Norbert Demeny pregătește Csikszereda U19, câștigătoarea Ligii Elitelor de sezonul trecut și reprezentanta noastră în competiția europeană la această categorie de vârstă. După 0-2 acasă cu Angers în UEFA Youth League, mâine se joacă returul!

Academia ciucanilor a reușit în vară un rezultat de prestigiu, câștigând Liga Elitelor U19 cu 2-1 în finală în fața favoriților tradiționali, Viitorul Constanța la acea vreme. Astfel, s-a calificat în UEFA Youth League unde, pe traseul campioanelor, întâlnește în turul 1 pe Angers, reprezentanta Franței!

Pe 29 septembrie a fost 0-2 la Miercurea Ciuc iar mâine, pe Stade Raymond Kopa din Angers, este programat returul. Norbert Demeny, antrenorul campioanei României, face avancronica aventurii europene pentru academia clubului din Liga 2.

– Cum au perceput jucătorii dumneavoastră această provocare europeană?
– A fost, să spunem, cireașa de pe tort, o recompensă venită pentru munca începută acum peste un an. Atât noi, staff-ul tehnic, dar și jucătorii, am abordat totul ca pe un drum nou și o provocare specială. Băieții nu au fost emoționați, au simțit că au trecut spre o nouă etapă, un nou pas de depășit în evoluția lor. Asta a fost ideea de abordare pe care am încercat să o insuflăm și cred că am reușit.

– A fost prea mare diferența de valoare în tur sau cum vedeți, acum, la rece, povestea partidei?
– Am realizat, privind înapoi, că francezii beneficiază de un ritm special și de o intensitate aparte, activând în două competiții, și la nivel U19, dar și cu jucători la echipa secundă, la seniori. Am fost și am văzut pe viu meciul lor cu Rennes U19, înainte de tur, și am văzut clar nivelul. E cu totul alt stil. Fotbal pe poartă, de mare calitate, fără întreruperi. De nivelul fizic nici nu mai vorbesc…

– Ce gânduri aveți pentru returul de mâine?
– Mergem cu garda sus, ne-am pregătit foarte bine. Acum, că am simțit pe pielea noastră nivelul adversarului în partida de la Miercurea Ciuc, trebuie să transpunem în teren lucrurile pe care știm că le avem de făcut pentru a contracara anumite aspecte din jocul advers. În tur, la 0-1, am avut un moment de superioritate în joc iar dacă marcam atunci poate se schimbau lucrurile, per total. Ce e drept, însă, 0-2 a fost un scor aproape de adevăr.

– Cât contează pentru tinerii jucători, campioni ai României, pentru formarea lor, această participare europeană?
– Este un lucru excepțional! Această aventură le va schimba ideea despre fotbalul internațional, va deveni un element de construcție. Ne poate ajuta enorm, alături de altfel de experiențe similare. Este indispensabil aportul internațional pentru formarea lor.

– Dar Liga Elitelor, ca format competițional, cum o apreciați pentru parcursul talentelor pe care le antrenați?
– În mod cert, este un mare pas înainte Liga Elitelor, ca format competițional, comparativ cu sistemele anterioare. Echipele mai bune joacă între ele, clar ajută formarea tinerilor jucători! Fotbalul francez e mai fizic, dar competiția noastră are și ea calitate.

– Ce înseamnă pentru Csikzereda, un club de Liga 2 din România, să fie prezentă într-o competiție cu juniorii unor cluburi precum Rangers, Koln, Steaua Roșie Belgrad sau Sparta Praga, ca să ne referim doar la parcursul campioanelor?
– Contează extraordinar de mult, pentru reputația noastră națională și internațională, muncă noastră se vede acum la alt nivel. Iar pentru strategia academiei este la fel de important. Avem deja fotbaliști foarte tineri care joacă în mod constant în Liga 2 din România, în primele două eșaloane din Ungaria. Obiectivul e să formăm pentru performanță și mă bucur că putem oferi, pe lângă condițiile de pregătire, și experiența la un nivel înalt precum în UEFA Youth League.