În perioada 12-14 decembrie, cursanții licenței UEFA A s-au reîntâlnit la București pentru un nou modul, pe tema condiției fizice în fotbalul modern.

Primul curs, „Monitorizarea GPS”, susținut de Sergiu Paul Coc, preparator fizic la FC Hermannstadt și la Echipa Națională U20, a subliniat importanța preparatorului fizic în staff-ul tehnic și contribuția semnificativă pe care o poate avea în pregătirea echipei. Lectorul i-a încurajat pe cursanți să monitorizeze și să analizeze constant datele obținute, să coreleze obiectivele echipei cu nivelul de pregătire fizică înregistrat, iar mai apoi să se adapteze și să aplice de fiecare dată cele mai bune metode și mijloace.

În continuare, Raluca Coc, tehnician nutriționist și absolventă a unui program de masterat la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, a prezentat noțiuni despre „Nutriția în fotbal”, explicând relația dintre performanța sportivă și conceptul de nutriție. A fost abordată triada hidratare – alimentație – suplimentare nutrițională, importanța celor 3 elemente, avantajele respectării unor reguli stricte și necesitatea comunicării constante dintre antrenor – jucător pe baza acestui subiect.

După-amiază, Lucian Burchel, director al Școlii Federale de Antrenori (SFA), a pus bazele înțelegerii corecte a raportului între volum – intensitate și pauza necesară revenirii pentru rezistență și viteză, două dintre calitățile motrice esențiale în jocul de fotbal. Cu ajutorul unor jucători U18, echipați cu un sistem de monitorizare, cursanții au avut oportunitatea de a observa diferențele dintre un antrenament integrat și unul izolat, privitoare la variațiile de viteză de deplasare ale jucătorului în forme de lucru diferite pentru aceeași intensitate de efort.

În cea de-a doua zi, focusul s-a mutat pe înțelegerea noțiunii de dozare a efortului în timpul antrenamentului izolat si integrat; cursanții au înțeles cât de importantă este pauza corect planificată în timpul antrenamentului de rezistență aerobă, anaerobă și viteză.

Cu ajutorul noțiunilor teoretice și a exemplelor practice, participanții au realizat antrenamente cu caracter integrat și izolat, iar fiecare grupă de lucru a prezentat în fața colegilor și jucătorilor antrenamentul creat, l-a lucrat în teren, iar apoi a primit feedback de la lectori și colegi pe baza notițelor făcute din observarea celor 2 componente: pregătirea și coaching-ul antrenamentului.

În ultima zi a fost pus accentul pe corelația dintre partea tehnico-tactică si cerințele fizice ale jocului pentru ca fiecare cursant să înțeleagă mai bine cum să planifice activitatea echipei într-un microciclu competițional. Toate aceste informații teoretice au fost transpuse în conceperea de antrenamente care să aibă la bază componenta fizică a acestora.

„Acest modul a fost de real ajutor pentru înțelegerea de către cursanți a noțiunilor despre condiție fizică și a necesității dozării corecte a efortului pentru diverse calități motrice necesare în fotbal. Au avut oportunitatea de a îmbina teoria și practica, au avut sarcini individuale și de grup diverse, au analizat datele obținute în urma monitorizării și au condus antrenamente demonstrative cu o echipă de U18.

Suntem siguri că acest mod de lucru aduce plus valoare, facilitează învățarea și îmbunătățește modul de gândire și decizie a cursanților pentru nivelul licenței UEFA A. Pentru că următoarele module sunt dedicate fazelor jocului, noțiunile despre condiție fizică vor avea un impact semnificativ în crearea de antrenamente eficiente atât individual, cât și colectiv”, a explicat Lucian Burchel, director SFA.