Comitetul Executiv al FRF întrunit marți, 26 noiembrie, la Casa Fotbalului, a modificat regulamentul în privința acordării licențelor pentru Liga 1.

Astfel, dacă un club ce dorește licența pentru Liga 1 nu va obține minimum 60 de puncte în clasificarea academiilor va fi nevoit să plătească o sancțiune financiară și să semneze un acord cu FRF prin care va primi o derogare de un an pentru întrunirea condițiilor de participare, urmând ca Federația Română de Fotbal să ofere asistență cluburilor respective pentru a îndeplini toate condițiile prin dezvoltarea propriei academii.

„Până în 2021 îmi doresc ca fiecare academie a echipelor din Liga 1 să fie la un nivel cât mai ridicat. Unul dintre principalele motive pentru care există această diferență între cluburile din est și cele din vest îl reprezintă lipsa investiției în academii. Vom continua cu reforme în privința dezvoltării sectorului juvenil și pentru cluburile din eșaloanele inferioare”, a spus președintele FRF, Răzvan Burleanu.

Din 2021, însă, nerealizarea baremului de 60 de puncte va conduce la neacordarea licenței de Liga 1.

În același context, din 2020, Federația Română de Fotbal își dorește să dezvolte un program nou la nivelul FRF care se va concentra pe furnizarea acestui suport de asistență tehnică dedicat cluburilor de L1 în dezvoltarea academiilor de copii și juniori, acolo unde sunt probleme.

Distribuirea plăților de solidaritate de la UEFA către cele mai bune academii

De asemenea, tot în ședința de astăzi s-a hotărât ca începând din decembrie 2020, plățile de solidaritate de la UEFA să se facă în funcție de principiul clasificării academiilor. Astfel, banii veniți de la UEFA vor fi împărțiți de FRF primelor 20 cluburi profesioniste din topul clasificării academiilor, indiferent de eșalonul competițional. Condiția de a fi club profesionist este una impusă de forul de la Nyon. Cluburile vor avea obligația să investească banii respectivi la nivel de copii și juniori. Pentru decembrie 2019, modalitatea va rămâne aceeași: suma va fi împărțită în mod egal cluburilor din Liga 1 care nu au evoluat în grupele unei competiții europene.