Turul 4 al Cupei României din acest sezon propune un duel de poveste al istoriei fotbalului nostru, între CAO Oradea, fondată în 1910, și U Cluj, creată în 1919!

Pentru ca reîntâlnirea de tradiție să fie posibilă, CAO din Liga 3 a trecut până în această fază a competiției de Foresta Tileagd (5-0) și SCM Zalău (1-0), în vreme ce “șepcile roșii” au eliminat Sănătatea Cluj (4-0). Meciul din acest sezon al Cupei se va desfășura pe 8 septembrie la Oradea.

Bihorenii au ridicat trofeul în 1956, după ce ediția anterioară fuseseră finaliști, în vreme ce clujenii au fost laureați în 1965, mândrindu-se cu alte patru prezențe în ultimul act: 1934, 1942, 1949 și 2015.

Semifinala din 1949

Până la confruntarea loturilor de azi, pregătite de Florin Fărcaș, respectiv Erik Lincar, farmecul istoriei învăluie vestiarul, tribunele și gazonul! Asta pentru că alb-verzii și alb-negrii au împărțit un secol și mai bine de fotbal românesc!

Primul duel important dintre cele două cluburi în Cupa României datează încă din 1949! Este ediția în care ICO Oradea și CSU Cluj, denumirile de la acea vreme ale formațiilor, se întâlnesc în semifinalele care atunci se disputau într-o singură manșă.

Pe 11 decembrie 1949, clujenii care mai aveau la activ o finală din 1942, s-au impus cu 1-0 la Oradea și au disputat ultimul act al competiției, pierdut însă în fața CSCA București, 1-2. Pentru bihoreni, anul e special și pentru că au obținut titlul de campioni ai României!

La Oradea jucau în acei ani Spielmann, Vecsei, Vaczi I, Serfozo, Bodo sau Zilahi, în vreme ce pentru echipa din Cluj luptau Copil, Zehan, Luca, Lutz.

Ca un detaliu inedit, marele antrenor Ștefan Covaci, pe durata carierei de jucător, a îmbrăcat tricoul ambelor echipe!

Reportaje video cu poveștile lor

Interesant este că duelul CAO – Universitatea în Cupa României s-a disputat deja în acest an, dar în altă formă! În competiția suporterilor, organizată de FRF și intitulată “Cupa Vine la Tine!”.

Aventurile celor două județe, Bihor și Oradea, în Cupa României s-au aflat la duel în faza sferturilor de finală. Iar la votul fanilor, pentru diferite probe speciale, s-a impus Bihorul! Au fost votați inclusiv idolii Andrei Sepci pentru Universitatea și Nicolae Kovacs pentru CAO!

În reportajele video speciale dedicate poveștilor din Cupă, firește, CAO și “U” ocupă un loc de cinste. Poți descoperi AICI și AICI cele două reportaje spectaculoase!

Programul complet al turului 4 al Cupei României, 2021-2022:

Marți, 7 septembrie, ora 16:30
ACS Şomuz Fălticeni – CS Aerostar Bacău
CS Şoimii Lipova – Politehnica Timişoara
AFC Odorheiu Secuiesc – AFC Hermannstadt
CS Hunedoara – CSC 1599 Şelimbăr
ACSO Filiaşi – ACS Viitorul Pandurii Târgu Jiu

Miercuri, 8 septembrie, ora 16:30
FC Unirea Dej – CS Minaur Baia Mare
ACS CAO 1910 – AS FC Universitatea Cluj
ACS Huşana Huşi – ACSM Politehnica Iaşi
CSM Reşiţa – SC FC Ripensia Timişoara
ACS SR Municipal Brasov – AFK Csikszereda Miercurea Ciuc
ACS Unirea Bascov – CSM Slatina
CS Tunari – CS Concordia Chiajna
AFC 1919 Dacia Unirea Brăila – ACS Petrolul 52
ACS Recolta Gheorghe Doja – AS FC Buzău
CS Năvodari – AFC Unirea 04 Slobozia
AFC Dunărea 2005 Călăraşi – AFC Astra