Miodrag Belodedici alături de Rareș Burnete, jucătorul finalei Ligii Elitelor U15 din 2019

Competiția de elită pentru cele mai tineri talente se află la a patra ediție, 2022/23, după ce a fost lansată în 2018 și nu s-a organizat un sezon, din cauza pandemiei.

După succesul formatului la nivelul categoriilor de vârstă U17 și U19, Federația Română de Fotbal lansa în iulie 2018 competiția Liga Elitelor la nivel Under 15. În contextul în care piramida competițională nu avea o competiție națională la această grupă de vârstă, iar la nivel județean erau prea puține partide și cu nivel destul de scăzut.

A fost 2-1 pentru puștii lui Hagi

Prima câștigătoare a Ligii Elitelor U15, pentru sezonul 2018/2019, a fost Viitorul Constanța. Dobrogenii pregătiți de Nicolae Roșca și Ștefan Sandu s-au impus cu 2-1 în finală, contra Universității Craiova, partidă găzduită de CNF Mogoșoaia pe 26 mai 2019. A fost ediția jucătorilor născuți în 2004 sau mai târziu.

Unde se află azi o parte din puștii de talent care în vara lui 2019 câștigau primul lor trofeu major din carieră? Firește, au trecut doar trei ani, fotbaliștii au azi în jurul vârstei de 18 ani și sunt încă în proces de afirmare, dar traiectoriile câtorva sunt cel puțin interesante și încurajatoare!

Doi la cluburi de Serie A

Originar din Sighișoara și produs de Colțea Brașov, atacantul Rareș Burnete a marcat ambele goluri pentru constănțeni în acel meci și a fost desemnat jucătorul finalei. În octombrie a ajuns în curtea italienilor de la Lecce, unde se află și azi, evoluând pentru formația Primavera. Este om de bază al României U19.

Tot în Italia, dar pentru Sassuolo U17, joacă și extrema Adrian Caragea, doar 17 ani, cu un an mai tânăr decât Burnete. Acesta a făcut în septembrie 2021 pasul de la clubul lui Gică Hagi spre Il Calcio, îmbrăcând în paralel tricoul naționalei noastre Under 17.

Trei fotbaliști de prim-plan în L2

Portarul David Dincă, internațional U19, este acum la CSA Steaua București, formație de top în L2. Dincă est titular și a apărat în 15 din cele 16 meciuri ale sezonului pentru roș-albaștri, lider la zi în Liga 2 Casa Pariurilor!

Fundașul dreapta David Maftei joacă pentru Unirea Dej, tot în L2, una din revelațiile ultimelor două ediții în această competiție. Internațional U19, Maftei a jucat în toate partidele Unirii din L2 în acest sezon și a reușit 5 pase de gol în 16 meciuri!

În vreme ce mijlocașul Ianis Malama are, pentru Unirea Constanța, 13 apariții în această ediție din eșalonul secund. Este în circuitul naționalei Under 19 a României.

Radaslavescu, deja cu meciuri europene!

Cu 10 meciuri și 1 gol în acest sezon de prim eșalon, Eduard Radaslavescu este una din speranțele FCSB. A debutat deja și a marcat pentru România Under 20, iar la nivel de club a jucat în acest sezon inclusiv în 5 partide din grupele Conference League și în două din Cupa României, unde a și reușit să înscrie.

Cotat de transfermarkt.com la 600.000 de euro, Radaslavescu a făcut în august 2022 pasul de la formația dobrogeană spre clubul din Capitală.