Unul dintre cele mai bune produse ale fotbalului bihorean din ultimii ani va evolua în Olanda. Internaţionalul de juniori Ricardo Farcaş a semnat un contract pe trei ani cu Ajax Amsterdam, transferul său fiind anunţat joi, pe site-ul oficial al clubului. Este primul fotbalist orădean care ajunge la un club cu palmaresul lui Ajax, multiplă campioană în Olanda şi câştigătoare de cupe europene.

"Sunt fericit că am semnat cu Ajax Amsterdam, un club care promovează tinerii. Este un pas foarte important în cariera mea, după cei doi ani petrecuţi la Salonic. Vreau să mă pregătesc cât mai bine, să mă acomodez la Amsterdam şi să mă impun la noua mea echipă. Îmi propun ca în cel mai scurt timp să fac pasul la prima echipă. Îmi doresc să fiu urmaşul lui Cristian Chivu", a declarat Ricardo Farcaş, puştiul de 1,85 m şi 73 kg.

A purtat banderola de căpitan la Under 16

Născut pe 24 iunie 2000, Ricardo este fiul lui Florin Farcaş, fost fotbalist al FC Bihor, actualmente coordonator la secţia de fotbal a CSM Oradea şi, din această vară, antrenor principal la Luceafărul Oradea. A fost junior la Luceafărul Oradea, unde a fost pregătit de Sorin Todea, iar în ultimii doi ani a activat la Arsenal Elite Academy din Salonic.

Prestaţiile bune l-au adus şi la lotul naţional al României, fiind selecţionat de şapte ori la reprezentativa Under 16, devenită Under 17 de la 1 iulie. La naţionala pregătită de Gabriel Manolache, tânărul fundaş a purtat de mai multe ori banderola de căpitan. Internaţionalul de juniori se va prezenta de la 1 august la antrenamentele echipei Under 18 a "lăncierilor".

"Este un lider în compartimentul defensiv"

Selecţionerul Gabriel Manolache şi-a exprimat satisfacţia pentru transferul lui Farcaş la gruparea olandeză, fundaşul orădean fiind unul dintre oamenii de bază ai noii naţionale Under 17.

"Farcaş este un lider în compartimentul defensiv, un jucător foarte bun, complet, cerebral, un bun exemplu pentru colegi. Face parte din categoria jucătorilor care creează superioritate în compartimentele din faţă, atunci când are mingea la picior. Mă bucur pentru transferul lui la Ajax, este o confirmare a valorii sale, o încununare cu succes a prestaţiilor foarte bune pe care le-a avut atât la lot, cât şi la echipa de club", a declarat Manolache pentru site-ul FRF.ro

Al cincilea jucător român la Ajax

Patru jucători români au evoluat până acum la Ajax Amsterdam – George Ogăraru, Bogdan Lobonţ, Cristian Chivu şi Nicolae Mitea, în timp ce antrenorul Ştefan Kovacs a intrat în istoria clubului după ce a cucerit Cupa Campionilor Europeni de două ori, Supercupa Europei şi Cupa Intercontinentală.

În prezent, George Ogăraru este "secundul" lui Marcel Kaizer la Jong Ajax, echipa a doua a grupării batave, fiind promovat în urmă cu două săptămâni de la echipa Under 18, unde a fost antrenor principal în ultimele şase luni.