Naționala feminină de fotbal a Angliei a cucerit duminică seară titlul de campioană a Europei, după ce a învins-o în finală pe Germania, scor 2-1.

Deși porneau cu șansa a doua în finala cu Germania, „leoaicele” s-au impus cu 2-1, după prelungiri, și au adus Angliei al doilea trofeu important din istorie. Anglia avea în palmares doar titlul mondial cucerit în 1966 de naționala băieților, tot pe „Wembley” și tot după prelungiri (scor 4-2).

Prima reprezentativă a Angliei, pregătită de olandeza Sarina Petronella Wiegman, 52 de ani, a avut o evoluție excelentă de-a lungul întregului turneu. Anglia a câștigat Grupa A, din care au mai făcut parte Austria, Norvegia și Irlanda de Nord, cu maximum de puncte și cu un golaveraj impresionant, 14-0. În sferturile de finală, Anglia a avut nevoie de prelungiri pentru a se impune în fața Spaniei, scor 2-1, iar în semifinale au dat de pământ cu Suedia, 4-0.

Germania a încheiat tot cu punctaj maxim Grupa B, din care au mai făcut parte Spania, Danemarca și Finlanda, fără gol primit, golaveraj 9-0. În sferturile de finală a trecut, scor 2-0, de Austria, iar în penultimul act a învins Franța, scor 2-1.

ANGLIA – GERMANIA 2-1 | Stadion: „Wembley”, Londra; Spectatori: 87.192

Au marcat: Toone (62′), Kelly (110′) / Magull (79′)

Anglia: Mary Earps – Lucy Bronze, Millie Bright, Leah Williamson (cpt), Rachel Daly, Georgia Stanway, Keira Walsh, Beth Mead, Fran Kirby, Lauren Hemp, Ellen White
Au mai jucat: Ella Toone, Alessia Russo, Chloe Kelly, Alex Greenwood, Jill Scott, Nikita Parris

Germania: Merle Frohms – Giulia Gwinn, Kathrin Hendrich, Marina Hegering, Felicitas Rauch, Lina Magull, Lena Oberdorf, Sara Däbritz, Svenja Huth (cpt), Lea Schüller, Jule Brand
Au mai jucat: Tabea Waßmuth, Nicole Anyomi, Sydney Lohmann, Linda Dallmann, Sara Doorsoun, Lena Lattwein Manager: Martina Voss-Tecklenburg (Germania)

Articol de Adi Dobre