Povestea tricolorilor U21 la Campionatul European din Italia și San Marino s-a încheiat într-o toridă zi de vară, pe 27 iunie 2019.

Retrăim împreună poate cea mai emoționantă zi de la turneul final, în care am trecut cu toții prin toate stările posibile: de la speranța de dinainte, la bucuria revenirii, de la dezamăgirea din final la mândria pe care am simțit-o când i-am aplaudat pe jucători atunci când aveau lacrimi în ochi.

Ne întoarcem astfel în timp. Bologna. Ziua semifinalei EURO U21.

● Înainte de a ne muta în orașul semifinalei cu Germania, am avut la Forli o ultimă zi de refacere după jocul cu Franța.

● Suntem în semifinala EURO! Parcă nu ne vine să credem! Dar performanța reprezintă rezultatul unui proces îndelungat. Iată câteva dintre dimensiunile succesului naționalei U21.

● Prezența în semifinale ne-a adus și calificarea la Jocurile Olimpice. Povestea, pe scurt, povestea celor 4 aventuri de până acum ale României la JO și CM de tineret.

JO 1924 – Franța
La numai doi ani de la debutul ca echipă națională de seniori, România participă la Jocurile Olimpice cu o echipă în care se regăseau Wetzer, Strock sau Guga. În competiția cu runde eliminatorii, am fost învinși clar din primul meci, 0-6 cu Olanda.

JO 1952 – Finlanda
Din nou format de tip runde eliminatorii, din nou am plecat acasă după primul meci. A fost 1-2 cu Ungaria, viitoarea câștigătoare a medaliei de aur, pentru echipa noastră din care făceau parte Voinescu, Zavoda, Ozon sau Petschovschi.

JO 1964 – Japonia
Peste 12 ani, ne-am bătut alături de alte 20 de echipe pentru cele 5 locuri rezervate Europei. În primul tur de calificare, am învins 3-2 în Danemarca, dar am pierdut cu același scor acasă, astfel că s-a jucat un meci pe teren neutru, la Torino, pe care l-am câștigat cu 2-1 în reprizele de prelungiri! Ulterior, am trecut de Bulgaria, 2-1 acasă și 1-0 în deplasare.
La Jocurile Olimpice, cu Silviu Ploeșteanu pe bancă și Datcu, Greavu, Hălmăgeanu, Coe, Pîrcălab sau Ienei pe teren, am terminat pe 2 într-o grupă cu Mexic (3-1), Germania (1-1) și Iran (1-0). În sferturi ne-a scos Ungaria, 0-2, care iarăși avea să câștige medalia de aur. Am terminat însă, în final, pe locul 5, după jocurile de clasament cu Ghana (4-2) și Iugoslavia (3-0).

CM U20 1981 – Australia
Singura noastră participare la un Mondial de tineret a venit după un tur preliminar cu Turcia, la nivel U18, 3-0 și 1-0. Această reprezentativă a intrat apoi într-o grupă de 4 pe care a terminat-o pe poziția secundă la Euro U18 din 1980, după 2-1 cu Finlanda, 0-1 cu Polonia și 1-0 cu RFG.
Astfel am ajuns la Mondialul australian, cu Rednic, Gabor sau Balint, pregătiți de Constantin Cernăianu. Și am trecut de o grupă infernală, după 1-1 cu Brazilia, 1-0 cu Coreea de Sud și 1-0 cu Italia! În sferturi am eliminat Uruguay, 2-1, și am fost opriți în semifinale de RFG, 0-1 în reprizele de prelungiri. Însă nu ne-am mulțumit cu puțin!
România a obținut medalia de bronz după 1-0 cu Anglia în finala mică, iar Romulus Gabor a fost ales cel mai bun jucător al turneului!

● Înaintea jocului cu Germania, tricolorii au avut parte de o surpriză. Au primit, cu emoție, insignele cu însemnele olimpice și tricolorul, în urma calificării la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

● Simona Halep a fost și ea cu ochii pe performanța României U21. Mesajul plin de încredere pe care l-a transmis campioana noastră la tenis.

● “Unitate, grup puternic, familie!”, așa descrie Cristian Manea atmosfera de la lotul U21 înaintea semifinalei cu Germania.

● O analiză interesantă înaintea duelului cu nemții. Din ce poziții au înscris cele mai ofensive formații de la EURO U21.

● Pregătiți de meci? Iată câteva dintre cele mai frumoase momente ale României și Germaniei la turneul final, înaintea semifinalei.

● Muzica îi ajută pe fotbaliști în momentele tensionate dinaintea partidelor. Iată cele mai ascultate melodii din cantonamentul de la EURO al ”Generației de fier”.

? Sllash & Doppe – Aguella (Original Mix)
? Offset – Clout ft. Cardi B
? Mustard, Migos – Pure Water (Official Video
? B.U.G. Mafia – Cât Poți Tu De Tare (feat. Bodo)
? B.U.G. Mafia – Cu Tălpile Arse (feat. Jasmine)
? Puya cu Ligia, Vescan și Mahia Beldo – Pagini de Istorie

● Germania este o forță fotbalistică și un adversar de top. Până la meciul cu noi, nemții U21:

  • S-au calificat la 10 din cele 15 turnee finale, au câștigat de două ori trofeul.
  • Au avut cel mai bun atac din preliminarii (medie de 3,3 goluri/meci), 15 marcatori diferiți.
  • Au avut medie de 7 cornere pe meci și 7,7 șuturi pe poartă.
  • La turneul final: 89% pase reușite, 54% posesie, cel mai bun atac – 10 goluri, golgheterul competiției – Waldschmidt – 5 goluri.
  • Au înregistrat doar 3 înfrângeri în ultimele 40 de partide, începând cu 2013.
  • Au în componență 4 campioni europeni U21 la ediția precedentă: Anton, Amiri, Dahoud, Oztunali.

● Condițiile meteo joacă un rol important: la ora de start a semifinalei au fost anunțate 41 de grade Celsius!

● Încă puțin până la startul semifinalei. Ce simțim că am câștigat și recâștigat până acum prin GENERAȚIA DE FIER.

● Echipa de start e aceeași din primele două partide la EURO #HaiRomania

● Începe semifinala EURO U21: Germania – România!

● Ce primă repriză! Am revenit prin ”dubla” lui Pușcaș! Și cât de aproape am fost de 3-1 pe final!

„Trupa lui Rădoi nu a părut impresionată de golul lui Amiri și a egalat rapid dintr-un penalty transformat de Pușcaș în fața lui Nubel. Au urmat câteva minute dificile pentru echipa lui Stefan Kuntz, perioada încheiată de pauza de hidratare. Presiunea României s-a reluat pe finalul reprizei, atunci când centrarea lui Ivan l-a găsit pe Pușcaș. În prelungiri, atacantul lui Palermo aproape a reușit hat-trick-ul perfect, dar ”capul” său a fost respins de Nubel” scriau jurnaliștii de la Bild.

● Încă o repriză și putem fi în finală!

Germania – România 4-2

Au marcat: Amiri (21, 90+4), Waldschmidt (52 – pen, 90) / Pușcaș (26 – pen., 43)
Cartonaș roșu: Alex Pașcanu (90+3)

GERMANIA: 1. Nübel – 3. Klostermann, 4. Tah (c), 5. Baumgartl, 14. Mittelstädt – 6. M. Eggestein (21. Maier 89) – 19. Neuhaus (9. L. Nmecha 79), 8. Dahoud (20. Koch 90+4), 7. Öztunali – 10. Waldschmidt, 18. Amiri. Selecționer: Stefan Kuntz
Rezerve: 12. Müller, 23. Schubert – 11. Richter, 13. J. Eggestein, 15. Anton, 16. Serdar, 17. Uduokhai, 22. Löwen

ROMÂNIA: 1. Radu (c) – 6. Manea, 5. Nedelcearu, 4. Pașcanu, 3. Ștefan – 21. Băluță, 17. Cicâldău (20. Ciobanu 69) – 8. Man, 10. Hagi, 19. Ivan (7. Coman 55) – 9. Pușcaș (11. Petre 87). Selecționer: Mirel Rădoi
Rezerve: 12. Căbuz, 23. Vlad – 2. Boboc, 13. Grigore, 14. Dragomir, 15. Ghiță, 16. Nedelcu, 18. Rus, 22. Olaru

● Aventura la EURO s-a încheiat în lacrimi. Dar sentimentul de dezamăgire a fost rapid înlocuit de cel de mândrie atunci când am privit înapoi întreg parcursul acestei generații de excepție. Felicitări, tricolori! Să ne bucurăm împreună și în viitorul apropiat!