Reprezentativa Under 17 a României debutează, în perioada 25-30 septembrie, în calificările pentru Campionatul European U17 din Bulgaria 2015, la care, pentru prima dată după 13 ani, vor fi prezente 16 selecționate. ”Sigur că este un mare avantaj, dar până acolo avem aceste preliminarii care vor fi extrem de dificile!”, spune selecționerul Florin Răducioiu.

În această primă fază, România face parte dintr-o grupă alături de Cehia, Danemarca și Andorra, care este și gazda acestui prim turneu de calificare. La Turul de Elită se califică echipele de pe primele două locuri plus cinci echipe de pe locul 3 cu cel mai bun punctaj.

”Un antrenor la juniori trebuie să aibă pasiune pentru fotbal, să fie motivatoriu, comunicativ, inteligent, umil, coerent”

”Mai sunt aproape trei luni până la startul preliminariilor, vom face totul pentru a fi la înălțime din toate punctele de vedere”, spune Florin Răducioiu. Tot el completează: ”Este o generație interesantă, cu un foarte bun potențial, un grup de puști inteligenți care au înțeles că numai printr-o muncă asiduă și conștientă se poate înainta în orice domeniu al vieții. Tot așa și în fotbal!”.

Care ar fi principala calitate a noii generații Under 17? ”Curiozitatea și dorința de a se perfecționa necontenit, chiar dacă timpul pe care îl avem când suntem împreună este scurt!”, spune Răducioiu, care le oferă și câteva sfaturi jucătorilor săi: ”Pe plan sportiv au nevoie de antrenamente în care mingea să fie elementul primordial, înglobând totul într-o metodă de antrenament modernă, stimulantă, după care muncă, muncă și iar muncă! Pe plan personal, familia este foarte importantă în creșterea și educația puștilor, la fel și școala are rolul ei important și, totdeauna, au nevoie de un climat foarte sănătos din punct de vedere moral, mai ales acum după degradarea mediului fotbalistic din România”.

Tot el continuă: ”Sunt foarte multe greșeli mari care se fac în România la nivel de copii și juniori. Cea mai mare greșeală? Că nu se acordă o atenție deosebită pentru dezvoltarea calităților tehnice ale jucătorilor! Tehnica va rămâne mereu factorul determinant!”.

”Cu siguranță e importantă prezența unui preparator fizic de top la juniori. Și a unui psiholog, la fel”

Ce metodă aplică Răducioiu? ”E simplă, chiar dacă, poate, e mult s-o numim metodă în condițiile în care timpul pe care îl avem la dispoziție este foarte scurt. În cadrul antrenamentelor, pun foarte mare accent pe jocuri de posesie pe poziții, pe spații reduce, în criză de timp și spațiu”.

Alegerea căpitanului

Căpitanul echipei naționale Under 17 este Ianis Hagi (foto). Răducioiu explică modalitatea prin care banderola a ajuns la ”decarul” său: ”Nu eu i-am oferit banderola, ci echipa, printr-un vot democratic. S-a întâmplat la Timișoara, înaintea turneului de dezvoltare din Serbia, acum circa două luni. Puștii s-au strâns în sală și, după o jumătate de oră, mi-au comunicat cine este căpitanul. Cu siguranță, de când a preluat banderola Ianis este mai implicat, are o responsabilitate atât pe teren, dar mai ales în afara lui! Puștul este receptiv la sfaturile mele, la fel ca toți ceilalți jucători”.

”De la 12 ani visam la un Mondial”

Florin Răducioiu (foto) și-a adus aminte cum era el la vârsta junioratului: ”Eram mult mai timid, aveam puțină forță, nu aveam aceste condiții de antrenament. Visam, sincer, deja la 12 ani, ca într-o zi să joc la un Campionat Mondial! Și visul mi s-a îndeplinit! Cred că suntem cu toții de acord că fotbalul s-a modificat de atunci: viteza de joc este mult mai mare, există o altă cultură tactică, regulamentul de joc s-a schimbat, dar ce nu s-a schimbat, și o spun cu o anumită plăcere, este gestul tehnic. A trage la poartă cu ristul, a da o pasă cu latul sau cu exteriorul, a da gol cu capul, aceleași mișcări de o sută de ani!”.