România va începe joi campania de calificare în Campionatul European pentru juniori Under 19 – Georgia 2017. În prima fază a preliminariilor, tricolorii vor evolua în Grupa 2, alături de Olanda (gazda seriei), Norvegia și San Marino.

Programul Grupei 2
Etapa 1 (Joi, 6 octombrie 2016)
San Marino – Norvegia (Ora 18:00, Vriezenveen – stadionul ”Sportpark Het Midden”)
Olanda – România (Ora 20:30, Hardenberg – stadionul ”Sportpark De Boshoek”)

Etapa a 2-a (Sâmbătă, 8 octombrie 2016)
Norvegia – România (Ora 16:00, Hardenberg – stadionul ”Sportpark De Boshoek”)
Olanda – San Marino (Ora 19:00, Vriezenveen – stadionul ”Sportpark Het Midden”)

Etapa a 3-a (Marți, 11 octombrie 2016)
România – San Marino (Ora 20:30, Vriezenveen – stadionul ”Sportpark Het Midden”)
Norvegia – Olanda (Ora 20:30, Hardenberg – stadionul ”Sportpark De Boshoek”)

  • Ora prezentată este ora României.
  • Echipele care se vor clasa pe locurile 1 și 2 și cea mai bună dintre formațiile care se vor clasa pe locul 3 în cele 13 grupe din prima fază se vor califica în ultima fază (turul de elită).
  • Clasamentul reprezentativelor de pe poziția a treia va fi întocmit pe baza rezultatelor pe care aceste echipe le vor obține cu formațiile de pe locurile 1 și 2.
  • În turul de elită, vor fi șapte grupe din câte patru reprezentative: echipele care se vor clasa pe locul 1 se vor califica în turneul final.

În cele 50 de meciuri internaționale pe care le-a disputat până acum, reprezentativa tricoloră alcătuită din jucători născuți începând cu 1 ianuarie 1998 a avut și adversare din două țări ale căror echipe naționale similare se vor duela cu elevii lui Constantin Enache în Grupa 2.
În 2 februarie 2015, într-un stagiu de pregătire efectuat în Antalya, România a învins cu 3-2 formația norvegiană Tromso IL: a fost 2-0 la pauză, grație golurilor marcate de Ianis Hagi și Carlo Casap, scandinavii au egalat în repriza secundă, însă Adrian Petre (foto) a făcut ca tricolorii să câștige cu 3-2.

Primăvara anului 2015 a adus două confruntări amicale cu echipe olandeze, în deplasare. În 11 martie, la Alkmaar, elevii lui Bogdan Vintilă, selecționerul din acea perioadă, au pierdut cu 1-4 duelul cu AZ (golul oaspeților a fost înscris de Adrian Petre, în prima repriză, într-un moment în care batavii conduceau cu 2-0). Peste trei zile, la Rotterdam, românii s-au impus cu 2-0 în partida cu Sparta: au punctat, după pauză, Ionuț Tănase și Florinel Coman.

Întâlnire cu scandinavii în martie 2015

În 23 martie 2015, România și Norvegia s-au întâlnit în ultima fază (turul de elită) din preliminariile Campionatului European pentru juniori Under 17 – Bulgaria 2015. Meciul s-a jucat în Anglia, la Nuneaton, în runda secundă a Grupei 6, după ce ambele reprezentative pierduseră în etapa inaugurală (România – Slovenia 0-3, Anglia – Norvegia 3-1). Scorul a fost deschis de un autogol al lui Szabolcs Kilyen, în minutul 20, Magnus Grodem a majorat diferența în minutul 40+2, norvegianul Rafik Zekhnini a primit cartonaș roșu în minutul 80 și disputa s-a încheiat cu un succes cu 2-0 al scandinavilor. Cele două formații au bifat eșecuri în ultima rundă (România – Anglia 1-2, Slovenia – Norvegia 1-0) și EURO 2015 a rămas un obiectiv pe care nu l-au putut atinge.

Iată cum a arătat echipa României în meciul cu Norvegia: Cătălin SUCIU – Tiberiu CĂPUȘĂ, Virgil GHIȚĂ, Harald FRIDRICH, Andrei VLĂDESCU – Szabolcs KILYEN – Mihai DOBRE, Răzvan OAIDĂ, Carlo CASAP, Ianis HAGI (68, Andrei CIOBANU) – Adrian PETRE (76, Florinel COMAN). Antrenorul tricolorilor era Bogdan Vintilă.

Pregătiri: Gazdele grupei au câștigat cu Germania

Înainte de a debuta în preliminariile EURO 2017, trei reprezentative din Grupa 2 au susținut, în acest sezon, teste de pregătire internaționale. România a bifat două înfrângeri (0-4, la Mogoșoaia, și 1-2, la Buftea) cu Israel, apoi, într-o ”dublă” cu Finlanda în fieful nordicilor, tricolorii nu au primit niciun gol (0-0 și 1-0). Olanda a jucat doar în deplasare și a obținut rezultate bune: 1-1 cu Anglia și 2-1 cu Germania.

Norvegia a evoluat într-un turneu găzduit de Danemarca, întrecere care a avut la start trei echipe. Adversarii românilor au învins cu 2-1 Danemarca, apoi au pierdut, 2-6, cu Suedia și au încheiat competiția pe ultimul loc. În programul celor din San Marino nu a fost inclus niciun meci amical internațional.

Sezonul Under 17: Batavii, fără înfrângere în nouă meciuri oficiale

Cele patru echipe din Grupa 2 au evoluat, în urmă cu două sezoane, în preliminariile Campionatului European pentru juniori Under 17 – Bulgaria 2015. În prima fază, România a câștigat șase puncte (1-2 cu Cehia, 6-1 cu Danemarca și 1-0 cu Andorra) într-o grupă găzduită de Andorra și s-a clasat pe locul 2, suficient pentru a continua cursa către turneul final. EURO 2015 a rămas, însă, un vis: tricolorii au pierdut meciurile pe care le-au jucat în turul de elită (0-3 cu Slovenia, 0-2 cu Norvegia și 1-2 cu Anglia) și au terminat pe poziția a patra în seria ale cărei confruntări au avut loc pe terenul britanicilor.

Olanda a trecut de prima fază cu punctaj maxim (2-0 cu Finlanda, 1-0 cu Malta și 1-0 cu Serbia, gazda grupei) și nu a bifat vreo înfrângere nici când a evoluat pe teren propriu, în turul de elită (2-0 cu Georgia, 1-1 cu Irlanda de Nord și 0-0 cu Belgia, rezultate cu care batavii s-au clasat pe locul 2 și s-au calificat în turneul final). Interesant este faptul că olandezii nu au fost învinși nici în Campionatul European pentru juniori Under 17 – Bulgaria 2015 (0-0 cu Irlanda, 1-1 cu Anglia și 1-1 cu Italia), însă au terminat pe poziția a treia în grupa din care au făcut parte și, astfel, nu au reușit să intre în ”sferturi”.

Norvegia a pornit pe drumul către EURO 2015 în Albania: a adunat șase puncte (3-0 cu Albania, 4-0 cu San Marino și 0-2 cu Austria), s-a clasat pe locul secund și s-a calificat în turul de elită. Scandinavii au strâns mai puține puncte în ultima fază din preliminarii (1-3 cu Anglia, 2-0 cu România și 0-1 cu Slovenia) și, încheind seria găzduită de britanici pe locul 3, au ratat turneul final.

Pentru San Marino, campania de calificare în Campionatul European pentru juniori Under 17 – Bulgaria 2015 s-a terminat repede. În prima fază, reprezentativa statului înconjurat de Italia nu a reușit să producă vreo surpriză: 0-2 cu Austria, 0-4 cu Norvegia și 1-5 cu Albania, gazda grupei. România, Olanda, Norvegia și San Marino au ratat calificarea în Cupa Mondială pentru juniori Under 17 – Chile 2015, competiție în care zona UEFA a fost reprezentată de cele mai bune șase dintre formațiile prezente în turneul final din Bulgaria.

50 de meciuri internaționale a disputat reprezentativa tricoloră alcătuită din jucători născuți începând cu 1 ianuarie 1998: a câștigat de 25 de ori, a remizat de 8 ori, a pierdut de 17 ori și are un golaveraj de 92-73.

22 de goluri a înscris Florinel Coman pentru echipa națională alcătuită din jucători născuți începând cu 1 ianuarie 1998. Topul marcatorilor este completat de Adrian Petre (9 goluri), Robert Grecu și Ianis Hagi (câte 8 goluri).