FOTO: UEFA.com

Reînnoirea parteneriatului se concentrează pe prioritățile europene și întărește angajamentul pe termen lung față de modelul sportiv european.

Președintele UEFA, Aleksander Čeferin, și vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, au prelungit astăzi, la sediul Comisiei Europene de la Bruxelles, Acordul de cooperare CE-UEFA încheiat pentru prima dată în 2014. Acest ultim acord instituțional duce parteneriatul dintre Comisia Europeană și UEFA la noi niveluri, concentrându-se pe provocările prioritare ale Europei și oferind cale pentru eforturi comune până în 2025.

Structurat în jurul priorităților cheie ale UE, cum ar fi acțiunea climatică, egalitatea pentru toți și incluziunea socială, acordul marchează o intensificare a colaborării de lungă durată dintre Comisia Europeană, UEFA și asociațiile naționale europene de fotbal în vederea utilizării fotbalului european ca forță pentru schimbare pozitivă la nivel mondial.

Comisia Europeană recunoaște extinderea și potențialul uriaș al evenimentelor paneuropene ale UEFA ca momente de unitate europeană care promovează modul de viață european și sărbătoresc diversitatea culturală a acestuia. Eforturile comune în acest sens vor fi intensificate în cadrul evenimentelor și competițiilor relevante UEFA, în special în Liga Campionilor și Campionatele Europene emblematice, masculin și feminin, cu un accent strategic pe EURO 2024 din Germania și EURO 2025 feminin.

În centrul noului acord se află un angajament comun de a promova solidaritatea între diferitele niveluri în sport, în special între fotbalul profesionist și fotbalul de bază, dezvoltarea continuă a jocului feminin, corectitudinea, integritatea, sustenabilitatea financiară, echilibrul competitiv, egalitatea de gen și buna guvernare.

Noul acord reafirmă în mod explicit hotărârea Comisiei Europene și a UEFA de a proteja și consolida modelul sportiv european, bazat pe valorile europene, solidaritatea între nivelurile de elită și de bază, meritul sportiv, un sistem deschis de promovare și retrogradare și protecția fizică și integritatea morală a sportivilor și a sportivelor. Procedând astfel, acordul avansează în direcția de politică publică stabilită de Parlamentul European și de statele membre ale UE (Consiliul UE) în rezoluții de referință anul trecut.

Vicepreședintele Comisiei, Margaritis Schinas, a declarat: „Principiul de bază al Europei este solidaritatea. UEFA și Comisia Europeană se vor asigura că toate competițiile UEFA rămân o poveste de succes încorporată în modelul nostru sportiv european. Acesta este un parteneriat unic: vom continua să lucrăm în cadrul structurilor existente, în deplină aliniere cu obiectivele europene pentru a servi și a reuni societatea europeană și cetățenii”.

Comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel, a declarat: „Acest acord reprezintă un nou pas în cooperarea noastră de lungă durată în domeniul sportului. UEFA este un partener important pentru promovarea inițiativelor noastre în sport, incluziune, sănătate mintală, corectitudine și egalitate de gen. Sportul, și în special fotbalul, este o platformă eficientă pentru a ajunge la tinerii noștri și la toți cetățenii europeni, crescând gradul de conștientizare cu privire la valorile noastre europene”.

Salutând acordul ca o demonstrație a forței de durată a parteneriatului dintre organismele europene, președintele UEFA, Aleksander Čeferin, a spus: „Acești ultimi ani au fost o perioadă intensă de cooperare între UEFA și partenerii noștri din UE pentru a face față provocărilor asupra modului de viață european și modelul nostru sportiv european. După cum semnalează acest acord, parteneriatul nostru – bazat pe zeci de ani de încredere și relații deschise – este mai puternic ca niciodată și avem un drum comun de parcurs pentru a ne dezvolta împreună în viitor, în beneficiul tuturor”.