Antrenorul în vârstă de 46 de ani a mai lucrat la Federația Română de Fotbal în perioada 2010-2012, când a pregătit naționala formată din juniori născuți în 1997. ”Știu ce am de făcut în noul rol, nu este prima dată când mă ocup de selecția grupelor cele mai mici și, ținând cont că am revenit aici, cred că m-am descurcat bine”, spune Gabriel Manolache.

”Pe acești copii trebuie să-i obișnuim cu responsabilitatea ce vine o dată cu purtarea tricoului naționalei”

Finalele Cupei Regiunilor, meciurile în care, practic, s-a realizat prima selecție pentru reprezentativa ce va fi condusă de Manolache, au fost primele jocuri de juniori, organizate de FRF, monitorizate de o firmă de specialitate: ”Este un avantaj pentru că putem vedea cum stau jucătorii din punct de vedere tehnic, tactic, dar și fizic”. Se poate realiza o selecție doar pe baza cifrelor? ”Consider că datele furnizate descriu un jucător în proporție de 80 la sută. Dar să nu uităm și factorul uman, faptul că el este monitorizat la un meci, într-o anumită zi, la o anumită oră. Este important și instinctul antrenorului!”, spune Manolache.

Noul selecționer U15 descrie generația pe care a preluat-o: ”La vârsta aceasta toți sunt dornici de afirmare, dar și mai dornici sunt părinții lor. De aceea, trebuie analizați obiectiv, iar fiecare dintre ei să știe unde se situează. Totodată, acum, parcă nu prea știu ei ce înseamnă cu adevărat echipa națională și spiritul echipei naționale. Ei trebuie educați, nu speriați! Nu e ușor să ți se cânte imnul la vârsta asta, trebuie să fii pregătit emoțional”.

”Nu rezultatele vor fi pe primul loc la această categorie de vârstă, ci construirea încrederii și crearea unei competiții între ei”

Ce mesaj le va transmite noul antrenor elevilor săi? ”Să fie atenți la tot ce se întâmplă în jurul lor, să-i respecte pe toți cei din preajma lor, dacă vor și ei să fie respectați. Țin mult la disciplină, va fi pe primul loc!”.

Gabriel Manolache admite că ”Mircea Lucescu este un model pentru mine, este un formator de tineri jucători. Pentru mine, un antrenor care lucrează cu puști are nevoie de trei calități importante: răbdare, pasiune și perseverență”. Iar despre modulul de joc ideal spune că ”fotbalul actual nu mai depinde de așezare, ci de disponibilitea jucătorilor de a înțelege ce au de făcut pe fazele jocului. Principiul trebuie să fie: spații cât mai mici în apărare și o trecere cât mai rapidă pe faza de atac după recuperarea mingii”.