Foto: UEFA.com

UEFA va relua campania „Cleaner Air, Better Game – Aer mai curat, joc mai bun” la ediția din această vară a UEFA Under 21 Championship din Georgia și România.

Inițiativa, care a debutat la precedenta ediție a turneului, își propune să crească gradul de conștientizare cu privire la efectele nocive ale poluării aerului asupra sănătății publice, despre care Organizația Mondială a Sănătății estimează că ne costă peste șapte milioane de vieți anual.

Campania „Cleaner Air, Better Game” joacă un rol esențial în promovarea acțiunii colective de monitorizare și reducere a emisiilor de carbon pe parcursul turneului european U21. De la asociații naționale la jucători, fani, voluntari și personal, toate părțile interesate sunt încurajate să adopte practici conștiente de mediu printr-o serie de inițiative care vor fi organizate în orașele gazdă. Aceste inițiative se vor concentra pe gestionarea deșeurilor, eforturile de curățare a comunității și programe pentru a stimula călătoriile durabile la jocuri.

Prin campanie, UEFA transmite un mesaj puternic comunității fotbalului și nu numai: că un viitor mai curat nu este doar de dorit, ci și realizabil prin acțiune și angajament colectiv.

Nu moștenim planeta de la strămoșii noștri, ci o împrumutăm de la copiii noștri. Prin urmare, suntem responsabili să o lăsăm în cea mai bună formă posibilă. Și trebuie să facem o treabă mai bună, după cât de alarmante sunt concluziile unor studii relevante asupra aerului. Vom folosi vocea puternică a fotbalului pentru a sensibiliza asupra acestei probleme și a sugera soluții creative pentru a schimba lucrurile“, a declarat președintele UEFA, Aleksander Čeferin.

„Invit toți oamenii cu fotbal în suflet să participe la campania noastră «Aer mai curat, joc mai bun», nu doar pe cei din țările gazdă, Georgia și România. Conservarea mediului și îmbunătățirea calității aerului pe care îl respirăm este un obiectiv global și unul pe care îl putem atinge doar ca echipă. Pentru că, până la urmă, alegerile și acțiunile noastre sunt cele care fac diferența, nu aptitudinile și talentele noastre.”

 MAI MULTE DESPRE LANSAREA CAMPANIEI 

Monitorizați, încurajați și vorbiți

Pe tot parcursul campionatului, UEFA, alături de federațiile din Georgia și România, vor acorda prioritate principiilor de mediu, sociale și de guvernare (ESG) în operațiunile lor, în conformitate cu o abordare strategică definită pentru turneu.

În ceea ce privește mediul, organizatorii vor efectua o analiză a comportamentului mobilității spectatorilor, vor monitoriza îndeaproape amprenta de carbon a evenimentului, vor minimiza utilizarea generatoarelor pentru emisiunile TV și vor introduce containere de reciclare pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la separarea deșeurilor.

UEFA și federațiile locale de fotbal vor organiza, de asemenea, ateliere privind clima pe parcursul competiției pentru a împărtăși cele mai bune practici și a dezvolta soluții inovatoare pentru reducerea emisiilor de carbon. Acesta va oferi o platformă de dialog și colaborare pe probleme de mediu în fotbal.

În cele din urmă, țările gazdă vor acorda prioritate guvernării publicând strategia UEFA de sustenabilitate a evenimentelor în limbile locale, desfășurând consultări cu părțile interesate, oferind instruire personalului și voluntarilor pe teme ESG (de mediu, social și guvernanță), lansând o campanie de comunicare pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la poluarea aerului și dezvăluind performanța lor în ce privește parametrii axați pe ESG.

Stakeholderii se unesc pentru un viitor mai curat și mai sănătos

Campania a primit sprijin din partea Comisiei Europene, vicepreședintele executiv Frans Timmermans și Virginijus Sinkevičius, comisarul european pentru mediu, oceane și pescuit, lăudând eforturile inițiativei.

Frans Timmermans a spus: „Campania UEFA pentru aer curat poate fi o sursă de inspirație pentru mai multe acțiuni ale fotbalului profesionist împotriva crizei climatice din întreaga lume. Milioane de europeni iubesc fotbalul. Îl urmăresc și Îl joacă. Indiferent dacă jucăm pe un teren de fotbal sau batem o minge pe stradă, toată lumea merită să respire aer curat.

El a adăugat: „Ca fani și jucători, alegerile noastre individuale pot fi, de asemenea, de mare ajutor, de exemplu, alegând opțiuni ecologice pentru a călători la un meci”.

Federațiile de fotbal din Georgia și România și-au acordat sprijinul campaniei, subliniind potențialul turneului de a sensibiliza publicul cu privire la importanța conservării mediului.

Președintele Federației Georgiane de Fotbal (GFF), Levan Kobiashvili, a declarat: „Acest turneu important de fotbal este o oportunitate excelentă de a ne prezenta angajamentul față de protecția mediului și sustenabilitate”.

Președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a adăugat: „Prin campania «Cleaner Air, Better Game», organizatorii Turneului Final UEFA Under21, din România și Georgia, atrag atenția oamenilor asupra nevoii de implicare individuală acum și arată, prin exemple concrete, care poate fi contribuția fotbalului la protecția mediului. Vă invit așadar să fim parte, cu toții, din acest proiect, nu doar ca simpli spectatori, ci ca actori conștienți de importanța acțiunii comune pentru binele generațiilor viitorului”.

În ecosistemul fotbalului european, FRF a fost una dintre primele federații care au înțeles importanța adoptării unor măsuri de sustenabilitate pentru protecția viitorului acestui joc. FRF a participat la primul consorțiu european pentru implementarea unui proiect de mediu, între 2018 și 2021, prin proiectul LIFE TACKLE. Actualmente FRF se pregătește pentru adoptarea Certificatului de Management de Mediu ISO 14001 în următoarele două luni. Totodată, FRF a demarat instalarea la Centrul Național de Fotbal Mogoșoaia și la sediul central a unor soluții tehnice de eficientizare a consumului de energie: panouri solare, instalații de nocturnă cu LED, economizoare de apă.

În decembrie 2020, președintele UEFA a semnat Pactul european pentru climă, angajându-se să folosească acoperirea globală a fotbalului pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la urgența climatică și pentru a inspira mai mulți oameni să ia măsuri pentru a salva planeta. Anul trecut, UEFA s-a angajat, de asemenea, să reducă emisiile în cadrul UNFCCC Sports for Climate Action Framework.

Pentru mai multe detalii și informații despre activitatea noastră în domeniul sustenabilității, accesați Raportul UEFA RESPECT.