Școala Federală de Antrenori (SFA) a organizat în perioada 19-21 decembrie Modulul 5 din cadrul licenței UEFA B. Acesta a fost dedicat segmentului de vârstă U16-U19 și Seniorilor (nivel de fotbal amator). Astfel, s-a încheiat procesul de formare dedicat acestei licențe.

În prima zi, Marius Donțu, trainer în leadership la Schultz Knowledge London, le-a prezentat din punct de vedere teoretic și practic pilonul de studiu Jucătorul, abordând schimbările care apar la aceste vârste, caracteristicile definitorii ale jucătorilor, nevoile și dorințele lor.

Următorii piloni de studiu au fost Mediul de învățare și Meciul, abordați de către Alin Hancăș, mentor și formator de antrenori în cadrul SFA. Acesta le-a subliniat antrenorilor importanța componentei de pregătire a antrenamentului (setarea de reguli și organizarea foarte precisă, acordarea de atenție duratei efortului/pauzelor etc.) și a componentei coaching (de a avea o atitudine fermă în fața echipei, de a controla vestiarul, de a cunoaște liderul/liderii acestuia, despre relaționarea cu toți jucătorii/părinții/impresarii/colaboratorii).

După-amiază, grupele de lucru au primit teme practice, respectiv crearea de antrenamente specifice care să aibă ca suport dozarea componentei fizice.

În prima parte a zilei de marți, cursanții au continuat să creeze antrenamente, susținute apoi în fața colegilor și lectorilor, au primit feedback, iar cele mai bune două antrenamente au fost selectate pentru a fi lucrate pe teren cu o echipă de U18. După-amiază, activitatea practică i-a implicat pe cei prezenți în explicarea, demonstrarea și conducerea în teren a exercițiilor alese, dar și în argumentarea deciziilor care au fost luate pe parcurs.

În cea de-a treia zi, alături de Lucian Burchel, director SFA, au fost recapitulate noțiunile teoretice despre Condiția fizică în fotbalul modern și despre Modelul de joc.

„Am încheiat cu succes un nou curs de licență UEFA B alături de un colectiv de 26 cursanți. A fost un proces intens de predare care a implicat teorie și practică, multă interactivitate și lucru în echipă, s-a concentrat în  jurul categoriilor de vârstă și a avut în vedere cei 5 piloni esențiali: jucătorul – mediul – antrenamentul – meciul – planificarea. Alături de noi a fost un colectiv dedicat de lectori și formatori care au contribuit semnificativ la pregătirea corespunzătoare a cursanților. Suntem siguri că după obținerea diplomei și cardului UEFA B, aceștia vor încerca să pună în aplicare cele învățate și că vor continua să investească în dezvoltarea personală și profesională”, a spus Lucian Burchel, director SFA.