În perioada 15-17 noiembrie, Școala Federală de Antrenori (SFA) a organizat un nou modul pentru cei 25 cursanți ai licenței UEFA A. Cele 20 ore ale Modulului 2 au fost dedicate condiției fizice în fotbal.

Lector la acest modul a fost Dr. Christos Papadopoulos, cunoscut pentru activitatea sa impresionantă în cercetare, predare și în munca sa în domeniul pregătirii fizice la cluburi de fotbal din Germania (Schalke 04 și VfB Stuttgart), Emiratele Arabe Unite (Al-Nasr SC), Belarus (Dynamo Brest), Cipru (Aris Limassol), dar și la Echipa Națională a României între anii 2016-2017.

Prima zi a început cu tema „Condiția fizică în fotbalul modern”, în cadrul căreia Papadopoulos a prezentat modificările în materie de pregătire fizică a sportivilor, îmbunătățirile metodelor de antrenament care s-au produs de-a lungul anilor, care erau mijloacele și instrumentele de pregătire atunci versus cele moderne, cum abordăm în prezent condiția fizică și de ce este necesar ca un antrenor de fotbal să fie conștient de toate aceste schimbări produse.

Apoi, atenția s-a concentrat pe prezentări despre „Rezistență” și „Viteză” din care cursanții au înțeles modalități noi de antrenament integrat și izolat pentru jucătorii pe care îi antrenează.

După-amiază, activitatea s-a mutat pe teren, unde Papadopoulos le-a prezentat accesorii și echipament sportiv recomandat pentru dezvoltarea rezistenței și vitezei, i-a invitat pe cursanți să le încerce pe propriul corp pentru a simți efectele produse, iar apoi le-a oferit oportunitatea de a lucra în teren cu o grupă de juniori U17 un antrenament al cărui profil fizic a fost rezistența aerob-anaerobă. Pe tot parcursul, cursanții împărțiți în grupe de lucru, au fost în rolul de antrenori, iar apoi de observatori, pentru a se autoevalua și a-și acorda feedback reciproc.

A doua zi a fost dedicată forței și coordonării, într-o sesiune care a îmbinat informațiile teoretice cu exemplele din activitatea de cercetare a lui Papadopoulos. Cursul „Antrenamentul proprioceptiv. Prevenție și reabilitare” s-a desfășurat în două locații proprice înțelegerii și practicii: într-o sală de judo, unde cursanții au avut ocazia de a lucra pe tatami reprize de exerciții propuse de ei, iar mai apoi împreună cu lectorul au lucrat o scurtă sesiune de antrenament cu scopul de a simți pe propriul corp efecte ale antrenamentului funcțional; și într-o sală de forță unde le-au fost prezentate metode simple pentru dezvoltarea forței, dar și pericolul la care pot fi expuși sportivii prin folosirea neadecvată a aparaturii dintr-o astfel de sală.

Ultima zi din cadrul modulului s-a axat pe prezentarea diferențelor dintre un antrenament integrat, izolat și cel de periodizare tactică cu scopul de a-i pregăti pe cursanți pentru tematica abordată în modulul viitor, respectiv pentru modalitățile de concepere a unei sesiuni de antrenament în care obiectivele tehnico-tactice sunt corelate pozitiv cu cele fizice în cadrul unui micro-ciclu.

„A fost o onoare de a-l avea din nou alături de noi pe Dr. Christos Papadopoulos, un adevărat profesionist, o personalitate bine cunoscută pentru cercetarea în sport și educație, dar și cu o experiență vastă alături de sportivi pe plan internațional. A acceptat cu plăcere să revină în România și să fie alături de noi, să aibă oportunitatea de a împărtăși cursanților licenței UEFA A din cunoștințele teoretice pe care le deține, din metodele și instrumentele moderne pe care le-a testat și validat și de a contribui la procesul de învățare prin care trec antrenorii noștri. Au fost 3 zile intense despre condiție fizică, un subiect atât de necesar de cunoscut și înțeles, un factor esențial care trebuie dezvoltat în vederea progresului fotbalului românesc.” – Lucian Burchel, director SFA