Duminică, 2 decembrie, la Dublin, forul continental a votat pentru înființarea unei noi competiții europene, care va purta numele de Europa League 2 și va debuta în 2021. Aceasta va da șansa mai multor echipe să evolueze în cupele europene.

Formatul acesteia va fi unul similar cu cel al Ligii Campionilor și al Europa League. Astfel, 32 de formații vor lua startul, acestea urmând a fi împărțite în 8 grupe a câte 4 echipe.

După încheierea fazei grupelor, echipele clasate pe prima poziție vor merge în optimi, apoi sferturi, semifinale și finală. Celelalte opt participante în faza optimilor vor fi câștigătoarele unui baraj între ocupantele locurilor secunde din Europa League 2 și echipele de pe pozițiile 3 în Europa League.

Câștigătoarea Europa League 2 va juca în următorul sezon în Europa League. Meciurile din Europa League 2 se vor disputa joia. Toate finalele competițiilor europene intercluburi se vor disputa în aceeași săptămână.

Astfel, finala Europa League 2 se va disputa în zilele de miercuri, finala Europa League joi, iar finala Ligii Campionilor va avea loc sâmbăta.

Președintele UEFA, Aleksander Čeferin, a explicat decizia luată de forul continental: “Principalul obiectiv este de a include mai multe formații în competițiile europene, oferind șansa echipelor de a disputa mai multe meciuri. De asemenea, asociațiile fotbalistice pot avea mai multe reprezentante în grupele unei competiții europene. Această hotărâre a venit în urma solicitării mai multor cluburi care și-au dorit creșterea șanselor de a evolua regulat în competițiile europene”.

De asemenea, forul european a aprobat creșterea sumelor garantate din start echipelor participante în Europa League.

Modul în care va fi calculat coeficientul european în noua competiție va fi stabilit anul viitor.