În următoarele zile vă prezentăm posibilii adversari ai tricolorilor în noua competiție UEFA, una care are rolul de a suplimenta numărul meciurilor cu miză și, în același timp, una care oferă posibilitatea obținerii biletelor pentru EURO 2020.

Tricolorii se află înaintea unui nou început, în fața unei noi competiții ! Pentru selecționata noastră urmează participarea în Liga Națiunilor, acolo unde va întâlni adversari de același calibru reuniți în Seria C.

Pentru tragerea la sorți România a fost repartizată în Seria C, alături de Ungaria, Scoția, Slovenia, Grecia, Serbia, Albania, Norvegia, Muntenegru, Israel, Bulgaria, Finlanda, Cipru, Estonia și Lituania.

Seria C este împărțită în următoarele urne valorice:
Urna 1: Ungaria, ROMÂNIA, Scoția, Slovenia
Urna 2: Grecia, Serbia, Albania, Norvegia
Urna 3: Muntenegru, Israel, Bulgaria, Finlanda
Urna 4: Cipru, Estonia, Lituania

• La tragerea la sorți din 24 ianuarie, se vor stabili trei grupe cu patru echipe și o grupă cu trei echipe.
• Partidele se dispută tur-retur în septembrie, octombrie și noiembrie 2018.
• Câștigătoarele grupelor vor promova în seria superioară a ediției următoare din Liga Națiunilor, ultimele clasate retrogradând în seria inferioară.
• Pe 2 decembrie 2018 are loc tragerea la sorți pentru preliminariile Euro 2020. Cele șase urne valorice vor fi stabilite exclusiv pe baza performanțelor din grupele Ligii Națiunilor. În seria României, câștigătoarele celor patru grupe alături de cele mai bune două ocupante ale locurilor secunde vor fi în a treia urnă valorică pentru tragerea la sorți a preliminariilor Euro 2020. Celelalte echipe vor fi în urna a patra valorică.
• Preliminariile Euro 2020 se desfășoară în perioada martie-noiembrie 2019. Cel mai bine clasate echipe în cele patru grupe din Seria C a Ligii Națiunilor, care nu s-au calificat deja la Euro 2020 prin intermediul preliminariilor, merg în play-off-ul Ligii Națiunilor (martie 2020).
• Cele 4 echipe din play-off vor disputa semifinale într-o singură manșă (pe terenul echipei cu linie de clasament mai bună în grupele Ligii Națiunilor), iar finalistele se vor duela într-o singură manșă (gazda va fi trasă la sorți). Câștigătoarea se califică la Euro 2020.

În calitate de cap de serie, România va evita în grupă Ungaria, Scoția și Slovenia, dar ar putea întâlni din nou Muntenegru, Albania sau Grecia, reprezentative incomode în ultimii ani pentru tricolori.

Dacă se va afla într-una din cele trei grupe de patru echipe, România poate primi din urna a patra adversari precum selecționatele Ciprului, Estoniei și Lituaniei. Cu fiecare dintre cele trei naționale, tricolorii au doar câte o singură înfrângere în istorie. Estonia ne-a învins în 1937, contra Ciprului am pierdut un amical disputat în 2000, iar Lituania a câștigat în 2008 duelul din debutul preliminariilor CM 2010.

CIPRU
România v Cipru: 13 meciuri – 9 victorii – 3 egaluri – o înfrângere
Golaveraj: 34-11
Selecționer: Ran Ben Shimon
Clasament FIFA: locul 92
Echipa ideală: Panagi – Stylianou, Sielis, Laifis, Avraam – Laban, Artymatas – Efrem, Kastanos, Englezou – Sotiriou.
Vedeta echipei: Pieros Sotiriou (FC Copenhaga)
În preliminariile CM 2018, naționala Ciprului a încheiat pe locul 5 o grupă din care au mai făcut parte Belgia, Grecia, Bosnia-Herțegovina, Estonia și Gibraltar. Cu 10 puncte acumulate, ciprioții au reușit să învingă Bosnia cu 3-2, dar, în același timp, au câștigat la limită în Gibraltar, 2-1, cu un gol marcat în minutul 87. De remarcat însă că doar Belgia, cea care a câștigat grupa cu o medie de 4,3 goluri marcate pe meci, i-a înscris Ciprului mai mult de două goluri într-un meci în aceste preliminarii (3-0 și 4-0).

ESTONIA
România v Estonia: 4 meciuri – 3 victorii – o înfrângere
Golaveraj: 7-2
Selecționer: Martin Reim
Clasament FIFA: locul 88
Echipa ideală: Igonen – Teniste, Baranov, Klavan, Pikk – Mets, Antonov – Zenjov, Vassiljev, Luts – Sappinen.
Vedeta echipei: Ragnar Klavan (FC Liverpool)
În calificările pentru CM 2018, Estonia a fost în grupă cu o altă echipă din această urnă, Cipru, terminând deasupra ei, cu un total de 11 puncte (4 dintre aceste luate Ciprului după 0-0 și 1-0). De remarcat că estonienii au pierdut categoric ambele jocuri contra Belgiei, 0-5 și 1-8.

LITUANIA
România v Lituania: 11 meciuri – 10 victorii – o înfrângere
Golaveraj: 19-6
Selecționer: Edgaras Jankauskas
Clasament FIFA: locul 147
Echipa ideală: Karcemarskas – Vaitkunas, Freidgeimas, Klimavicius, Andriuskev – Kuklys, Zulpa – Papsys, Urbsys, Novikovas – Cernych.
Vedeta echipei: Fedor Cernych (Jagielonia Bialystok)
Naționala Lituaniei a încheiat pe locul 5 preliminiariile CM 2018, cu o victorie și trei remize. S-a aflat în spatele Angliei, Sloveciei, Scoției și Sloveniei și doar deasupra Maltei. De altfel, maltezii au obținut o remiză în fața Lituaniei, 1-1.

Seriile Ligii Națiunilor, ediția 2018-2019
Seria A (patru grupe cu trei echipe): Germania, Portugalia, Belgia, Spania, Franța, Anglia, Elveția, Italia, Polonia, Islanda, Croația, Olanda
Seria B (patru grupe cu trei echipe): Austria, Țara Galilor, Rusia, Slovacia, Suedia, Ucraina, Irlanda, Bosnia-Herțegovina, Irlanda de Nord, Danemarca, Cehia, Turcia
Seria C (trei grupe cu patru echipe, o grupă cu trei echipe): Ungaria, ROMÂNIA, Scoția, Slovenia, Grecia, Serbia, Albania, Norvegia, Muntenegru, Israel, Bulgaria, Finlanda, Cipru, Estonia, Lituania
Seria D (patru grupe cu patru echipe): Azerbaijan, Macedonia, Belarus, Georgia, Armenia, Letonia, Feroe, Luxemburg, Kazahstan, Moldova, Liechtenstein, Malta, Andorra, Kosovo, San Marino, Gibraltar

Vezi mâine pe www.frf.ro prezentarea adversarilor din urna a treia de la tragerea la sorți a grupei Ligii Națiunilor UEFA.