O mai veche cunoștință, danezul în vârstă de 54 de ani a marcat împotriva selecționatei olimpice a României la un 8-0, în 1987, la Aalborg. Și astăzi, la aproape trei decenii distanță, el prețuiește acele momente care au stat la baza formării echipei Danemarcei care a devenit, în 1992, campioană europeană
 
Selecționerul reprezentativei de pe locul 105 din lume, numit în funcție în 2011, este extrem de optimist înaintea partidei de astăzi. ”Asta e firea mea!”. Vorbește, fără ezitare, de un scenariu asemănător cu cel de la Atena, din noiembrie, când Feroe a învins Grecia, cu toate că îi vede pe ”tricolori” calificați la EURO de pe prima poziție în grupă.
 
– Domnule Olsen, în ultimul meci ați învins în Grecia. Ce așteptări aveți de la meciul cu România?
– Cu toate că am evoluat foarte bine contra Greciei, în noiembrie, România va fi marea favorită a întâlnirii. România este prima în grupă și, până acum, a fost cea mai bună echipă. Vom face însă tot ce ne stă în putință pentru a strica petrecerea adversarilor noștri de la Ploiești. 
 
– Va fi primul meci jucat de naționala României în afara Bucureștiului, din 2011, de la inaugurarea Arenei Naționale. Va schimba în vreun fel jocul acest fapt?
– Pentru echipa Insulelor Feroe nu are niciun efect, nu s-a schimbat planul în niciun fel. Cum va afecta jocul României faptul că nu joacă pe Arena Națională rămâne de văzut.
 
– Cum vedeți lupta pentru calificare din această grupă? V-a surprins Irlanda de Nord și credeți că Grecia mai are vreo șansă la primele poziții?
– Și eu am rămas surprins de începutul în forță al Irlandei de Nord. A fost impresionant să câștige primele trei jocuri, dintre care două deplasări grele. Pentru Grecia va fi greu să mai spere la calificare după ce a adunat un singur punct din primele patru meciuri și cu trei înfrângeri pe teren propriu… Așa cum am mai spus-o, România a fost cea mai bună echipă din grupă și este favorită la prima poziție. Irlanda de Nord și Ungaria sunt poziționate bine în lupta pentru locurile 2 și 3, însă, cu doar două victorii, Finlanda și Grecia pot cu ușurință să reducă din diferență și să revină cu șanse. Pentru noi, locul 5 în grupă, va fi nevoie de o evoluție extraordinară pentru a ne putea califica la turneul final.
 
– Cum ați descrie fotbalul în Insulele Feroe? La finalul anului trecut, echipa s-a aflat pe cea mai bună poziție din istorie în clasamentul FIFA, locul 104.
– Pot vorbi doar despre perioada în care am lucrat ca selecționer. Fotbalul în această țară se află într-un proces de dezvoltare, într-un progres. Principalul obstacol însă este faptul că fotbaliștii sunt angajați doar part-time. Nivelul ar crește semnificativ dacă în Feroe jucătorii s-ar dedica întru totul fotbalului. 
 

”De când am venit lucrez la posesie”

– Care a fost cel mai dificil lucru pe care a trebuit să îl faceți în calitate de selecționer al Insulelor Feroe?
– Am văzut multe înregistrări ale jocurilor de dinaintea numirii mele. Din prima zi, planul meu a fost să lucrez cu jucătorii la capitolul posesie, să ținem mai mult de minge și s-o facem fără teamă. Această idee a mea prinde contur din ce în ce mai mult și a devenit vizibilă în jocul nostru în ultimele 12-18 luni.
 
– În 1987, Danemarca a învins echipa olimpică a României, la Aalborg, cu 8-0, iar dumneavoastră ați reușit să și înscrieți. Ce vă mai amintiți de atunci?
– Din păcate, nu îmi mai amintesc jucătorii din echipa României de atunci. Dar știu că echipa Danemarcei era una foarte puternică și că am câștigat grupa de calificare, terminând deasupra Germaniei. Totuși, fiindcă am folosit un jucător ineligibil într-un meci contra Poloniei, ne-au fost retrase punctele și am ratat calificarea la Olimpiada de la Seul. Cinci ani mai târziu, opt sau nouă jucători din acea generație au fost esențiali în parcursul care a dus la câștigarea de către noi a Campionatului European. 
 
– Cum ați descrie echipa României de acum?
– Am vizionat toate partidele României și am avut trimiși la mai multe meciuri. România are un stil asemănător Greciei. Marea diferență este că România beneficiază de un plus de încredere în acest moment. Dar îmi pot imagina că scenariul jocului de la Ploiești ar putea decurge la fel ca la Atena, în noiembrie. Trebuie s-o repet însă: România este cea mai bună echipă din grupă și vom avea un meci extrem de dificil.
 

”În ’92 am jucat 5 partide, toate cu cele mai bune echipe din Europa!”

– Ați fost campion european în ’92. Cât de mult s-a schimbat fotbalul și ce șanse ar fi ca o echipă precum Danemarca de acum 23 de ani să câștige EURO?
– E greu de spus dacă o echipă fără mari șanse mai poate câștiga un turneu final. Totuși, cine ar fi prezis că Feroe va câștiga în Grecia? Structura Campionatului European s-a schimbat mult din 1992 încoace. Atunci, participau doar opt echipe. Doar prima echipă din grupele preliminarii mergea mai departe. Ceea ce însemna că lupta era mult mai dură. În 2016, vor fi 24 de reprezentative la EURO, ceea ce se traduce prin jocuri mai ușoare, cel puțin în prima parte a turneului. În ’92, am jucat 5 partide, toate cu cele mai tari echipe ale Europei!
 
– România și Feroe s-au întâlnit de 4 ori în istorie. De fiecare dată am câștigat, 7-0, 4-0, 1-0, 3-1. La ce să ne așteptăm acum?
– România e marea favorită. Diferența de suprafață și populație între cele două țări este semnificativă. Prin urmare, noi vom fi mereu outsideri într-un asemenea duel. Totuși, eu sunt mereu optimist, condițiile vor fi aceleași pentru toți jucătorii, iar am demonstrat și la meciul cu Grecia că am recuperat mult teren când vine vorba de calitate a jocului. Credem mereu în șansele noastre și credem că putem câștiga la Ploiești. 
 
– Care este primul lucru care vă vine în minte când auziți de România?
– Acea victorie cu 8-0 în fața echipei olimpice a României și manșa secundă pe care am câștigat-o, de asemenea, cu 2-0. Mulți dintre colegii de atunci mi-au fost coechipieri și pe durata Campionatului European pe care l-am câștigat, așa că împărtășim multe amintiri speciale din acea perioadă. 
 
Carte de vizită
Lars Olsen
Data și locul nașterii: 2 februarie 1961, Glostrup
Post: fundaș central
A jucat la: Glostrup IF (1980), Køge BK (1981-1984), Brøndby (1985-1991, 1996), Trabzonspor (1991-1992), RFC Seriang (1992-1994), Basel (1994-1995)
Are 84 de selecții și 4 goluri în reprezentativa Danemarcei cu care a câștigat Campionatul European în 1992
În 1988 a fost declarat cel mai bun fotbalist din Danemarca
A antrenat la: Brøndby (1997-2002), Randers (2003-2007), Odense (2007-2010)
Din 2011 este selecționerul reprezentativei Insulelor Feroe