Comuna Țifești este o mică localitate din județul Vrancea, formată din satele Bătinești, Clipicești, Igești, Oleșești, Pătrășcani, Sârbi, Țifești (reședința) și Vitănești.

Situată în zona de contact a Subcarpaților Vrancei cu Câmpia Râmnicului, la poalele de Nord-Est a Măgurii Odobești, și cele de Sud-Est ale Dealului Momâia, pe malul stâng al râului Putna și pe malul drept al râului Șușița, la 6 km față de orașul Panciu, comuna Țifești este străbătută de șoseaua județeană DJ205E, care o leagă spre nord-vest de Vidra, Vizantea-Livezi și Câmpuri, și spre sud-vest de Garoafa (unde se termină în DN2).

Aici, la Țifești, de ceva timp există o echipă feminină de fotbal. O echipă care în acest sezon se numără printre revelațiile Ligii 3 Feminin. ACS Estera Țifești este prima în Seria 2, în fața unor echipe cu nume precum Poli Iași, Sepsi OSK Sfântu Gheorghe sau AFC Botoșani. „Dacă tot am ajuns aici, vom încerca să promovăm. Știm că nu va fi ușor și că Liga 2 Feminin e altceva, dar suntem ambițioși”, ne-a mărturisit Aurelian Sibechi, președintele fondator al echipei ACS Estera Țifești.

Alături de Paul Ionuț Cioran, care este antrenorul principal ale echipei, Aurelian Sibechi nu este răspunzător doar de fetele din comuna Țifești și împrejurimile acesteia, ci de toate iubitoarele de fotbal din județul Vrancea. Cei doi profesori se încăpățânează să le întrețină visele fetelor, sacrificându-și timpul, banii.

„Ne bucurăm de sprijinul Primăriei”

– Domnule Aurelian Sibechi, de când există fotbal feminin la Țifești?
De patru ani, dar clubul ACS Estera a fost înființat în urmă cu doar doi ani. Ideea de a înființa acest club a venit în urma participării cu echipa Grupului Școlar de la noi din comună la o competiție națională la Alba Iulia. În momentul în care ne-am apucat de treabă lucrurile au și început să se miște. Am primit, prin donație o mașină, apoi pe a doua am reușit să o achiziționăm din sponsorizări. Cu ele alergăm în deplasări, dar și prin tot județul atunci când facem selecții.

– Înseamnă că oamenii se alătură în susținerea fotbalului feminin!
Din păcate, suntem o comună unde sponsorii sunt foarte puțini. Ne bucurăm de sprijinul Primăriei, al domnului primar Gabriel Postolache și al domnului Virginel Potârniche, contabilul Primăriei, un mare rapidist! Și cam atât.

„Avem deja câteva vârfuri”

– Unde vă desfășurați activitatea?
Avem, aici, la Țifești, o sală de sport, un teren sintetic. Dar meciurile le jucăm la Jariștea – fetele de la U15 și la Panciu – echipa de senioare, care e de fapt formată tot din junioare. Cu o excepție. Avem o jucătoare născută în 2002, care anul acesta a împlinit 20 de ani. Dar celelalte fete au 16-17 ani.

– De unde provin fetele?
Din tot județul Vrancea. Ambiția noastră este aceea de a performa doar cu fete de la noi din județ. Avem deja câteva vârfuri. Andreea Onea a fost selecționată la echipa națională U17. Ne mândrim că o fată de la noi, Alexia Niculescu, joacă acum la echipa a doua a clubului „U” Olimpia Cluj. Fata a fost admisă la Liceul cu Program Sportiv din Cluj și așa a ajuns la „U” Olimpia Cluj.

„Suntem mândria județului Vrancea!”

– Cum a fost acest sezon până acum?
Suntem pe primul loc după opt etape, cu șase victorii și două egaluri, așadar fetele sunt neînvinse! Mai avem două obstacole, meciurile cu Slobozia și Poli Iași. Dacă vom trece cu bine peste aceste două partide, ne putem gândi la promovare. Dacă tot am ajuns aici, de ce să nu atacăm promovarea? Știm că nu va fi ușor, pentru că avem experiența anului trecut. Suntem însă deciși ca inclusiv în bugetul pe care îl vom face pentru anul următor să avem specificat faptul că echipa își dorește promovarea. Doar suntem mândria județului Vrancea! Primăria noastră se mândrește cu rezultatele noastre.

„Vrem să fim un fel de Petrolul Ploiești”

– Sunteți profesori, d-stră și Paul Ionuț Cioran.
Eu sunt însă profesor de istorie! Colegul meu e profesor de sport, fost jucător la FCM Bacău. A marcat și un gol în Divizia A, dar ce gol, în poarta echipei Steaua București. El are licența B, eu doar licența C. Noi ducem greul acestei echipe, nu reușim să cooptăm și alți oameni de fotbal. Ne certăm și cu soțiile din pricina fotbalului! Muncim, iar în timpul liber ne ocupă de echipă, de antrenamente, meciuri.

– Care sunt obiectivele echipei Estera Țifești?
Să creștem fete din județ, pe care să le oferim echipelor de top din fotbalul românesc. Vrem să fim un fel de Petrolul Ploiești. Oamenii de acolo au afirmat că orice jucător care are o ofertă avantajoasă pentru el și pentru club poate pleca. Așa și noi! În orice caz, așteptăm vremuri mai bune.

– Câte fete joacă fotbal la Țifești?
Avem în jurul echipei aproximativ o sută de fete, dintre care 60 sunt legitimate. Avem, așa cum am mai spus, echipă de U15 și de senioare. Avem multe planuri, inclusiv organizarea unui turneu internațional. Lumea a auzit și părinții fetelor ne caută. Mai sunt fete care joacă în echipe de băieți. Și asta am mai spus, e greu, e mult de muncă. Fetele au școală. Unele învață dimineață, altele după-amiază. Avem un grup deja pe telefon, unde fetele primesc programul de pregătire, tot ce este necesar.

– Când veți juca meciurile de pe teren propriu la Țifești?
Terenul de la Țifești, unde a evoluat și o echipă de băieți, în Liga a IV-a, este la dimensiuni minime. Nu avem condiții de vestiare. Suntem în căutarea celor 15.000 de metri pătrați necesari. Primăria ar dori să cumpere un teren, dar doi dintre proprietari cer un preț similar cu cel din centru Bucureștiului!

 

Articol de Adi Dobre