Naționala de juniori Under 19 se pregătește pentru Turul de Elită din această lună, iar statistica ne oferă un argument în plus pentru încrederea că vom merge la EURO.

La final de martie, tricolorii U19 pregătiți de Alexandru Pelici vor aborda Turul de Elită pentru calificarea la Campionatul European, toate detaliile fiind disponibile AICI. E ultima rundă înaintea turneului final, iar istoria tuturor preliminariilor EURO U19 e una care ne onorează când vine vorba de randamentul jucătorilor noștri.

Mățan, la egalitate cu Podolski sau Havertz

Într-o analiză ce vizează toate partidele din istorie disputate în preliminariile EURO 2019, tricolorul Alexandru Mățan se află în top 3 la capitolul cele mai multe goluri marcate de un singur fotbalist într-un meci.

Pe 14 noiembrie 2017, Mățan marca 4 goluri în succesul tricolorilor 8-0 cu Gibraltar, practic jumătate din reușitele reprezentativei noastre.

Românul se află la egalitate cu alți 14 jucători pe ultima treaptă a podiumului, cei mai mulți dintre aceștia reușind ulterior să devină nume de prim-plan ale fotbalului continental: Podolski, Volland, Havertz (Germania), Nketiah (Anglia), Unal (Turcia) sau Grillitsch (Austria).

Un fotbalist de la Brighton e lider

Pe locul 2 în ierarhia inedită se poziționează, la egalitate, trei jucători care au reușit, fiecare, 5 goluri într-un singur meci de preliminarii EURO 2019. Este vorba de croatul Tomislav Kis în Croația vs Azerbaidjan 7-1 (2012), elvețianul Nicolas Hunziker în Elveția vs Malta 7-1 (2014), plus norvegianul Birk Risa, proganonist în Elveția vs San Marino 9-0 (2016).

Pe primul loc se află atacantul elvețian de origine kosovară Lorent Tolaj, legitimat azi la Brighton, club din Premier League, dar care activează sub formă de împrumut la clubul scoțian FC Dundee.

În 2019, Tolaj a reușit nu mai puțin de 8 goluri în meciul Elveția vs Gibraltar 16-1!