Brazilianul André Luis Sasse, jucătorul echipei Autobergamo Deva și unul dintre cei mai talentați tineri jucători din Liga I la futsal, a primit cetățenia română! În aceste condiții, André Luis Sasse devine eligibil pentru prima noastră reprezentativă.

Sosit în România în urmă cu patru ani, André Luis Sasse a cucerit primul titlu național la juniori, cu Autobergamo Deva. Transferat în 2020 la Imperial WET Miercurea Ciuc, brazilianul a cucerit cu gruparea harghiteană titlul în Liga I și Cupa României! După desființarea echipei Imperial WET Miercurea Ciuc, André Luis Sasse s-a întors la Autobergamo Deva, actualul lider al Ligii I.

În vârstă de 24 de ani, născut la Massaranduba, „André Luis Sasse este un jucător de futsal pur-sânge”, după cum îl caracterizează Doru Popa, președintele echipei Autobergamo Deva. Brazilianul nu a jucat fotbal niciodată, futsalul fiind sportul pe care l-a îndrăgit încă din copilărie.

„Aveam 9 ani atunci când am început futsalul. Mi-a plăcut din prima. A fost dragoste la prima vedere”, a mărturisit André Luis Sasse, care a venit în România la propunerea celebrului tehnician brazilian Ricardo Cámara Sobral, alias Cacau.

„Era un copil atunci când a Cacau l-a recomandat. Am mers pe mâna lui Cacau și nu am greșit. André ne-a cucerit pe toți încă de la început. Nu doar prin valoarea sa ca jucător, ci și prin valoarea sa ca om. E un tip extraordinar, cuminte, modest, cu o educație aleasă, duce o viață sportivă desăvârșită. Ca jucător de futsal e fenomenal. Are o tehnică impecabilă, e un jucător complet. Mă bucur enorm pentru el că a primit cetățenia română. Dacă va fi chemat la echipa națională, sunt convins că va aduce un suflu nou”, a spus Doru Popa, președintele echipei Autobergamo Deva.

„Sunt foarte foarte fericit că am devenit cetățean român. La fel și familia mea, care a primit vestea cu mare entuziasm. Când am acceptat să vin la Deva m-am interesat imediat despre România. Mărturisesc faptul că nu știam prea multe, dar am dorit să aflu cât mai multe informații despre România. Am fost primit foarte bine, iar asta a contat foarte mult. A mai contat faptul că am locuit în orașe liniștite, așa cum sunt Deva și Miercurea Ciuc. Cel mai greu a fost să mă adaptez la frig! Aici, în România, am văzut pentru prima oară zăpadă! Nu am avut probleme nici cu mâncarea. Oricum nu mănânc prea mult! Nu mi-am propus să îmi iau cetățenia română atunci când am ajuns la Deva. Ideea a apărut pe parcurs, atunci când jucam la Miercurea Ciuc”, a declarat André Luis Sasse.

Ca să vină în România, André și-a întrerupt studiile: „Eram student la Sport. Am întrerupt ca să vin în România. Fratele meu mai mic, Alan, care are 21 de ani, a terminat Facultatea de Sport, iar acum are parte de prima sa experiență în afara Braziliei. Alan joacă futsal în Emiratele Arabe Unite. Poate într-o zi am să-l conving să vină să joace în România”.

André Luis Sasse spune că, odată devenit cetățean român, ar fi fericit să evolueze pentru prima noastră reprezentativă: „Dacă voi fi convocat, voi răspunde cu bucurie și cu mândrie. România e a doua mea țară”.

Vestea naturalizării lui André Luis Sasse a sosit la o săptămână după ce un alt jucător brazilian, Daniel Araujo, component al vicecampioanei CS United Galați, a primit cetățenia română.

Articol de Adi Dobre