Cine nu a jucat fotbal pe plajă?! După propriile reguli, firește! Fotbalul pe plajă, dincolo de o mișcare obișnuită pe nisipul concediilor noastre, e un sport, unul dintre cel mai spectaculoase. Se joacă organizat de la începutul anilor 90, atunci când Beach Soccer Worldwide și-a asumat responsabilitatea organizării celor mai importante turnee internaționale. Din 2005, FIFA a decis să participe și ea, forul mondial girând în acel an prima Cupă Mondială de fotbal pe plajă.

Până în 2005 se desfășuraseră deja zece ediții ale Beach Soccer World Championship, toate pe celebra Copacabana. Brazilia s-a impus în nouă dintre cele zece ediții, una fiind adjudecată de Portugalia, în 2009.

Primele cinci FIFA Beach Soccer World Cup au fost organizate, ca și până atunci, anual. Primele trei în Brazilia, apoi competiția a fost găzduită de Plages du Prado (Marsilia – Franța) și Jumeirah Beach (Dubai – Emiratele Arabe Unite). De atunci, din 2007, FIFA Beach Soccer World Cup se desfășoară odată la doi ani.
Ultima ediție a Cupei Mondiale la fotbal pe plajă a fost organizată la Nassau, în Bahamas, pe „Nassau Stadium”, o arenă special construită pentru acest eveniment și care a costat 2,5 milioane de dolari. În tribunele „Nassau Stadium” pot lua loc 3.097 de spectatori.

Cea mai titrată echipă din istoria fotbalului pe plajă este Brazilia – 14 titluri, urmată de Portugalia – două titluri, Rusia – două titluri și Franța – un titlu mondial.

Astăzi, 20 iunie 2017, se împlinesc 10 ani de când echipa națională de fotbal pe plajă a României a jucat primul meci internațional. În 20 iunie 2007, la Mamaia, România a fost învinsă de Turcia, într-o partidă amicală, 3-4, după prelungiri.

În cei 10 ani de existență, reprezentativa tricoloră a bifat, pe lângă teste de pregătire, participări la trei competiții oficiale:

– a evoluat în preliminariile a șapte dintre edițiile Cupei Mondiale (nu a reușit nicio calificare în turneul final, însă de trei ori a fost la o victorie de intrarea în cea mai puternică întrecere din lume);

– a evoluat în șapte ediții ale Ligii Europene, competiție echivalentă cu Campionatul European din fotbal – cinci sezoane în Divizia A (s-a calificat în superfinală de trei ori – de două ori a terminat pe locul 4) și două sezoane în Divizia B (a promovat în Divizia A de fiecare dată);

– a evoluat într-una dintre edițiile Cupei Europene.