Încheiem astăzi prezentarea echipelor calificate în play-off-ul Ligii I Feminin. După Fair Play București, Politehnica Timișoara, Vasas Femina Odorheiu Secuiesc, CSM Alexandria și Heniu prundu Bârgăului, a venit rândul fetelor de la Universitatea Olimpia Cluj.

Gruparea ardeleană domină de peste un deceniu, aproape fără rival, competiția internă. An de an, pe lângă performanțe, „U” Olimpia Cluj livrează echipelor naționale jucătoare de mare valoare și rămâne pentru toată lumea fotbalului feminin din România un model de organizare.

Echipa pregătită de Daniel Sima a făcut un sezon regular perfect: 11 victorii din tot atâtea partide și un golaveraj de 74-3!

Alin Cioban, președintele clubului „U” Olimpia Cluj și reprezentantul fotbalului feminin în Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal, a vorbit despre sursele performanțelor echipei pe care o conduce, despre Liga I, despre adversarele în lupta pentru titlu și despre prima reprezentativă.

– „U” Olimpia Cluj a închiat și acest an pe locul 1 în Liga 1 Feminin!
Lumea s-a obișnuit cu „U” Olimpia Cluj pe primul loc al clasamentului. Suntem acolo în ultimii ani. Să ne menținem însă pe primul loc e foarte greu, credeți-mă. E o muncă uriașă, o muncă de echipă. Nu părem obosiți, dar, să știți, uneori suntem! Pentru a rămâne în frunte ai nevoie de o echipă de profesioniști, unită, de o Academie puternică, bine pusă la punct, care să alimenteze în permanență echipele din cadrul clubului, în primul rând prima echipă. Acest loc I ne onorează, dar ne și obligă în același timp. Ne obligă să menținem standardele, să menținem ritmul de lucru.

Sursa foto: Paul Ursachi / Sportpictures

– A fost cel mai bun an al Olimpiei din istorie? 
Ce pot spune e că pentru prima oară în istorie am câștigat totul de-a lungul unui sezon și am încheiat anul calendaristic în fotoliul de lider la toate categoriile! E o performanță, nu?! Echipa de senioare a cucerit titlul de campioană în Liga I și Cupa României, încheind sezonul regular 2021-2022 pe primul loc. Echipa a 2-a a clubului nostru, compusă doar din junioare, e prima în Seria a II-a a ligii secunde, e adevărat fără drept de promovare. Echipa U17 e campioană națională și lider în acest moment în competiția internă. Echipa U15 e, de asemenea, lider în campionatul național. Avem echipe U13, U11, U9 – cele mai bune din țară.

„Munca uriașă a tuturor antrenorilor noștri”

– Știu că există și un proiect unic al clubului „U” Olimpia. Despre ce e vorba?
E vorba despre un parteneriat cu Liceul cu Program Sportiv Cluj. Astfel, la LPS Cluj există o clasă de fotbal rezervată fetelor! Și care, firește, e pe primul loc, în competițiile la care participă. Un rol important în acest proiect l-au avut domnii Florin Covaciu – directorul liceului și Teodor Papuc – profesor, precum și ceilalți dascăli ai liceului, oameni dedicați.

– Ce se află în spatele acestor rezultate?
Așa cum spuneam și mai devreme, în spatele acestor performanțe stă munca uriașă a tuturor antrenorilor noștri, unitatea de care dau ei dovadă. Cu toții transmit jucătoarelor încă de la cea mai fragedă vârstă mentalitatea de învingătoare, mentalitatea de campioane. Aminteam de unitate. Daniel Sima, antrenorul echipei de senioare, e nelipsit de la meciurile celorlalte formații ale clubului nostru. Vizionează, filmează, apoi discută cu antrenorii, ceea ce mi se pare extraordinar.

„Echipa națională este pe primul plan”

– Ați avut vreun model în ceea ce ați construit la Olimpia Cluj?
Nu neapărat. Am încercat să facem lucrurile corect, să adunăm informații, să privim și la cluburile mari, dar fără a copia un model. Eu personal am urmat cinci cursuri UEFA, toate finalizate cu diplome, din care am putut aduna o mulțime de concluzii, de idei despre strategii, despre organizarea cluburilor. Am luat, ca să spun așa, câte ceva de la toți și de la toate cu care am intrat în contact.

© FOTO: Ciprian Petcut/SPORT PICTURES

– Plecarea jucătoarelor în străinătate reprezintă un proces natural?
În cele din urmă cred că este un fenomen natural, deși, sincer, nu ne dorim ca jucătoarele să plece. Am avut întotdeauna discuții cu fetele care au dorit să plece, pentru că e important acest aspect. Am dorit să le asigurăm că aici, la Cluj e, cu adevărat, casa lor, că aici vor găsi, atunci când vor decide să revină, un loc în care să își continue pasiunea numită fotbal. Atunci când pleci la o echipă dintr-un campionat puternic e clar că faci un pas înainte în cariera ta. Nu am să fiu însă niciodată de acord ca jucătoare de echipă națională să meargă să dea probe prin cine știe ce campionate. Jucătoarele care evoluează în străinătate trebuie să aducă un plus atunci când vin la prima reprezentativă. Știți de ce spun asta? Pentru că echipa națională este pe primul plan, cel puțin în ceea ce mă privește.

„Acum e mai dificil”

– Câte jucătoare are „U” Olimpia Cluj la loturile naționale în acest moment?
La prima reprezentativă sunt acum doar trei. Asta pentru că multe dintre „straniere” sunt produse ale clubului nostru. La ultima acțiune a echipei naționale U19 am avut 11 jucătoare, zece fiind titulare! La U17 și U15 avem constant 6-7 jucătoare.

– Care e aria de selecție a clubului „U” Olimpia Cluj?
Până la vârsta de 15 ani mizăm pe jucătoare din Cluj și din zona Clujului. După această vârstă aducem și din țară, unde avem căutători de talente ce ne recomandă jucătoare.

– Există concurență la acest capitol?
Înainte luam jucătoare inclusiv din București. Acum e mai dificil, pentru că și echipele din Capitală oferă condiții. E adevărat, la noi contează mult, în concurența cu cele mai multe dintre echipele de primă ligă, orașul Cluj, care e un puternic centru universitar, oamenii de aici reprezintă de asemenea garanția calității, a lucrurilor făcute cu seriozitate.

„Să construiască o Academie ca a noastră”

– La începutul acestui sezon ați avut emoții?
La fiecare început de sezon am emoții! Sincer, îmi doresc un echilibru și cred în acest echilibru. Urmăresc atent ceea ce se întâmplă și la celelalte cluburi, proiectele lor. Heniu Prundu Bârgăului, principalul nostru rival, nu doar pe plan zonal, rămâne în continuare un adversar de temut. Oamenii de acolo fac lucruri bune. Foarte interesant e și proiectul Politehnica Timișoara, și nu doar pentru că acolo e domnul Mirel Albon. Timișoara va fi mai puternică sezonul viitor. Vasas Femina Odorheiu Secuiesc rămâne un punct important, deși a pierdut și în această vară câteva jucătoare. CSM Alexandria reprezintă pentru mulți o surpriză, nu și pentru mine. Mă bucur pentru cei de la Fair Play. Îmi pare rău de Piroș Security Arad că nu a prins play-off-ul, dar au fost doar șase locuri.

– Ce trebuie să facă un club pentru a detrona „U” Olimpia Cluj?!
Să construiască o Academie ca a noastră! Să poți înlocui jucătoarele plecate cu valori crescute în curtea ta. Să ai un colectiv unit, așa cum e la „U” Olimpia. Deocamdată la noi angrenajul funcționează. Am mai spus asta: când vom pierde poziția de lider, o vom face doar pe mâna noastră.

„Să fim mai buni”

– Aveți vreun of?!
Am! E legat de echipa națională. Îmi doresc să avem o echipă națională mai competitivă. Trebuie să înțelegem cu toții că viitorul fotbalului feminin românesc depinde de rezultatele echipelor naționale.

– Liga Campionilor rămâne în continuare marea provocare pentru „U” Olimpia Cluj?
Anul acesta ne-am asumat riscurile. Am avut o echipă foarte tânără. Pentru sezonul viitor ne propunem să trecem de faza grupelor. Ar fi cu adevărat o performanță. „U” Olimpia Cluj are al cincilea buget din Liga I. În Liga Campionilor cluburile s-au dezvoltat extraordinar în ultimii ani, cu investiții mari. Apropo de Liga Campionilor, dorim să găzduim sezonul viitor meciurile din grupa noastră. Intenționăm să jucăm și pe „Cluj Arena”, dar și la Iclod, acolo unde ne-am disputat în ultima vreme meciurile de pe teren propriu. Ca și la Cluj, unde Primăria ne acordă în continuare sprijin, autoritățile de la Iclod, în frunte cu primarul Emil Pîrțoc, om de sport, fost rugbyst, fost arbitru de rugby, ne-au primit cu brațele deschise.

– Cu ce gânduri încheiați anul 2021?
Vă mărturisesc faptul că am citit cu mare atenție și admirație toate materialele apărute până acum despre echipele calificate în play-off-ul Ligii 1. Mi-au plăcut ideile și preocupările celor care se ocupă de destinele echipelor Fair Play București, Politehnica Timișoara, Vasas Femina Odorheiu Secuiesc, CSM Alexandria și Heniu Prundu Bârgăului. Gândurile mele se îndreaptă către ei, dar și către ceilalți implicați în acest fenomen care e fotbalul feminin din România. Le doresc tuturor un an 2022 mai bun. Să fim mai apropiați de echipele naționale și să fim mai buni. Îmi doresc foarte mult să fim mai buni. Doresc, de asemenea, să mulțumesc celor care se ocupă cu mediatizarea fotbalului feminin din România, pentru că fac o treabă extraordinară.

Lotul echipei Universitatea Olimpia Cluj:

Portari: Grigoraș Ioana, Pop Ganea Mirela, Seppi Erin

Fundași:West Riley Victoria, Pedersen Karlee, Maria Stamate, Rashida Beal, Botojel Cristina, Sigheartău Simona, Vincze Noemi, Trifa Patricia, Iancu Florentina

Mijlocași: Ioana Bortan, Bumbar Sonia, Mirea Roxana, Mihaela Ciolacu, Oneț Daiana, Banciu Denisa,

Atacanți: Mara Bâtea, Marcu Carmen, Borodi Adina, Andreea Pânzariu, Țabur Carolina, Bălăceanu Ioana

Staff tehnic:
Daniel Sima – antrenor principal
Costantin  Olariu – antrenor secund
Pop  Ganea Mirela – antrenor cu portarii
Tașnady Ianos – preparator fizic
Tiberiu Stranyesky – antrenor junioare U15