Reprezentativa de fotbal pe plajă a României se pregătește să debuteze într-o nouă campanie de calificare în Cupa Mondială. Preliminariile europene ale ediției Bahamas 2017 se vor desfășura în Italia, la Jesolo, între 2 și 11 septembrie 2016, iar tricolorii se vor confrunta, în prima fază, cu Anglia, Portugalia și Moldova.

În palmaresul reprezentativei României există întâlniri cu toate cele trei adversare pe care le va avea în Grupa B din turul întâi. Cu Anglia, tricolorii s-au duelat de patru ori, fie în Liga Europeană, fie în meciuri amicale. Bilanțul cuprinde un succes al românilor, o remiză (transformată în triumf al tricolorilor la loviturile pentru departajare) și două victorii ale britanicilor, iar golaverajul le este favorabil englezilor (18-12). Cea mai recentă confruntare a avut loc în 8 august 2015: la Siofok, în Liga Europeană, România a învins cu 5-2 (au marcat pentru tricolori: Marian Măciucă, de trei ori; Raj Cărăuleanu; Gabriel Dobre).

Fără înfrângere cu Moldova

Majoritatea partidelor cu Portugalia s-au încheiat cu succese ale ibericilor. Au fost șase meciuri (în preliminariile Cupei Mondiale și în Liga Europeană) și lusitanii au triumfat de patru ori. Un duel s-a încheiat cu o remiză (portughezii au câștigat la loviturile pentru departajare), tricolorii au învins o dată, iar golaverajul este de partea actualei campioane mondiale (30-15). Cea mai recentă întâlnire a avut loc în urmă cu mai puțin de o lună, în Liga Europeană: în 12 august 2016, la Siofok, ibericii s-au impus cu 7-0. Singura confruntare din preliminariile Cupei Mondiale s-a încheiat cu o victorie cu 5-2 a lusitanilor, în 2009.

În schimb, toate duelurile cu Moldova s-au încheiat fără înfrângere pentru România. Bilanțul celor trei partide (două în Liga Europeană, una amicală) cuprinde două victorii ale tricolorilor, o remiză (transformată în succes al românilor la loviturile pentru departajare) și un golaveraj favorabil învingătorilor (18-9). Cea mai recentă dispută a avut loc cu câteva zile în urmă, în Liga Europeană: în 27 august 2016, la Catania, tricolorii au câștigat cu 9-3 (au înscris pentru România: Marian Măciucă, de trei ori; Adrian Tănase, de două ori; Bogdan Ciocănel; Marius Jalbă; Ionuț Florea; Emanuel Moldoveanu).

Programul Grupei B
Etapa 1 (Vineri, 2 septembrie 2016)
Ora 10:00 Anglia – România
Ora 17:30 Moldova – Portugalia

Etapa a 2-a (Sâmbătă, 3 septembrie 2016)
Ora 12:30 Anglia – Moldova
Ora 17:30 Portugalia – România

Etapa a 3-a (Duminică, 4 septembrie 2016)
Ora 12:30 România – Moldova
Ora 17:30 Portugalia – Anglia

Ora prezentată este ora României. Meciurile se vor disputa pe terenul Lido di Jesolo – Arenile Piazza Brescia, iar intrarea spectatorilor va fi liberă.

Echipele care se vor clasa pe locurile 1 și 2 și cele mai bune două dintre formațiile care se vor clasa pe locul 3 în cele șapte grupe din prima fază se vor califica în turul secund. În faza a doua vor fi alcătuite patru serii din câte patru echipe, iar formațiile care se vor clasa pe locul 1 se vor califica în Cupa Mondială – Bahamas 2017.

Viorel Farcaș, antrenorul-jucător al reprezentativei României, se va baza în turneul de la Jesolo pe următorul lot:
Portari: Ionuț FLOREA, Laurențiu GHEORGHE;
Jucători de câmp: Iulian RĂVOIU, Ionel POSTEUCĂ, Adrian TĂNASE, Liviu CROITORU, Raj CĂRĂULEANU, Bogdan CIOCĂNEL, Marian MĂCIUCĂ, Marian POSTEUCĂ.