La doar 16 ani, Crina Rida a înscris primul său gol în Liga 1 Feminin. S-a întâmplat în meciul jucat de Selena Constanța în compania celor de la Carmen București, în a doua etapă din play-out.

Originară din Constanța, Crina Rida a ajuns la echipa de la malul mării în anul 2016. A luat “microbul” fotbalului de la băieții cu care se juca în copilărie, însă nici nu visa să joace într-o echipă de fete pentru că nici măcar nu știa că există. “Am început să joc fotbal în jurul vârstei de 9-10 ani, totul a început de la o simplă joacă cu băieții pe stradă. Ieșeam în fiecare zi afară și tot ce făceam era să bat mingea de dimineață până seara. Îmi plăcea foarte mult fotbalul, dar nu mi-am imaginat vreodată că o să fac parte dintr-o echipă de fotbal feminin pentru că nici nu știam că există.

Văzând că-mi place foarte mult să joc fotbal, tatăl meu a căutat o echipă la care aș putea să joc și atunci am descoperit Selena Constanța, fiind singura echipă de fete din oras. Nu mi-a venit să cred, eram foarte fericită și de atunci am început să merg la antrenamente, devenind o rutină pentru mine”.

Un rol important în alegerea Crinei de a urma o carieră în fotbal l-a avut și bunicul său, care i-a insuflat dragostea pentru acest sport și a încurajat-o să își urmeze visul. “Fratele meu practica și el fotbal și mergeam la meciurile și antrenamentele lui împreună cu bunicul meu care a fost mereu alături de noi. El m-a inspirat și m-a ajutat să înțeleg acest sport și să devin din ce în ce mai bună. La fel ca în cazul fratelui meu, bunicul meu m-a dus pentru prima dată la antrenamentele echipei. Familia m-a sustinut mereu și înseamna totul pentru mine”, a spus jucătoarea din Constanța.

Crina joacă atât ca mijlocaș central, cât și ca mijlocaș lateral. Întrebată care sunt principalele sale calități ca jucătoare, Crina a notat: “Consider că sunt o jucătoare tehnică, îmi place să țin mingea aproape de picior și îmi place ca echipa mea să aibă posesia. Îmi place să urc deseori în atac și să-mi ajut echipa să înscrie”.

Promovarea în Liga 1

Crina Rida a ajuns la Selena Constanța în anul 2016, când echipa evolua în Liga 2. La început, constănțeanca a jucat pentru echipa U15 a clubului, pentru ca mai apoi să facă pasul la echipa mare, alături de care a reușit promovarea în Liga 1 în sezonul 2018/2019. Mijlocașul a vorbit despre evoluția sa în cadrul clubului Selena Constanța în ultimii cinci ani:

“Eram printre cele mai mici jucătoare de la Selena când am ajuns la club. Am învățat foarte multe lucruri de atunci, colegele și doamnele antrenoare m-au primit foarte bine. Am evoluat în Cupa Romaniei, dar și în Liga 2, reușind promovarea în sezonul 2018/2019. A fost un sentiment unic, am muncit foarte mult să ajungem în Liga 1. Am jucat și pentru echipa U15 a Selenei, pentru care am marcat și cateva goluri. În acest sezon de Liga 1, am avut un început slab, cu multe înfrângeri la rând, dar în acest retur suntem foarte montate să arătăm că situația din clasament nu reflectă jocul și munca noastră”, a povestit Crina Rida.

Crina Rida a debutat în Liga 1 chiar în primul meci jucat de Selena Constanța pe prima scenă a fotbalului feminin din România, în 2019, contra celor de la Vasas Femina Odorhei. Formația de la malul mării a început acel sezon cu dreptul, câștigând cu 2-1.

“Când am debutat în Liga 1 aveam foarte multe emoții, știam că sunt foarte multe echipe bune cu jucătoare cu multă experiență și la fiecare meci am încercat să arăt cea mai bună variantă a mea. Următorul obiectiv este de departe de a rămâne în Liga 1, pentru asta trebuie să muncim și mai mult decât am făcut-o până acum, să avem încredere în noi că putem și să demonstrăm asta pe teren”, a precizat jucătoarea în vârstă de 16 ani.

Selena Constanța se află în acest moment pe ultimul loc în clasament, cu două puncte, adunate în primele două partide din play-out (1-1 cu Banat Girls și 3-3 cu Carmen București).

Primul gol în Liga 1

Meciul dintre Carmen București și Selena Constanța, din etapa a doua a play-out-ului, va rămâne unul de referință pentru Crina Rida, ea reușind atunci primul său gol în Liga 1. Condusă cu 2-0, Selena Contanța a redus din diferența de pe tabelă grație golului marcat de Crina în minutul 65. A fost momentul care a revitalizat echipa constănțeană, venind apoi și golul egalizator, semnat de Niculina Vălimăreanu în minutul 78. Eugenia Stroie a înscris în minutul 87 golul de 3-2, dar Selena Constanța a plecat doar cu un punct de la București.

În meciul cu Carmen, am intrat pe teren în minutul 55. Scorul era 2-0 pentru echipa adversă și era o situație dificilă pentru noi, deoarece aveam mare nevoie de victorie atât pentru moralul nostru, cât și pentru situația din clasament. Am intrat în teren cu gândul că trebuie să fac tot posibilul să-mi ajut echipa, iar în minutul 65 am reușit să marchez primul meu gol în Liga 1, pe care i l-am dedicat în totalitate bunicului meu care din păcate s-a stins din viață. Totodată, mi-a dat și mie, și echipei încredere că putem întoarce scorul în favoarea noastră, ceea ce am și făcut, reușind în minutul 87 să înscriem și golul al treilea, dar lipsa de concentrare pe final ne-a adus un singur punct”, a precizat Crina Rida.

Crina a povestit faza primului său gol în Liga 1: “Golul marcat de mine a venit în urma unei acțiuni colective. Colega mea Adina Duță mi-a pasat în careu, acolo mi-am făcut preluarea pe lângă fundașul advers și am șutat pe jos la colțul lung. Când am văzut că mingea vine spre mine, iar eu știam că sunt într-o situație bună de a marca, mi-am spus că acum e momentul meu și că nu trebuie să-mi dezamăgesc echipa. Mă bucur că am putut ajuta echipa, dar m-aș fi bucurat mai tare dacă am fi câștigat meciul”.

Cele mai importante realizări în fotbal

Pentru Crina Rida, cea mai frumoasă amintire de până acum din fotbal rămâne promovarea în Liga 1 Feminin. La capitolul realizări individuale, tânara jucătoare a menționat: „Cea mai importantă realizare a mea de până acum a fost la turneul Cupă Mării Negre care s-a desfășurat în iulie 2020, în Eforie, unde am fost desemnată cea mai bună jucătoare. Pot să spun că și golul marcat cu Carmen București este o realizare, deoarece mi-am dorit foarte mult să înscriu în Liga 1”.

Fiind elevă, Crina își împarte timpul între meciuri, antrenamente și școală, păstrând tot timpul un echilibru. Ambele lucruri sunt extrem de importante pentru mine, îmi împart timpul în egală măsură, niciodată nu am neglijat școala, dar nici fotbalul. Uneori este mai dificil, când lipsesc de la ore pentru meciuri sau antrenamente, dar profesorii m-au înțeles mereu. În timpul liber îmi place să mă odihnesc, mă mai joc FIFA, stau pe telefon, mă uit la filme, lucruri obișnuite pe care le fac majoritatea fetelor de vârsta mea”.

Ștefania Vătafu, sursă de inspirație pentru Crina Rida

Chiar dacă în trecut a practicat handbal și karate, Crina Rida n-ar mai da fotbalul pe niciun alt sport. “Mi-am dat seama repede că nu sunt pentru mine aceste sporturi și că tot fotbalul este preferatul meu. Îmi place foarte mult campionatul Spaniei, urmăresc echipa Barcelonei atât la masculin, cât și la feminin. Mai urmăresc și campionatele din Anglia și Franța”.

Dornică să ajungă la un nivel cât mai înalt pe plan sportiv, Crina își găsește sursele de inspirație în fotbalul internațional, una dintre jucătoarele ei preferate fiind o componentă a echipei naționale feminine a României. “Îl admir foarte mult pe Leo Messi, la fel și pe Ștefania Vătafu, îmi place foarte mult jocul ei. Antrenorul meu preferat este Pep Guardiola”.

Constănțeanca a menționat care sunt principalele sale obiective pe termen lung în fotbal: “Cu siguranță că îmi doresc un transfer în străinătate, dar știu că pentru asta am foarte mult de muncit, reprezintă visul meu cel mai mare, la fel și să fiu convocată la echipa națională, ar fi o mândrie pentru mine să îmbrac tricoul naționalei și să lupt pentru țara mea”.

“Fotbalul te disciplinează foarte mult”

Satisfacțiile și beneficiile pe care le aduce sportul sunt uriașe, iar Crina Rida a pus accentul pe modul în care fotbalul a ajutat-o să se dezvolte pe plan personal. “Fotbalul te disciplinează foarte mult. La fotbal înveți să fii altruist, te face să înțelegi că atunci când ești egoist nu poți avea rezultate, este un joc colectiv, un joc de echipă în care fiecare jucător contează, deci da, consider că fotbalul te ajută foarte mult și pe plan personal. În general, orice sport te ajută să te dezvolți atât la nivel psihic, cât și la nivel fizic”, consideră jucătoarea echipei Selena Constanța.

La doar 16 ani, Crina are deja în CV o promovare în Liga 1, meciuri în Cupa României și un gol marcat în prima ligă de fotbal feminin a României. Dacă s-ar afla față în față cu o fetiță care vrea să devină fotbalistă, sfatul Crinei ar fi: „I-aș spune să nu stea pe gânduri, să aibă încredere și să gândească pozitiv pentru că nimic nu este imposibil și, cel mai important, să nu asculte persoanele din jur care sunt de părere că fotbalul nu este un sport pentru fete. Mă întristează foarte mult când aud acest lucru”.