Tehnicianul român, inclus în programul de pregătire al Academiei clubului londonez și prezent la două jocuri din Premier League și la finala Cupei Ligii, Chelsea – Tottenham 2-0, povestește ce l-a impresionat din toată experiența sa din Anglia. 
 
– Domnule Badea, cum a fost perioada petrecută la Londra?
– Am văzut tot ce înseamnă o academie modernă, am asistat la prezentări și analize ale antrenorilor lui Chelsea după ședințele de pregătire și am descoperit cum înțeleg ei să dezvolte un jucător de la 9 ani până la 21 de ani. 
 
– Ce anume din programul implementat de englezi v-a impresionat?
– Au existat câteva elemente de completare și noutate care au fost binevenite. M-a impresionat modul cum ei, antrenorii, reușesc să primească feedback real de la jucătorii pe care îi instruiesc prin intermediul unor bloguri personale ale fotbaliștilor. Acolo, ei își exprimă gândurile și sentimentele din timpul antrenamentelor și jocurilor. M-a impresionat, de asemenea, tendința tenace de a nu ceda în niciun moment, indiferent ce se întâmplă în joc și la pregătire. Toate aceste lucruri și multe altele doresc să le împărtășesc și colegilor mei.
 
– Care este diferența dintre un jucător român și unul englez, de aceeași vârstă?
– Am remarcat faptul că ei folosesc multe mixturi de jucători la fiecare nivel de vârstă, astfel încât echipa formată din juniori sub 18 ani are în componență și jucători sub 21 de ani, dar și sub 15, pe parcursul antrenamentelor. Modul de pregătire și ritmul sunt la nivel de seniori, de aceea nu e nicio surpriză că jucătorii tineri, sub 21 de ani, intră fără probleme în prima echipă.
 
117 jucători au fost promovați de către Academia lui Chelsea în “era Abramovici”
 
– Ne puteți descrie infrastructura Academiei Chelsea?
– Academia se întinde pe o suprafață uriașă, sunt 34 de terenuri de joc și de antrenament plus două clădiri separate în care se desfășoară munca de birou a Academiei și a staff-ului primei echipe. Sunt săli de conferință, sală de mese, bucătărie proprie, o zonă de relaxare și divertisment…
 
– Sunteți adeptul “stilului Mourinho”?
– Apreciez pozitiv modul cum își transpune ideile în joc. Din păcate, am văzut acest lucru doar la joc, nu și la antrenamente, pentru că în finalul săptămânii pe care am petrecut-o la Londra era programat un joc de o mare importanță: finala Cupei Ligii, cu Tottenham. Importanța jocului a atras după sine închiderea ședințelor de pregătire ale primei echipe, chiar și pentru antrenorii de la Academie!
 
”Am beneficiat de tot sprijinul managerului Academiei Chelsea, Neil Bath, și al staff-ului său format din antrenorii echipei de tineret și juniori, preparatori fizici, specialiștii în IT și Head of Lifestyle and Mentoring, departamentul care se ocupă de partea sociologică”

 
– Ce jocuri ați urmărit din tribună în perioada în care v-ați aflat în Anglia?
– Am fost la trei partide, Chelsea – Burnley 1-1 și Tottenham – West Ham 2-2, meciuri din Premier League, plus Chelsea – Tottenham 2-0, finala Cupei Ligii. Urmărind cele două finaliste și în jocurile din altă competiție mi-a fost ușir să am o privire de ansamblu asupra lor. La jocul cu Burnley, am avut onoarea să îi întâlnesc și să stau de vorbă cu Antonio Conte, selecționerul Italiei, și Gabriele Oriali, team managerul pe jumătate român al squadrei azzurra, prezenți acolo pentru a face o analiză a academiilor echipelor din Premier League, comparativ cu cele din Serie A. 
 
– Ce impresie ți-a lăsat finala Cupei Ligii?
– Am asistat la un meci impresionant pe Wembley, atât din punct de vedere al organizării și al marketingului, cât și al spectacolului din tribune și de pe gazon. Sincer, m-a încercat o ușoară părere de rău pentru că Vlad Chiricheș, jucătorul echipei naționale, nu a evoluat în această partidă, dar sunt convins că ambiția lui îl va duce către alte finale pe care le va juca și le va câștiga.
 
– Ați discutat cu el înainte sau după joc?
– Am reușit să vorbesc și cu Chiricheș, și cu Gardoș, despre modul cum Pochettino și Koeman gestionează situațiile de la Tottenham și Southampton.
 
– A fost utilă experiența din Anglia?
– Sunt convins că din informațiile asimilate voi putea împărtăși și celorlalți colegi de breaslă, astfel încât să pot oferi confirmări, idei și alternative asupra activității antrenorului modern, pornind și de la modul de gândire a tot ceea ce înseamnă Chelsea’s Academy. Le mulțumesc tuturor celor mi-au oferit șansa de a participa la acest stagiu de perfecționare și sper și în altele, la fel de interesante, din care eu, întreaga activitate a staff-urilor loturilor naționale și, implicit, FRF, să aibă de câștigat.