Foto: Facebook - Academia Sport Team

Sport Team București este în acest moment cea mai bine clasată instituție sportivă privată cu activitate exclusivă de copii și juniori. Și-a început activitatea în anul 2007, iar de atunci “investește în viitor”. Chiar dacă are o vitrină plină de trofee, Academia Sport Team pune accent pe formarea și dezvoltarea jucătorilor, rezultatele fiind în plan secund.

Povestea academiei

Constantin Giurescu și-a propus încă din timpul facultății înființarea unei academii, pentru a le oferi cât mai multor copii șansa să joace fotbal, iar după terminarea studiilor și-a transpus ideea în realitate. Astfel, în aprilie 2007 a luat naștere Academia Sport Team.

Normal că părerile celor din jur au fost împărțite, mai mult negative chiar, în sensul că îmi spuneau că toți copiii vor merge la Steaua, la Dinamo, la Rapid… Și am zis: ’Nu știu, sunt foarte mulți copii, poate vor veni și la mine dacă am condiții’. Am oferit servicii bune de la început, în sensul că am oferit și transport și asta cred că i-a încântat foarte mult pe copii sau pe părinți. Conținutul antrenamentelor era unul de calitate, așa cred eu, fiind o implicare totală. Chiar în anul acela am avut două grupe de copii înscrise în campionat. Într-adevăr, făceam față cu greu, pentru că eram la început de drum, dar apoi, din vară, am făcut mai multe evenimente și am reușit să atragem mai mulți copii”, își amintește Costi Giurescu, președintele și directorul tehnic al academiei Sport Team.

Constantin Giurescu

Toată dezvoltarea Academiei în zona tehnică nu ar putea fi susținută fără baza logistică și administrativă, aflată în responsabilitatea lui Ionuț Giurescu, absolvent ASE. Acesta coordonează întreaga zonă organizatorică încă de la începutul proiectului. Ne mândrim foarte mult cu faptul că familia Sport Team s-a născut chiar dintr-o familie. Practic, pentru ca noi să putem oferi copiilor români o soluție adaptată formării lor, în care să se simtă ca într-o familie, am investit amândoi, eu și fratele meu, toate valorile unei familii veritabile, din prima zi! Așa s-a născut acest brand 100% românesc”, povestește Costi Giurescu.

Sub sloganul „Investim în viitor”, Academia Sport Team a avut în cei 13 ani de existență de până acum peste 5.000 de copii care i-au trecut pragul. În prezent, la Sport Team sunt înscriși aproximativ 300 de copii, împărțiti în 14 grupe, în funcție de vârstă.

„Se fac înscrieri de la 4, 5 ani. Copiii caută un mediu organizat unde să facă mișcare, iar pe măsură ce cresc, având mai mulți copii înscriși, facem o selecție din ceea ce avem, dar și din împrejurimile Bucureștiului și chiar de mai departe. Avem sau am avut copii de la Satu Mare, Botoșani, Giurgiu sau Dâmbovița”, a spus Costi Giurescu.

Sport Team vizează și formarea unei grupe de fete. “Avem câteva fete, iar în momentul în care vom avea mai multe, vom face o grupă doar pentru fete. Momentan nu avem o grupă stabilă. În cadrul academiei, la grupele mici de băieți vin și fete”, a precizat Cristian Teacă, coordonatorul academiei.

Locul 1 în topul academiilor cu activitate exclusivă pentru copii și juniori

Sport Team este în acest moment cea mai bine clasată instituție sportivă privată cu activitate exclusivă de copii și juniori. În clasamentul general al academiilor, Sport Team se găsește pe locul 6, depășindu-le pe Universitatea Craiova sau CFR Cluj.

„Asta înseamnă o muncă pe care am pornit-o de la un copil, fără nicio clasificare, nu știa nimeni de noi, fără un brand, fără un nume. Atât numele academiei, cât și numele celor implicați nu au fost celebre sau nu vin dintr-o arie cu imagine. Pentru asta chiar felicit staff-ul tehnic și administrativ, pentru că au reușit să pună în practică ceea ce le-am cerut, dar am avut și multă răbdare. Secretul este că am avut oameni foarte buni, calitate umană foarte bună, au înțeles, au respectat tot ceea ce le-am cerut și au muncit împreună ca să putem să ajungem la acest nivel. De fapt, echipa cred că este cheia succesului” – Costi Giurescu.

Academia Sport Team – O altă percepție despre fotbal

„În primul rând, noi am plecat de la un număr foarte mic de copii. Niciodată nu am făcut diferențe, nu am avut conflicte în cadrul academiei. Întotdeauna am vrut mai mult, dar nu am pus preț pe rezultate. Întotdeauna Academia Sport Team a fost la „masa celor bogați”, am fost între echipele care au fost luate în seamă când am jucat cu Steaua, cu Dinamo, cu echipe de tradiție din fotbalul românesc.

Începând de la grupele foarte mici, totul trebuie să fie o plăcere și o atracție copil-sport/fotbal, să fie de domeniul ’doar vreau sa vin la fotbal’. După antrenament e important să ai acel feedback de la ei că s-au simțit foarte bine, că au dat gol, că au câștigat. În primul rând, copilul nu trebuie să se simtă marginalizat și nu trebuie să aibă ideea că el nu poate să joace fotbal. De aceea, noi încercăm să dăm o altă educație și o altă percepție despre fotbal, despre sport în general” – Cristian Teacă.

Unde își desfășoară academia activitatea

Academia Sport Team dispune de o locație principală, în București, și două secundare, în județul Ilfov. Activitatea principală se desfășoară la baza din complexul Agronomie, care este situat în Sectorul 1. Academia mai are o bază la Domnești și una în Dragomirești.

Infrastructura

Sport Team se evidențiază prin infrastructura și condițiile pe care le oferă copiilor. Academia deține cinci terenuri de iarbă naturală: două la Domnești, unde grupele de elită U19, U17 și U16 își desfășoară antrenamentele și jocurile oficiale, două în Dragomirești, unde pot juca grupele de până la 8+1 de mini fotbal și unul la baza din complexul Agronomie. Tot la Agronomie se găsesc cinci terenuri sintetice. De asemenea, academia are o sucursală în cartierul Militari, unde se află alte trei terenuri sintetice.

„Cred că avem cea mai bună infrastructură din țară la nivel de copii și juniori. Avem pentru grupele de elită cinci terenuri de iarbă naturală, dintre care trei cu dimensiuni normale de joc. Dintre acestea, două sunt de o calitate superioară, nu mai există în țară ceva asemănător din punct de vedere al calității. Două terenuri sunt de antrenament, au mărimi apropiate 95x45m, tot de o calitate foarte bună, și mai avem unul în Agronomie, tot de 11 la 11, de calitate medie. Avem încă cinci terenuri sintetice, unul de 50x30m, unul de 80x40m și încă trei de 40x20m. Suntem organizați în funcție de numărul de jucători pe care îl au echipele în competiții”, a explicat Costi Giurescu.

Transport și cazare pentru copii

Totodată, Sport Team oferă transport către bazele de pregătire din județul Ilfov, dar și cazare pentru jucătorii care vin din alte zone ale țării. „În momentul în care jucătorii ajung la clasa a VIII-a, Academia Sport Team face o selecție națională. Avem un parteneriat cu un liceu (Colegiul Tehnic Feroviar Mihai I) cu clase sportive și majoritatea copiilor merg acolo în clasa a IX-a dacă iau probele sportive la noi la academie. Dacă acești copii iau probele, noi le oferim cazare, masă, iar transportul la bazele din Domnești și Dragomirești este asigurat tot de academia noastră” – Costi Giurescu.

Antrenori

La capitolul antrenori, Sport Team caută să ofere șansa de a antrena acelor tehnicieni care nu au neapărat un istoric deosebit în fotbal. Pe lista antrenorilor de la Academia Sport Team se regăsesc nume precum: Adrian Bălace, Sorin Călinescu, Cristian Teacă, Bogdan Arapu sau Jan Dragne.

„Avem antrenori tineri, fără nume, nu au fost fotbaliști celebri, pentru că ideea tocmai asta a fost: să dăm șansă și antrenorilor care sunt pasionați și care nu au avut un nume, care nu au făcut performanță încât să fie celebri, dar totuși au jucat la Liga1, Liga 2 sau Liga 3. De exemplu, Arapu Bogdan este un fost jucător de-al nostru, care a terminat facultatea, masterul și acum este antrenor în cadrul academiei”, a precizat Giurescu, care are licența PRO.

Cristian Teacă și Adrian Bălace, doi dintre cei mai vechi antrenori din cadrul academiei, ne-au împărtășit din experiența lor la Sport Team.

Adrian Bălace (37 de ani) și-a început cariera de antrenor la Sport Team, în anul 2008. El deține licența A Elite și este antrenor principal la grupa U17. Cea mai mare reușită a sa în cadrul academiei a fost calificarea cu grupa 2001 în Liga Elitelor, în 2018. „Pentru mine și pentru ei a fost ca o încununare a muncii, am început cu ei de mici, de la mini fotbal, de la teren de 5+1, 6+1, până la teren mare și calificarea la elită chiar a fost o reușită”.

Adrian Bălace, alături de grupa 2008, în 2017

De partea cealaltă, Cristian Teacă (46 de ani), antrenor cu licența A, a ajuns la Sport Team în 2010, în prezent fiind coordonatorul academiei pe partea tehnico-tactică. Prima sa experiență ca antrenor datează din perioada în care se afla încă în activitate, fiind antrenor secund la Dunărea Călărași. A antrenat apoi în Liga 4 și a pretrecut doi ani la FCSB, unde a pregătit grupele de elită. La Sport Team, Teacă a avut grupele 1999, 2004 și 2006.

Cristian Teacă, primul din partea stângă

Rolul antrenorului și provocările meseriei

Întrebat care este rolul antrenorului în viața copiilor, Cristian Teacă a adus în discuție diferența dintre a antrena seniori și a antrena copii. „Depinde de vârstă, eu le spun și colegilor mei în ședințele noastre organizatorice: nu vă credeți antrenori, pentru că este o diferență mare între a fi antrenor și a fi un profesor, un prieten față de copii. Aceasta e și problema noastră, pentru că nu înțelegem diferența dintre a fi antrenor și a antrena seniori sau grupele de elită și a fi antrenor la copii, la mini fotbal. Aici e o diferență totală, trebuie să te comporți altfel, nu există moment de critică, nu există moment de descurajare, nici la cei mari nu trebuie să existe, dar comportamentul trebuie să fie cu totul și cu totul altfel” – Cristian Teacă.

Antrenorii care pregătesc grupe de copii și juniori întâmpină deseori situații care nu sunt chiar ușor de gestionat, iar Adrian Bălace consideră că cea mai mare provocare în meseria de antrenor este să îi mulțumească pe jucători. „Trebuie să îi faci să înțeleagă faptul că fotbalul nu este un joc individual, ci un joc de echipă. În momentul în care faci echipa pentru un meci, automat nu poți să îi mulțumești pe toți. Trebuie să îi faci să înțeleagă: ’Nu e rândul tău azi să intri din prima, așteaptă că o să intri pe parcurs’. În rest, este o meserie frumoasă, plăcută din toate punctele de vedere, aș face-o non-stop, de dimineață până seara dacă s-ar putea” – Adrian Bălace.

Antrenamente de tehnică individuală

Sport Team are o filozofie centrată pe creșterea jucătorului individual, de aceea în cadrul academiei există antrenori specializați pentru tehnica individuală, care fac parte din staff-ul tehnic al grupelor de elită. Suntem printre singurele academii care avem antrenori specializați pentru tehnica individuală. Antrenorii de la U19, U17 și U16 stabilesc împreună cu antrenorii de tehnică individuală anumite tipuri de exerciții care se regăsesc atât în programul de dimineață, cât și în antrenamentul suplimentar pe care ei îl fac de două ori pe săptămână”, spune Costi Giurescu.

Adrian Bălace, antrenorul echipei U17, subliniază faptul că la Sport Team se pune accent în special pe formarea jucătorilor din punct de vedere individual și mai apoi pe dezvoltarea jocului în cadrul echipei. „Ne concentrăm ca la antrenamente mingea să treacă cât mai mult pe la jucători, să nu neglijăm acest aspect, atingerea mingii – este foarte important de la vâstele cele mai mici până la cei mari. Asta considerăm noi că trebuie să se întâmple la un club de copii și juniori, să învețe tainele fotbalului, ABC-ul să fie cât mai bine fixat” – Adrian Bălace.

Antrenamente dimineața pentru grupele de elită

Sport Team acordă o atenție deosebită programului antrenamentelor. Grupele de elită își desfășoară activitatea dimineața, începând cu ora 09:00 – 09:30, pentru ca jucătorii să fie odihniți și apoi să poată merge la școală. După-amiaza, începând cu ora 15:00 – 15:30, au loc antrenamentele celorlalte grupe.

Cred că suntem singura academie, poate academia Hagi mai face lucrul acesta, care la grupele de elită U19, U17 și U16 organizează antrenamente dimineața. Dimineața vin la antrenament, iar după-amiază merg la școală. În mare parte, jucătorii de la grupele de elită merg la un liceu cu profil sportiv, dar avem și câțiva copii care merg la alte licee. După-amiaza își desfășoară activitatea grupele sub 14 ani, grupa de 2006 care e singura care joacă 11 la 11 și restul de mini fotbal”, a precizat Costi Giurescu.

Nu se fac antrenamente seara

„Suntem printre singurele academii care facem antrenamente doar până la 18:15. Copiii termină activitatea la 18:15, nu încep antrenamente la ora 19 sau la ora 20 ca să ajungă acasă la ora 21:30, 22:00, să dăm tot metabolismul peste cap. La noi, activitatea se încheie la ora 18:15, dar asta după o foarte mare muncă prin care am încercat să convingem părinții să înțeleagă lucrul acesta. De aceea am făcut colaborări cu licee, cu școli, astfel încât să nu fie nevoie ca unii copii să vină dimineața la antrenamente și unii după-amiază sau să facem antrenamente de ora 18 sau 19. Asta ar fi însemnat ca toți antrenorii și tot staff-ul administrativ să își termine programul la ora 20, ceea ce nu este normal în viața de zi cu zi” – Costi Giurescu.

Accent pe formare și dezvoltare, nu pe rezultat

Academia Sport Team a adunat numeroase trofee de-a lungul timpului, însă, „mai mult decât o experiență, acestea nu valorează nimic”, consideră președintele Costi Giurescu. La Sport Team se pune accent pe formarea și dezvoltarea jucătorilor din punct de vedere fotbalistic, fiind mai puțin importante rezultatele și clasările obținute în competiții.

„Cred că avem peste 300 de trofee naționale și internaționale, nici nu mai avem unde să le punem. Majoritatea locul 1, 2 și 3, dar din păcate nu valorează mai nimic. Nici nu le mai dăm importanță foarte mare. Nici la momentul respectiv nu au valorat prea mult, pentru că nu ne-am dorit neapărat să obținem aceste trofee, ne-am dorit să dezvoltăm și să formăm jucători. Și continuăm să facem asta” – Costi Giurescu.

„Nu punem presiune pe copii din punct de vedere fotbalistic”

Cristian Teacă evidențiază comportamentul și atitudinea pe care le au antrenorii din cadrul academiei față de copii. „Pe lângă faptul că ei vin să învețe fotbal și să îi îndrumăm către performanță, ne axăm foarte mult și pe educația lor extrasportivă. Eu cred că față de alte cluburi avem, totuși, alt comportament față de copii. În primul rând, nu punem presiune pe ei din punct de vedere fotbalistic sau sportiv, încercăm să le transmitem și o altă față a sportului, nu neapărat acel șablon – când vine copilul la fotbal trebuie să câștige campionatul, să câștige cupe la o vârstă foarte, foarte fragedă. Atunci încercăm să mergem pe o altă nișă, pe o altă idee de formare a unui viitor jucător”.

Cristian Teacă a explicat în detaliu cum sunt gestionate înfrângerile și victoriile echipelor din cadrul academiei. „Nu punem foarte mare accent pe rezultat sau pe înfrângeri. Chiar și la grupele puțin mai mari, nu mai vorbesc de cele de elită, și acolo este la fel. Întotdeauna după ce ce terminăm un joc, vorbesc cu colegii mei de la grupele de elită și chiar niciodată nu s-a pus problema că ne-a bătut vreo echipă. Am câștigat, a fost foarte bine, scoatem punctele bune în evidență și pe cele mai puțin bune, pe care trebuie să le îmbunătățim”.

“La fel și la grupele mai mici, 2006, 2007, 2008, și cred că și părinții au înțeles și de aceea avem o foarte mare susținere din partea lor. Mai sunt și excepții, sunt unii părinți care nu înțeleg și sunt mai supărați decât copiii sau decât antrenorii atunci când se pierde un joc. Nu este nicio problemă, nu se întâmplă absolut nimic dacă am pierdut un joc. Vedem de ce se pierde un joc, analizăm jocul, dar nu avem niciodată acea presiune sau acel comportament dur față de copii. Eu cred că aceasta este problema noastră principală. Dezvoltăm niște copii cu niște traume extraordinar de mari” – Cristian Teacă.

De ce este nevoie pentru performanță

Întrebat pe ce trebuie să se pună accentul în pregătirea copiilor pentru a deveni niște jucători care să facă performanță ca seniori, Cristian Teacă a afirmat că în procesul de formare trebuie să se țină cont de mai multe etape, în funcție de vârstă.

„Dacă ne referim la cel mai mic nivel, când copiii vin și se înscriu la fotbal, ar trebui să fie o abordare extrem de lejeră. Mulți antrenori nu își dau seama că pun o presiune fantastică sau că fac niște antrenamente șablonate și niște antrenamente mult, mult peste nivelul lor de exprimare. La vârstele de 13-15 ani sau 14-16 ani, copilul trebuie, de asemenea, foarte mult încurajat, pentru că este o perioadă critică din punct de vedere al formării lor. De la 16 la 18 ani este perioada în care ei într-adevăr pot face pasul spre fotbalul mare. Mai sunt și copii care au o exprimare întârziată, dar sunt copii cu un potențial mare de valoare. Toate acestea sunt precedate de educația pe care o primesc atât de la noi, cât și din mediul lor social” – Cristian Teacă.

Jucători

Obiectivul principal al academiei este ca în fiecare an un jucător să facă pasul la o echipă din Liga 1, iar câte trei, patru jucători să meargă la formații din Liga 2 și Liga 3. Pentru restul jucătorilor, academia urmărește ca aceștia să profeseze în domeniul sportiv.

Printre jucătorii crescuți la Sport Team care au ajuns în primele trei ligi se regăsesc:

  • George Merloi (născut în anul 1999): joacă în Liga 1, la Academica Clinceni, după ce anul trecut a evoluat la Astra Giurgiu
  • Alexandru Cîmpeanu (2000): joacă în Liga 1, la Universitatea Craiova, fiind transferat în această toamnă de la FC Botoșani
  • Florinel Sandu (2001): a debutat în Liga 1 pentru Academica Clinceni, în luna septembrie
  • Florin Haită (2000): joacă în Liga 2, la Turris-Oltul Turnu Măgurele
  • Dimitrie Ioniță (2001): este portar la Turris-Oltul Turnu Măgurele, în Liga 2
  • Alexandru Dușmanu (2001): joacă în Liga 3, la CSO Cugir
  • Aurelian Petrache (2001): joacă în Liga 3, la SC Oțelul Galați
Florin Haită; Foto; Facebook – FC Turris Turnu Măgurele

Convocări la loturile naționale de juniori

Sport Team a dat de-a lungul timpului mulți jucători la loturile naționale de juniori, ultimul exemplu fiind mijlocașul Andrei Mihăilă, convocat la naționala U16 a României. Jucătorul de la Sport Team a participat la acțiunea din septembrie a reprezentativei U16, care a obținut locul 2 la turneul internațional de la Osijek, unde tricolorii au înregistrat următoarele rezultate: 0-0 cu Bosnia-Herțegovina, 4-2 cu Macedonia de Nord, 2-1 cu Zambia și 0-4 în finala cu Croația.

Andrei Mihăilă, jucătorul cu numărul 17

Grupele de elită U19 și U17

ACS Sport Team București se află pe locul 8 în clasamentul Seriei de Est din Liga Elitelor U19, cu 12 puncte după 10 meciuri disputate. Echipa pregătită de Costi Giurescu, care deține licența Pro, are trei victorii, trei remize și patru înfrângeri. În ultimul meci din acest an, Sport Team a terminat la egalitate cu Dinamo, scor 2-2, în partida disputată pe 28 noiembrie.

În Liga Elitelor U17, ACS Sport Team București se găsește tot pe locul 8, tot cu 12 puncte în 10 etape, dar cu o altă linie de clasament: patru victorii, șase înfrangeri. „Obiectivul este formarea unei echipe pentru sezonul urmator. Toți sunt născuți în 2005 și joacă la un campionat de 2004. Noi nu punem accent pe rezultate acum, ci pe formarea jucătorilor pentru viitor”, a spus Adrian Bălace, antrenorul echipei U17.

Vlad Șerban, căpitanul echipei U19: „Vreau să joc la un Campionat Mondial cu naționala României”

În vârstă de 18 ani, Vlad Șerban joacă pe postul de fundaș central și este căpitanul echipei U19 a Academiei Sport Team. El a ajuns prima dată la Sport Team în anul 2015, unde a rămas timp de doi ani, după care a petrecut o perioadă de șase luni la FCSB. A revenit la Sport Team în 2017. M-am întors la academie datorită condițiilor de antrenament, antrenorului, bineînțeles, și datorită metodologiei clubului care avantajează foarte mult jocul de posesie și creșterea juniorilor. A fost cea mai bună decizie la acel moment pentru mine. Știam că cei de academie mă cunosc, că nu pun presiune pe noi și o să putem să creștem liniștiți”.

Vlad Șerban (în tricou alb); Foto: ProSport Football Academy

Vlad Șerban are ambiții mari în fotbal și speră ca generația lui să aducă un trofeu pentru România. În primul rând, îmi doresc să ajung la o echipă mare, o echipă cu renume, să câștig trofee, să joc în cele mai importante competiții, în Champions League, să îmbrac tricoul naționalei, să joc la un Campionat Mondial cu naționala României și de ce nu, poate o să fim noi generația care să schimbe totul și să aducem un trofeu în țară”.

„Lucrăm extrem de mult cu mingea”

Vlad Șerban a povestit care este programul său pe plan sportiv și a dezvăluit care este atmosfera din cadrul echipei. „Avem antrenament în fiecare dimineață, de luni până vineri, plus luni și miercuri seara un antrenament individual, de tehnică individuală. Dimineața mergem la teren la Domnești, facem antrenamente pe iarbă și avem încălzire, posesie, pe asta se bazează foarte mult metodologia clubului nostru, și atacarea porții, jocuri de fotbal. Lucrăm foarte, foarte mult cu mingea, extrem de mult”.

“E o atmosferă foarte bună în cadrul echipei, am reușit să câștigăm cu FCSB, am făcut un joc bun și cu Viitorul, chiar dacă am pierdut. Pentru că noi avem un joc de posesie și am jucat pe niște terenuri care nu prea ne-au permis să facem treaba asta, am făcut mici pași greșiți. Dar pentru clubul nostru nu e importantă victoria neapărat, e important ca la finalul meciului jocul nostru să fie unul bun și cei mai buni jucători din teren să fie din echipa noastră” – Vlad Șerban.

Vlad Șerban, jucătorul cu numărul 4

Vlad consideră că principalele sale calități ca jucător de fotbal sunt forța, viteza și ambiția. „Nu pot să zic că sunt atât de talentat ca alți colegi de-ai mei, aș mai avea puțin de lucrat la tehnica individuală, dar antrenamentele pe care le facem mă ajută să evoluez din acest punct de vedere”.

Vlad Șerban are mai multe echipe preferate, precum Real Madrid, Manchester United sau PSG, și se inspiră de la Sergio Ramos, căpitanul lui Real Madrid. Antrenorul său favorit este Pep Guardiola și are două campionate preferate. „Îmi place campionatul Spaniei, pentru că este bazat pe ceea ce antrenăm și noi, posesie, dar îmi place și campionatul Angliei, unde este un joc de forță, mi se pare un joc extrem de bărbătesc și așa îmi place și mie să joc”.

Relația cu părinții

Pentru academiile de copii și juniori, părinții reprezintă un sprijin enorm, astfel că relația creată între cele două părți este extrem de importantă. Deseori, unii părinți pun o presiune exgerată pe umerii copiilor sau intervin cu sfaturi care nu îi ajută neapărat pe copii. Academia Sport Team a luat măsuri speciale în acest sens și i-a invitat pe părinți la sesiuni de discuții pentru a le explica care este rolul în activitatea celor mici și cum ar trebui să acționeze.

„Noi am implementat niște programe, am avut niște întâlniri cu părinții. Puteam să folosim amfiteatrele facultății de Agronomie și i-am chemat pe părinți pe grupe, le-am explicat care este rolul lor și le-am trasat niște direcții: să îi încurajeze, să îi lase pe ei să vorbească după un meci, să nu îi chestioneze, de ce-ul e acuzator. I-am făcut să înțeleagă că rolul părintelui este de a-l susține pe copil indiferent de ceea ce se întâmplă pe teren. N-am avut probleme, au înțeles, ne-au acordat credit 100%” – Adrian Bălace.

De asemenea, Costi Giurescu a subliniat faptul că relația dintre Sport Team și părinții copiilor este una foarte bună. „Pentru mine, părinții au reprezentat un plus și sunt în continuare, am reușit să gestionăm relația cu ei. Cu părinții am început, ei ne-au ajutat și în continuare avem susținerea și încrederea lor. Contează foarte mult ce transmiți. Când antrenorii își doresc doar să vadă un joc bun al echipei, atunci și părinții aleg lucrul acesta. Atât timp cât te duci și contești arbitrii, echipa adversă sau nu știu ce regulament, e clar că tu transmiți ideea că ești nemulțumit și atunci și părinții au aceeași atitudine.

Din punctul meu de vedere, în România, părinții au reușit și reușesc să susțină fotbalul juvenil, din păcate. Cel puțin pe București, dăcă nu ar fi părinții care să plătească acele taxe, nu cred că cineva ar suștine copiii la mini fotbal. Este un plus, eu am avut o relație și o colaborare foarte bună. Depinde cum gestionezi și cum vezi lucrurile, dar într-adevăr este multă muncă în spate, discuții, feedback-uri, mental coaching” – Costi Giurescu.

De ce ar alege părinții Academia Sport Team pentru copiii lor?

Antrenamente pe iarbă

„De fiecare dată când sunt sunat sau cineva îmi cere o părere despre noi, eu îi sfătuiesc să vină să vadă ce facem, cum facem, să meargă și la alte cluburi și după aceea să pună în balanță. Cred că suntem singura academie care la U19, U17, U16, unde este cel mai important, copii desfășoară din luna martie până la 1 decembrie antrenamente numai pe iarbă, ceea ce pentru fotbalul de performanță este un lucru foarte important” – Costi Giurescu.

Metodologia

„Antrenamentele acestor trei grupe sunt doar dimineața, când sunt odihniți, au luat micul dejun și pot să dea totul la antrenamente. La toate grupele avem aceeași metodologie de antrenament, aceeași metodologie de joc. Dacă un copil trece de la o grupă la alta, el știe ce are de făcut, antrenorii predau aceeași limbă” – Costi Giurescu.

Antrenamente de tehnică individuală

„Eu îi sfătuiesc pe cei care vor să joace fotbal să aleagă academia noastră în primul rând datorită metodologiei de joc. Din punctul meu de vedere, trecând și pe la echipe mai mari, cu nume, ca FCSB, acolo nu există un joc elaborat. Acolo este presiunea rezultatului și toate meciurile trebuie câștigate. În schimb, aici, la Sport Team, rezultatul e mai puțin important pentru noi, important e să jucăm noi bine, să avem posesie, să ținem foarte mult de minge, să putem să ne dezvoltăm tehnica individuală și jocul nostru, pentru că dacă nu ai mingea, nu ai cum să îl dezvolți.

Pe lângă toate acestea, avem și acel antrenament individual, de tehnică individuală, nu știu vreo altă echipă din România să facă așa ceva, ceea ce lucrăm noi” – Vlad Șerban.

Preocupare privind situația școlară

„Ținem cont și de școală, ca ei să poată să învețe tot ceea ce este nevoie. Părinții trebuie să pună pe hârtie lucrurile acestea: cine se preocupă de condițiile lor, care este metodologia, cine se preocupă de școală, de alte activități sportive. Analizează plusurile și minusurile și iau o hotărâre” – Costi Giurescu.

„Nu neglijăm școala. E o vorbă: Fotbalul nu se joacă doar cu picioarele. Și atunci țin foarte mult să meargă la școală, țin legătura cu profesorii, cu diriginții, nu neglijăm acest aspect” –  Adrian Bălace.

Adrian Bălace, alături de jucători care au absolvit liceul