Victor Pițurcă a calificat România la trei turnee finale. Este, din acest punct de vedere, cel mai performant selecționer din ultimii 24 de ani. La ultimul Euro la care am participat, cu Pițurcă pe bancă am terminat la egalitate atât cu campioana mondială de atunci, Italia, cât și cu vice campioana lumii, Franța. În preliminariile pentru Campionatul Mondial din Brazilia, tricolorii au disputat un nesperat baraj cu Grecia.

Au mai rămas două luni și trei zile până la startul un”ei noi campanii de calificare la un turneu final. Cu ocazia lansării noului site FRF.RO, selecționerul Victor Pițurcă a vorbit despre grupa de calificare și nu numai.

”După Grecia, Finlanda e cel mai puternic adversar”

– Domnule Pițurcă, nu mai este mult până la meciurile din grupa de calificare pentru Euro 2016. Puteți face o prezentare a adversarelor?
– Of, doar la preliminarii mă gândesc. Asta fac din a doua zi după barajul cu Grecia. Mă preocupă atât de mult încât nici la Mondialul brazilian nu mă uit cu mare atenție. Grecia, să încep cu ea, fiind și primul adversar, o cunosc foarte bine. Numai că o știu pe cea de acum, cu Santos antrenor. În septembrie va avea un alt tehnician și nu știu ce gânduri va avea acesta. Oricum, e greu de schimbat ceva major în două luni. Este clar că reprezintă cel mai valoros adversar. Un rezultat pozitiv în primul meci ne-ar da mari șanse de calificare. Nu e o finală, dar este vital să începem bine. La Mondiale nu a venit cu nimic nou. Jucăm apoi cu Ungaria. Ehe, nu e o toamnă ușoară. Cei mai periculoși adversari îi întâlnim în deplasare. E adevărat că ar putea reprezenta și un avantaj. Dacă obținem 9 sau 10 puncte în acest an ar fi perfect. Am urmărit Ungaria permanent. Este o cu totul altă echipă în comparație cu formația pe care am întâlnit-o. Noul antrenor (n.r. Attila Pinter) a schimbat 75 la sută din lotul pe care-l știam. Dan Apolzan a fost la amicalul cu Finlanda și avem toate datele. Finlanda e cel mai periculos adversar, după Grecia. Și în calificările precedente, dar și în amicalul cu Ungaria, a excelat prin determinare. Au jucători foarte interesanți, tehnici și disciplinați tactic. Este o echipă foarte greu de depășit.

65 de zile au mai rămas până la debutul României în preliminariile Euro 2016

”Mă îngrijorează Tătărușanu, iar cu Mățel nu sunt optimist”

– Noi, în schimb, cum arătăm? Că poate vorbim prea mult de adversari.
– Avem 12-14 fotbaliști de bază. Important este ca ei să joace la cluburile lor și să fie sănătoși. Am mai avea nevoie de încă 6-7. Mă îngrijorează situația lui Tătărușanu. În ultima perioadă avea un randament aproape de maxim. E adevărat că și eu i-am recomandat să plece într-un campionat puternic, dar acum are o concurență acerba. Mizez pe personalitatea lui, dar recunosc că mi-e teamă. Pantilimon știu cum reacționează când nu joacă, dar Tătărușanu nu știu.

– A mai apărut și problema cu Mățel.
– Așa este. Am vorbit în această perioadă cu jucătorul și conducerea clubului Astra. Atât cât îmi permite funcția mea, mai mult nu mă pot implica. Situația jucătorului e complicată. Nu am motive să fiu optimist. Cert este că la națională avem nevoie de fotbaliști valoroși atât tehnic, dar și tactic. Care să aibă forță și viteză. Să nu uităm caracterul. Un asemenea tip de jucător este obligatoriu să îmbrace tricoul României. E greu însă de găsit așa ceva. Nu doar la noi, ci în lume.

– Comparativ cu ultima calificare pe care ați obținut-o, cum arată lotul de acum?
– Mult mai rău. Spre exemplu Lazăr, fotbalist cu foarte multe calități, nici nu avea loc la mijloc. De aceea nici nu-l chemam. Era concurență mare. Nu mai spun ce era în atac. Aveam Daniel și Marius Niculae, Marica, Mazilu. Acum stăm în Marica, dar care și el joacă doar 90 la sută. Rusescu va fi cedat de Sevilla, nici la Braga nu a rămas…Cam greu acum.

2 calificări la turnee finale a obținut Pițurcă: Euro 2000 și Euro 2008

– Și totuși, ce ar însemna o calificare la Campionatul European?
– Orice calificare înseamnă enorm pentru România. La noi, fotbalul este perceput ca o activitate simplă. Mentalitatea este complet diferită față de cea din străinătate. O calificare trebuie să fie un moment extraordinar. Au trecut mulți ani de la ultima prezență la un turneu final și ar fi o mare performanță. Și pentru Federație ar fi grozav. Nu mai avem o Federație bogată, orice calificare contează enorm.     

”Suporterii vor fapte, nu vorbe!”

– Aveți un mesaj pentru suporterii naționalei, înaintea acestor confruntări?
– M-am săturat și eu să le tot transmit mesaje suporterilor și apoi să-i dezamăgim. Mai bine le spun să aibă mare încredere că noi antrenorii, împreună cu toți jucătorii care vor îmbrăca tricoul naționalei, vom face tot ce putem pentru a ne califica la Campionatul European. De asta să fie siguri. Nu mi-ar fi greu să le și promit calificarea, dar nu sunt genul. Mai bine să demonstrăm asta.

– În ultima perioadă ați văzut multe meciuri, multe loturi de juniori. S-au și remarcat câțiva. Sunteti de acord?
– Pe cei pe care îi prezintă presa, Patrick Petre, Ianis Hagi sau Dorin Rotariu, îi urmăresc de doi ani și jumătate. Din păcate nici unul dintre ei nu a reușit să se impună la cluburile lor. Urmăresc toți juniorii. Ați văzut că în Elveția l-am debutat pe Cristi Manea. L-am analizat până când am considerat că mă pot baza pe el. A fost titular și chiar am câștigat meciul respectiv, ceea ce e foarte important. Ceilalți, deși au calități și personalitate, nu sunt folosiți mai mult la cluburi. Peste doi, trei ani este clar că vom face și o schimbare de generație. Eu în schimb aș vrea să vorbesc de tinerii pe care chiar aș fi vrut să mă bazez imediat, cum ar fi Iancu și Stanciu. Speram multe de la ei, dar la Steaua mai mult au stagnat decât să progreseze. Sper ca în viitorul sezon să crească valoric.

– Ce spuneți de inițiativa Federației de a înființa centre regionale de pregătire centralizată?
– Acesta ar fi punctul de plecare. E grozav că se începe de aici. Numai că ai nevoie de oameni și bani. Mulți bani. Doar așa se însănătoșește fotbalul românesc. Sunt convins că în șase, șapte ani se pot culege roadele. Vedeți cum au făcut spaniolii, francezii și belgienii. Aș mai spune că avem nevoie de antrenori. Mai ales la cluburile de juniori. Acolo e foarte important să avem tehnicieni care termină școli speciale, care anual să meargă în străinătate să capete o și mai mare experiență. Trebuie să ținem pasul cu schimbările permanente din fotbalul mondial. Mai este nevoie și de antrenori profesioniști la ligile a treia și a doua, și chiar și la prima ligă.

– Ce spuneți de promovarea Rapidului și a lui CSU Craiova?
– Pentru fotbalul românesc este foarte bine. Salut revenirea celor două echipe în prima divizie. Sunt cluburi de tradiție, iubite de mulți suporteri. Cu ele două, nivelul Ligii I cu siguranță crește.

– O divizie care din sezonul 2015-2016 va avea doar 14 echipe.
– E bine pentru că valorile vor fi comasate. Sigur, aș fi vrut să rămână tot 18, dar știm care e situația financiară a cluburilor. Acum e bine așa, iar dacă în următorii ani își revin, poate vom avea iar 18 formații. Cert este că va fi un campionat corect și puternic. Retrogradează șase echipe, va fi luptă mare pentru salvare.

”Acum fac tot ce nu îmi plăcea să fac atunci când jucam”

– Cine este omul Victor Pițurcă, nu antrenorul?
– În afara fotbalului nu am alt program. Fotbal, fotbal și iar fotbal. Stau acasă și văd meciuri. De la Campionatul Mondial un singur joc nu am văzut în direct, Japonia – Coasta de Fildeș, dar l-am urmărit a doua zi când era în reluare. Gândul meu însă, așa cum spuneam, e la Grecia. Am revăzut de câteva ori meciul nostru cu ei, partidele lor…Nu cred că fac ceva deosebit în afara fotbalului.

– Totuși, cum reușiți să vă pastrați fizicul unui fotbalist în activitate, cu toate că ați ajuns la 58 de ani?
– Pentru că acum fac tot ceea ce nu îmi plăcea să fac atunci când jucam. O jumătate de oră de gimnastică dimineața și încă 30 de minute seara. Zilnic. Alegarea nu lipsește nici ea. În fiecare zi alerg până la 5-6 kilometri. Cu toate acestea, cea mai importantă este alimentația. Dacă într-o anumită zi ratez alergarea, în ce privește mâncarea nu mă abat de la ceea ce este indicat să mănânc.

”Mi-e dor de Mircea Lucescu”

– Există persoane din fotbal de care vă este dor, alături de care ați vrea să stați mai mult de vorbă, la o cafea?
– În general cam stau de vorbă cu toți oamenii care îmi sunt dragi. Vorbesc des cu nea Imi, vorbesc mult și cu Puiu Iordănescu, cu toți colaboratorii mei, antrenorii de la națională. Îmi face mereu plăcere să vorbesc cu foștii mei colegi Tudorel Stoica, Loți Boloni sau Bărbulescu. Dacă mă gândesc mai bine, da, îmi lipsește cineva cu care aș sta mai mult de vorbă. Mircea Lucescu. Mereu o discuție cu Lucescu îmi face plăcere. Este un om valoros si autentic de fotbal total. Vede acest sport în mod cu totul special și-l vorbește din sânge.

”Boloni ar fi un excepțional selecționer al României”

– Cine credeți că ar fi cel mai potrivit succesor la postul de selecționer?
– Dacă după mine vine Loți, aș avea cea mai mare satisfacție. Sper din tot sufletul să fie așa și chiar să vină atunci când îmi termin eu treaba. Pentru echipa României, oricând un om atât de valoros și experimentat ar fi mai mult decât util. De fiecare dată și-a demonstrat valoarea, oriunde și în orice funcție. Plus că muncește și el toată ziua pentru fotbal.

– Cine va fi campioană mondială în Brazilia?
– Nu mă pricep la pronosticuri. Văd Germania favorită. Mereu joacă așa cum o știm. Este puternică și pragmatică. Mi-au mai plăcut Brazilia, Franța și Belgia. Argentina, în schimb, nu mi-a plăcut deloc. Jucătorii sunt obosiți și blazați. Mai cred că meciul Brazilia – Columbia va fi unul cu un ritm fantastic.