalul modern a trecut de-a lungul timpului.

În corelație cu noțiunile teoretice explicate și exemplificate, cursanților li s-a solicitat să construiască antrenamente în urma vizionării unor secvențe video din meciuri, cu scopul de a corecta erorile făcute de portarii prezentați.

În a doua parte a zilei, participanții au avut oportunitatea de a pune în practică exercițiile alături de 2 grupe de jucători, iar toate aceste sesiuni de lucru au fost filmate cu scopul de a fi analizate ulterior. La finalul zilei, pe baza imaginilor surprinse, cursanții au primit feedback și au participat la o dezbatere pe tema activității zilnice a antrenorului de portari.

În a doua zi, Daniel Gherasim, antrenor cu portarii la Naționala Feminină de Fotbal a României și lector SFA, a adus în atenția cursanților Fotbalul feminin, respectiv diferențele dintre portarii din fotbalul masculin și cel feminin, dar și asemănările care există din anumite puncte de vedere, susținute cu date statistice, secvențe și analize video de la Campionatul Mondial Qatar 2022 (fotbalul masculin) și de la Campionatul European de fotbal feminin 2022.

Activitatea a continuat cu prezentările despre Inițierea și construcția jocului de la portar – cursanții au fost implicați într-o dezbatere despre rolul portarului în inițierea jocului și contribuția esențială pe care acesta o poate aduce – și despre Periodizarea tactică, unde Eugen Anghel, antrenor de portari la FC Argeș și lector SFA, a explicat necesitatea respectării perioadelor de pregătire și a solicitat grupurilor de lucru să construiască un ciclu săptămânal de antrenament.

Partea practică a acestei zile a constat în planificarea a 4 sesiuni de antrenament pe baza temelor: blocarea șutului, centrările, jocul cu piciorul și duelul 1v1.

Exerciții au fost puse în aplicare cu ajutorul unei grupe de jucători U18, accentul fiind pe partea de încălzire a portarului. Pe tot parcursul activității pe teren, Marian Ioniță, fost antrenor de portari în staff-ul tehnic al lui Mircea Lucescu la FC Șahtar Donețk și la FC Rapid 1923, alături de Răzvan Stanca, antrenor de portari al Echipei Naționale de Fotbal a României U21 (ambii mentori SFA), au analizat cursanții din 2 perspective: pregătirea antrenamentului și coaching-ul acestora în calitate de antrenori.

În final, pe baza analizei video, cei prezenți au avut oportunitatea de a-și oferi feedback și de a extrage concluziile relevante în urma celor două zile.

În perioada 24-25 aprilie va avea lor Modulul 3, iar până atunci cursanții sunt implicați în activitățile de mentorat desfășurate în cadrul cluburilor în care activează cu scopul de a aplica cele învățate în cadrul sesiunilor teoretice și practice. În conformitate cu Directiva UEFA, echipele din ligile profesioniste de fotbal europene sunt obligate să aibă sub contract antrenori de portari care să dețină licența UEFA A-GK începând cu sezonul competițional 2023-2024.