Ionuț Badea, antrenorul secund al echipei naționale, e sigur că echipa națională va fi primită bine pe Cluj Arena.  

– Domnule Badea, ați antrenat la Cluj, cunoașteți publicul, ce înseamnă pentru clujeni venirea echipei naționale, mai ales la un asemenea meci, când adversar este Spania?

– În primul rând, cred că situația generată de improbabila deschidere în timp util a Arenei Naționale a oferit conducerii Federației posibilitatea de a mai diversifica zonele de contact cu suporterii echipei naționale. Despre clujeni pot spune că fac parte dintr-un public civilizat, fin cunoscător de comportamente, care apreciază foarte mult dăruirea cu care luptă sportivii în arenă. Sunt convins că ceea ce numim ”al doisprezecelea jucător” se va regăsi în toată suflarea Clujului.

– Vă așteptați ca biletele să se vândă atât de repede?

– Nu chiar atât de repede. E o dovadă în plus că publicul din Ardeal își dorește să vadă noua față a echipei naționale în mandatul domnului Iordănescu.

– Ce atmosferă credeți că va fi în tribune la partida cu Spania?

– Sunt convins că va fi una de sărbătoare în ideea în care încă de pe vremea când antrenam acolo fotbalul devenise un fenomen social, publicul era de toate vârstele și ca structură și ca gen, cu locuri speciale pentru familii și copii.

”Ar fi frumos să întâlnim Spania și în finală”

– Cum ne poate ajuta un meci cu un adversar tare precum este Spania?

– O astfel de partidă, în momentul acesta și la nivelul atins de cele două echipe, îți poate da coordonatele unei comportări sub presiune contra unui adversar puternic obișnuit cu fazele superioare ale unui turneu final.

– La Euro, în ce fază a competiției v-ați dori să întâlnim Spania?

– Firește că aș vrea să ne întâlnim în finală.

– Care e cel mai periculos jucător din tabăra ibericilor?

– În fiecare compartiment au jucători cu o valoare individuală peste medie, dar cel mai important punct forte îl formează grupul și filosofia acestuia bazată pe posesia mingii. Spania de acum este de fapt o beneficiară a unei filosofii implementate cu mult timp în urmă și a fost capabilă să construiască și să dezvolte principii ofensive de joc, creative și plăcute la vedere.

”Avem 45 de jucători pe care-i urmărim îndeaproape”

– Vă bucură concurența din atacul nostru? Rusescu, Stancu, Andone și Keșeru au marcat mult în ultimul timp.

– Bineînțeles! Aceasta e benefică și atâta vreme cât ea este ”la distanță” nu va ieși din acest cadru. Competiția directă între ei ar atrage după sine sentimente negative, cum ar fi invidia, grandomania sau complexele de inferioritate și cele de superioritate. Așadar, suntem foarte atenți și la aceste lucruri care țin de formarea și gestionarea grupului.

– Vă îngrijorează accidentarea lui Marica și faptul că Gardoș nu s-a refăcut încă?

– Atâta vreme cât aceste lucruri sunt independente de voința noastră, neavând un control permanent asupra lor, nouă nu ne rămâne decât să ne adaptăm. Firește că ne dorim să avem cât mai mulți jucători de valoare, așa cum sunt și cei doi, în filtrul selecției și ultimul criteriu de evaluare să fie doar forma de moment a fiecăruia din cei aproape 45 de jucători pe care-i urmărim îndeaproape, dar asta ar fi o situație ideală care cu greu se va întâmpla. Suntem oricum îngrijorați de faptul că jucătorii noștri din campionatele externe nu joacă în mod constant, iar acest lucru le-ar putea scădea potențialul nemaifiind obișnuiți cu ritmul de joc.

– Aveți vreo superstiție înaintea unui meci?

– Nu! N-am avut niciodată. Mi-e imposibil să cred că un lucru pus într-un anume fel îmi poate schimba viața și exemplele pot continua. Cred că e mult mai important să fi pregătit mental.

– Ați urmărit antrenamente conduse de Guardiola și Mourinho, pe care dintre cei doi îi preferați?

– Din punct de vedere al antrenamentelor, îi prefer pe amândoi, consecință a creativității lor. Dar cele mai importante lucruri din experiența avută lângă ei sunt modurile lor de a transmite mesajul, abordarea față de jucători, limbajul nonverbal și, nu în ultimul rând, strategia folosită.

”Meciul cu Franța e o invitație la curaj și ancorare în realitate”

– Unde ne putem opri la Euro, care este cel mai optimist obiectiv pe care îl putem fixa?

– Cel mai optimist este clar finala campionatului, iar cel mai real ar fi ieșirea din grupă, apoi orice depășire a unei faze superioare este un foarte mare bonus. În orice caz, nimic nu e imposibil, dovadă stau naționalele Danemarcei și Greciei.

– Ce înseamnă pentru România să evolueze în deschiderea unui turneu final?

– Este un capital de imagine imens în condițiile contextului actual al lumii. Sunt convins că mai mult de jumătate din populația globului va urmări această partidă.

– E un avantaj pentru noi că jucăm cu Franța în primul meci?

– Poate fi un avantaj în condițiile în care orice început de campionat are tendința de a egaliza valorile, dar totuși jucăm la ei acasă în fața a 60.000 de francezi. Așadar, pentru noi este o invitație la curaj și ancorare în realitate. Pe teren, vom fi noi și ei!

– Ce echipă de la turneul final credeți că are prima șansă la câștigarea trofeului?

– E greu de spus pentru că sunt echipe cu un istoric în spate, cum ar fi Germania, Anglia, Spania, Franța, care e și țară gazdă, beneficiare ale unor mentalități învingătoare de multă vreme, dar surprize pot apărea oricând. HAI ROMÂNIA!