Fioto: Răzvan Păsărică/SPORT PICTURES

Campioana României a disputat 8 Supercupe ale României până în prezent, reușind să câștige de 4 ori trofeul.

Dacă pentru Sepsi OSK Sf. Gheorghe această Supercupă a României din acest an reprezintă o premieră în cadrul istoricului competiției, pentru CFR Cluj putem spune că evenimentul e deja… tradiție! Asta pentru că vorbim de un club care a disputat deja 8 ediții de Supercupă. Reușind să câștige în 4 rânduri trofeul! Iar în 2008, Supercupa nu s-a disputat tocmai pentru că CFR și-a adjudecat și titlul de campioană în Liga 1, și Cupa României!

Aventura CFR-ului în competiție începe în 2009 când, din postura de câștigătoare a Cupei, formația a întâlnit în Supercupă pe Unirea Urziceni. După 1-1 la capătul celor 90 de minute, gol Cadu pentru CFR, s-a ajuns finalmente la penalty-uri, unde ardelenii s-au impus.

7 Supercupe au avut nevoie de lovituri de departajare din totalul de 23 disputate până azi, în 5 din cele 7 fiind angrenată CFR Cluj!

În 2010, scenariu similar, cu ialomițenii adversar, dar de data asta CFR din postura de campioană, iar Unirea dinspre L1 (locul secund, titlul fiind adjudecat tot de… CFR!). Și iar trofeu cucerit de ardeleni, la penalty-uri! După 1-1 în timp regulamentar și 2-2 la capătul a 120 de minute! Tocmai pe arena CFR-ului!

Abia în 2018 a reușit echipa vișinie să revină în posesia trofeului. Campioană, a avut în față pe Universitatea Craiova și a reușit să câștige cu 1-0 tocmai pe stadionul oltenilor! Eroul a fost Culio, marcatorul în minutul 78 din penalty. În 2020, CFR și-a format careul de Supercupe. A trecut la lovituri de departajare de FCSB, după 0-0 în minutele de joc.

Curiozități cu Deac și Dan Petrescu

În alte patru rânduri, CFR Cluj a jucat Supercupa, dar a pierdut șansa trofeului. S-a întâmplat în 2012, 2016, 2019 și 2021, ediția precedentă. Întâi, Dinamo a învins-o la penalty-uri, apoi Astra Giurgiu (1-0), Viitorul Constanța (1-0) și Universitatea Craiova, din nou la lovituri de departajare.

Iată câteva detalii interesante legate de parcursul CFR-ului în Supercupa României până azi:

  • Ciprian Deac, fotbalist în lotul de azi al campioanei, a fost pe teren și în 2010, acum mai bine de un deceniu, la al doilea trofeu din această categorie adjudecat de echipa sa. Mai mult decât atât, Deac a marcat în prelungiri golul pentru 2-2, ducând finala spre loviturile de departajare!
  • Andrea Mandorlini și Edward Iordănescu sunt antrenorii Supercupelor pentru CFR, fiecare cu câte două trofee cucerite, italianul în 2009 și 2010, iar actualul selecționer în edițiile 2018 și 2020.
  • Antrenorul care scrie istorie la CFR, Dan Petrescu, nu are o singură Supercupă a României în palmares, ca tehnician. Dar cucerită, în 2015, cu ASA Tg. Mureș! A pierdut Supercupa în 2019 contra Viitorului Constanța, pe când pregătea CFR Cluj, și în 2009 tocmai contra CFR-ului, pe când antrena Unirea Urziceni!