Pentru al doilea sezon consecutiv, echipa feminină de fotbal Heniu Prundu Bârgăului a încheiat Liga 1 Feminin în postura de vicecampioană, iar în Cupa României a jucat din nou cu trofeul pe masă. Echipa bistrițeană și-a câștigat astfel statutul de forță în fotbalul feminin din România, devenind un pol important.

În sezonul recent încheiat al Ligii 1, Heniu a fost angoasa multiplei campioane „U” Olimpia Cluj, pe care a ținut-o în șah până aproape de final. Cele două mari rivale au oferit, pentru al doilea sezon consecutiv, un adevărat spectacol fotbalistic în finala Cupei României.

Evoluțiile foarte bune ale echipei Heniu Prundu Bârgăului, constanța din ultimii ani, seriozitatea și profesionalismul întregului club au făcut ca destinul micuței echipe de pe Valea Bârgăului să se schimbe definitiv. În bine! Din sezonul viitor, echipa Heniu Prundu Bârgăului a fost adoptată de clubul Gloria Bistrița, cel mai important nume pe plan sportiv din județul Năsăud.

Antrenorul Călin Svoboda este în continuare în căutarea rețetei câștigătoare, o rețetă care să ducă la detronarea echipei „U” Olimpia Cluj, cea care domină fotbalul feminin din România de mai bine de un deceniu. Tehnicianul e însă conștient de faptul că misiunea echipei sale e în continuare una foarte dificilă, dar nu imposibilă.

„Sunt mulțumit și, în același timp, mândru de realizările noastre”

– Titlul de vicecampioană a României, finaliști în Cupa României. Ce înseamnă acest nou sezon pentru Heniu?! 
Sunt mulțumit de acest sezon și, mai ales, de evoluțiile echipei noastre. Am jucat la un nivel bun, am progresat și am confirmat. E adevărat, ne-am dorit mai mult, se putea mai mult, dar ne vom concentra și sperăm ca în viitorul apropiat să reușim performanțe și mai bune.

– Dar pentru dumneavoastră?
A fost, de asemenea, un sezon bun și pentru mine. Rezultatele din ultima perioadă reprezintă încununarea muncii pe care am depus-o în ultimii nouă ani în fotbalul feminin românesc. Pot spune că sunt mulțumit și, în același timp, mândru de realizările noastre.

„A fost un sezon bun pentru fotbalul feminin din România”

– Ce a făcut diferența in finala Cupei României?
Vom face o analiză amănunțită a jocului nostru din finala Cupei României și vom vedea ce trebuie să nu repetăm, dar și unde putem aduce plus valoare. Cred că mental s-a făcut diferența în finală. Ne-a lipsit poate și șansa, dar și ea face parte din joc, nu putem să ne plângem de acest lucru.

– Cum a fost acest sezon? Și Liga 1 și Cupa României.
Mă bucur mult că a fost un sezon disputat, podiumul fiind stabilit în ultima etapă de campionat. Așa e frumos în sport. A fost un sezon echilibrat, cu meciuri frumoase, goluri spectaculoase, jucătoare care s-au evidențiat și echipe care și-au dorit să crească, iar toate acestea s-au putut vedea de-a lungul întregului sezon. Valoric, cred că a fost un sezon bun pentru fotbalul feminin din România.

„Atuurile Heniului au fost forța grupului și experienta jucătoarelor”

– Ați avut vreun moment senzația ca „U” Olimpia poate pierde titlul, Cupa?
Nu am să îmi exprim vreodată opinia în privința altor echipe, mă preocupă exclusiv echipa mea. Heniu și-a dorit maximum de puncte din toate meciurile din acest sezon, ne-am pregătit și am luptat pentru acest lucru. Cred că titlul s-a decis în partida retur din play-off, în meciul direct dintre Heniu și „U” Olimpia Cluj de la Prundu Bârgăului, când meciul s-a încheiat la egalitate. Au fost două puncte decisive pierdute de noi.

– Care au fost atuurile echipei? 
Cred ca atuurile Heniului au fost forța grupului și experienta jucătoarelor.

– Care au fost minusurile?
Accidentările ne-au creat mari probleme în acest sezon, dar și inconstanța în evoluții.

„Această echipă e capabilă de performanțe mult mai bune”

– Ce jucătoare v-au impresionat in acest sezon?
Nu îmi doresc să evidențiez nici o jucătoare, ci echipa. Le mulțumesc tuturor pentru că au vibrat pentru Heniu și în acest sezon și le felicit pentru rezultate.

– Ce așteptări aveți de la fete, de la echipă pentru viitor?
Îmi doresc ca fetele să fie sănătoase, să se autodepășească, să fie ambițioase și să crească din punct de vedere valoric, iar jocul nostru să fie tot mai calitativ. Pentru echipă îmi doresc o perioadă de pregătire foarte bună, urmată de jocuri bune, victorii, rezultate și depășirea actualelor performanțe.

– Care sunt obiectivele echipei, ale d-stră? 
Ne dorim, îmi doresc mai mult! Întotdeauna se poate și cred sincer că această echipă e capabilă de performanțe mult mai bune.

„Vrem să schimbăm mentalități”

– Are nevoie Heniu de întăriri pentru sezonul viitor?
Evident. Toate echipele caută să se întărească în această perioadă, să creeze concurență pe posturi și să pună în teren, în campionat, cea mai bună variantă de joc, de fiecare dată. Vom căuta cele mai bune soluții, îi asigurăm pe toți de asta!

– Ce vă doriți de la Liga 1 în viitor? 
Vrem să schimbăm mentalități, vrem să crească investițiile și susținerea echipelor din fotbalul feminin românesc, precum și interesul suporterilor față de fenomen. Îmi doresc competiție în Liga 1 și cât mai multe echipe care să emită pretenții serioase la titlul de campioană.

– Spuneți-ne câteva cuvinte despre noul proiect Gloria.
Gloria Bistrița este un brand în sportul din Romania. Trecerea la noul club va aduce, sunt convins, un plus de calitate în tot ceea ce ține de organizare, finanțare, pregătire și nu numai. Vom trece la alt nivel și acest lucru nu poate să ne aducă decât lucruri bune. E o bucurie și o onoare să devenim CS Gloria Bistrița-Năsăud în anul centenarului secției de fotbal a clubului bistrițean.

Articol de Adi Dobre