Cele 14 echipe din Liga 1 au înregistrat la LPF, la startul sezonului, un număr de 124 de jucători eligibili pentru regula U21. Cei mai mulți îi are campioana de acum două sezoane: FC Viitorul.

Regula U21 implementată de Federația Română de Fotbal în urmă cu trei sezoane continuă să aducă de la an la an în prim-planul fotbalului românesc jucători cu potențial.

Obligativitatea folosirii unui jucător U21 pe tot parcursul unui meci de Liga 1 le-a determinat pe echipele din întrecerea internă să investească din ce în ce mai mult la nivel de copii și juniori.

Echipa care produce în continuare cei mai mulți tineri rămâne Viitorul, formație care pentru actualul sezon a înregistrat numai puțin de 23 de fotbaliști U21 la Liga Profesionistă.

Constănțenii sunt urmați în acest top de Craiova, cu 12 jucători înregistrați, dar acest lucru nu mai surprinde ținând cont de faptul că în ultimii ani, oltenii s-au axat foarte mult pe propria Academie, dovadă stând și rezultatele din ultimii ani de la nivel juvenil, prin câștigarea de trofee la diferite niveluri de vârstă.

Pe locul 3 în acest top se regăsește Dinamo, cu 11 jucători înregistrați, o altă formație care are un centru de juniori puternic. În plus, pe banca lui Dinamo se află un antrenor tânăr, Florin Bratu, care până la această experiență a stat pe banca unor formații de juniori, România U18 și Dinamo U19.

Jucătorii U21 înregistrați de echipele din Liga 1 la LPF, la startul sezonului

CLUB JUCĂTORI U21

Viitorul           23
U Craiova       12
Dinamo           11
FCSB  10
Poli Iași           10
Astra   9
CFR Cluj         8
Concordia       8
FC Botoșani    7
Gaz Metan      7
Sepsi   6
Voluntari         5
Dunărea          5
Hermannstadt 3

Total: 124 de jucători U21
*Conform site-ului Ligii Porfesioniste de Fotbal

Pitu, debut la 16 ani și o lună

Unul dintre fotbaliștii pe care Gheorghe Hagi a mizat deja în acest sezon este mijlocașul naționalei sub 17 ani a României.

Viitorul continuă politica de a promova an de an fotbaliști tineri crescuți în propria academie. Pentru sezonul 2018-2019, constănțenii au înregistrați în lotul trimis către Liga Profesionistă de Fotbal 23 de jucători eligibili regulii U21.

Cel mai tânăr fotbalist de pe această listă este mijlocașul Alexi Pitu, care a debutat în Liga 1 chiar în prima etapă a sezonului, contra celor de la Dunărea Călărași. Pitu, titular al echipei naționale U17 a României, a jucat primul său meci în primul eșalon la vârsta de 16 ani și o lună, fiind primul fotbalist născut în anul 2002 care ajunge să joace în prima divizie.

Cu o săptămână înaintea debutului în Liga 1, Pitu a fost debutat de Gheorghe Hagi și în Europa, acolo unde acesta a evoluat contra luxemburghezilor de la Racing Union.

Un alt jucător de perspectivă de la Viitorul care a debutat tot în prima etapă a actualei ediții de campionat este fundașul dreapta Radu Boboc , jucător născut în anul 1999, care a făcut parte din reprezentativa U19 și care s-a aflat pe teren la meciurile reprezentativei U21 din Portugalia și de la Ovidiu, cu Bosnia-Herțegovina.

Pariurile lui Bratu

Tehnicianul lui Dinamo a insistat pentru aducerea lui Sorescu de la ASU Poli Timișoara, dar și pentru revenirea la club a doi juniori împrumutați la Chindia, Ciubotariu și Neicuțescu.

Venirea lui Florin Bratu pe banca tehnică a lui Dinamo a deschis larg oportunitățile către prima echipă a fotbaliștilor tineri. Tehnicianul de 38 de ani, fost antrenor al echipei U19 a clubului, și fost selecționer al echipei naționale U18 a României, a început să mizeze din ce în ce mai mult pe jucători tineri.

Acest lucru s-a petrecut și în play-out-ul sezonului precedent, când fotbaliști ca Ricardo Grigore, Ion Gheorghe, Liviu Gheorghe sau Muțiu au debutat în prima divizie, dar antrenorul “câinilor” are planuri importante și pentru actuala ediție de campionat.

Bratu a insistat pentru aducerea la echipă a mijlocașului de 20 de ani Deian Sorescu, cel care în campionatul precedent a evoluat în Liga 2, la ASU Poli Timișoara. La primul său meci la Dinamo, venit din postura de rezervă, Sorescu a marcat golul care a asigurat victoria alb-roșiilor în duelul contra celor de la FC Voluntari, bifând astfel prima sa reușită în Liga 1.

Alte două nume interesante pe care Bratu s-ar putea baza în acest campionat sunt cele ale lui Denis Ciubotariu, fiul fostului internațional Liviu Ciubotariu, și Mihai Neicuțescu, ambii jucători crescuți de club, dar care au fost împrumutați în Liga 2, la Chindia, acolo unde s-au oprit la baraj în încercarea de promovare în prima divizie.

Craiova îl are pe Markovic

Jovan Markovic este numele atacantului pe care U Craiova 1948 Club Sportiv îl propune în prim-planul Ligii 1 pentru actualul sezon. Markovic se află de mai mult timp în atenția primei echipe a Craiovei, pentru care a și debutat în sezonul 2016-2017, dar apoi creșterea sa a fost stopată de mai multe accidentări.

Titular al echipei naționale U18 a României, Markovic poate fi soluția pe care Devis Mangia o caută pentru atacul echipei sale după plecarea în Cehia a lui Alexandru Băluță. Sezonul precedent, Markovic a condus echipa U17 a Craiovei spre cucerirea Supercupei României, după ce oltenii s-au impus în fața campioanei și deținătoarei Cupei, Viitorul.