Săptămâna marelui meci cu Spania s-a încheiat cu duelul contra Maltei. Dacă în jocul cu ibericii orice rezultat pozitiv ar fi reprezentat un bonus în calculele calificării, în fața Maltei nu exista decât varianta victoriei, pe care am obținut-o, la limită. Goana după punctele necesare calificării continuă cu încă două „duble” în octombrie și noiembrie.

Cosmin Contra a trimis pe teren un unsprezece ofensiv, cu 7 schimbări față de Spania, dar și cu 3 debutanți: Adrian Rus, Florin Ștefan și Mihai Bordeianu. În total, între titulari au fost 5 dintre tinerii care ne-au făcut fericiți în această vară, la EURO U21.

Îndrăzneți, dar neinspirați în fața porții, tricolorii au ratat cel puțin 7 mari ocazii de gol în primele 45 de minute. Și un gol anulat după un ofsaid.

În minutul 10, după un traseu al mingii Bordeianu – Pușcaș – Andone, ultimul a tras în portar. Același Andone a ratat în minutul 14 după o pasă excelentă peste fundașii adverși. În minutul 21, portarul Bonello a scos bine șutul lui Marin, apoi șase minute mai târziu, același goalkeeper a parat șutul lui Hagi cu stângul. Imediat, „capul” lui Pușcaș a trecut la câțiva centimetri de bară. Pe final de repriză, centrarea lui Cicâldău, după o acțiune în stânga a sa, a picat pe transversală, iar în prelungirile primei părți Bordeianu a încercat să plaseze un șut de la marginea careului, dar balonul a ocolit poarta.

Apără Tătărușanu… la momentul potrivit

Dominarea tricolorilor, întreținută în principal de tripletă ofensivă Hagi – Pușcaș – Andone, a fost întreruptă o singură dată, când Tătărușanu a reamintit de evoluția excepțională cu Spania și a scos în situație de unu contra unu cu Corbolan, după o eroare în defensiva noastră.

România a fost foarte prezentă acolo, în fața porții adverse, dar, spre deosebire de meciul tur, golul nu a mai venit repede. Ci abia la începutul reprizei a doua, când inevitabilul s-a produs!

O centrare perfectă a lui Hagi din corner a ajuns pe „capul” lui Pușcaș, iar acesta a marcat golul 5 în 10 selecții la naționala mare. O reușită la fiecare două meciuri!

Din păcate, nu am mai reușit să înscriem până la final și să plusăm la golaveraj, criteriu de departajare care ar putea conta la finalul grupei. Însă până la calculele de sfârșit de campanie, adunăm încă 3 puncte.

Acum urmează „finalele” cu Norvegia (15 octombrie) și Suedia (15 noiembrie), ambele pe teren propriu. Misiunea e clară: victorii pentru a merge la EURO 2020, să jucăm la un turneu final în fața propriilor suporteri! Hai România!

ROMÂNIA – MALTA 1-0
A marcat: Pușcaș (46)

ROMÂNIA: 12. Tătărușanu – 7. Chipciu, 4. Rus, 6. Chiricheș-cpt., 21. Ștefan – 19. Bordeianu, 18. Marin (8. Stanciu 59), 22. Cicâldău – 11. Hagi  (10. Grozav 72) – 9. Pușcaș (13. Keșeru 77), 23. Andone. Selecționer: Cosmin Contra
Rezerve: 1. Radu, 16. Niță – 2. Benzar, 3. Toșca, 5. Nedelcearu, 14. Păun, 15. Anton, 17. Deac, 20. Maxim

MALTA: 1. Bonello – 4. Borg, 5. Agius, 22. Z. Muscat – 15. Corbolan, 13. Vella (6. Grech 86), 11. R. Muscat, 21. Gambin (19. Zerafa 81), 7. Mbong – 9. Farrugia, 10. Nwoko (17. Effiong 72) . Selecționer: Raymond Farrugia
Rezerve: 12. Hogg, 16. Haber – 2. Micallef, 3. Apap, 8. Fenech, 14. Xuereb, , 18. N. Muscat, 20. Pisani, 23. Caruaua