Romania U19

Echipa națională înseamnă mai mult decât prima reprezentativă: care sunt performanțele notabile din istoria naționalelor de juniori, tineret și a celei olimpice!

În iunie sărbătorim 100 de ani de România și o nouă prezență a unei naționale de juniori la un European. Tricolorii U19, pregătiți de Adrian Văsâi, au obținut calificarea la turneul final la care participă doar 8 naționale de pe continent. Și vor întâlni, în faza grupelor, Italia (18.06), Franța (21.06) și gazda Slovacia (24.06).

2025 este anul în care România va găzdui EURO U19

Dacă ne întoarcem în timp, precedenta prezență la EURO U19 datează din 2011, când România a participat în calitate de gazdă. Trupa pregătită la acea vreme de Lucian Burchel a obținut un punct cu Irlanda (0-0) și a pierdut cu Cehia (1-3) și Grecia (0-1). Din acea generație, doar Brănescu, Benzar și Stanciu au ajuns să joace la un nivel înalt. De altfel, acestea sunt și singurele prezențe ale noastre la EURO la această categorie de vârstă, de când competiția a trecut la un nou format, în 2002. Până atunci, turneul era dedicat jucătorilor U18, iar România a reușit să îl și câștige o dată, în 1962, dar cu un lot de jucători mai în vârstă decât permitea regulamentul. Tricolorii jucaseră finala și cu doi ani mai înainte.

Datorită prezenței la EURO U18 din 1980, România a obținut calificarea la Mondialul U20 din Australia, disputat un an mai târziu. A fost una dintre cele mai bune evoluții a tricolorilor la o competiție majoră. Cu un Romulus Gabor extraordinar, el având să fie declarat și jucătorul turneului, România a remizat cu Brazilia, 1-1, și a învins Coreea de Sud și Italia, ambele cu 1-0, în faza grupelor, apoi a trecut de Uruguay în ”sferturi”, 2-1, înainte a de pierde, în prelungiri, semifinala cu RFG, 0-1. Tricolorii au încheiat totuși pe 3, învingând Anglia în finala mică, 1-0.

La U16, România a jucat de 8 ori în faza grupelor la EURO, în perioada 1986-2001, însă de când s-a schimbat formatul, devenind U17 și trecând din 2003 la doar 8 participante, juniorii noștri au mai bifat o singură calificare. În 2011, același Adrian Văsâi ducea generația lui Steliano Filip, Țîru și Bumba la turneul final, unde obținea un punct în grupa cu Cehia, Olanda și Germania. În prezent, la această categorie de vârstă, s-a revenit la 16 participante.

Semifinale în Italia și San Marino 2019

Victor Pițurcă, selecționerul care a dus prima reprezentativă la două turnee finale, 2000 și 2008, a obținut o performanță importantă și cu selecționata U21. A calificat-o, în 1998, la primul EURO din istorie, după 8 victorii din 8 într-o grupă preliminară cu Islanda, Irlanda, Lituania și Macedonia. Găzduirea turneului final i-a revenit ulterior chiar României, însă trupa din care făceau parte, printre alții, Lobonț, Contra, Fl. Petre, Dănciulescu, Luțu, Trică, Mihalcea sau Cătălin Munteanu s-a oprit în sferturile de finală, învinsă de Olanda. Pe atunci, turneul debuta direct cu faze eliminatorii.

George Pușcaș și Fikayo Tomori s-au duelat în partida câștigată de tricolorii U21 în fața Angliei la EURO 2019
Foto: UEFA

Una dintre cele mai frumoase amintiri a ultimilor ani a venit tot de la un turneu U21, ediția 2019 din Italia & San Marino. Mirel Rădoi a continuat parcursul bun început de Isăilă și i-a calificat pe tricolori la un nou EURO de tineret, de această dată cu 12 participante. ”Grupa morții” nu i-a speriat pe Radu, Pușcaș, Ianis Hagi, Cicâldău, Florinel Coman sau Nedelcearu, care au încheiat pe locul 1, neînvinși. Ei sunt ”responsabilii” pentru cel mai frumos meci de la acel turneu, 4-2 cu Anglia, toate golurile venind în ultimul sfert de oră!

Parcursul s-a încheiat în semifinala cu Germania, la Bologna, după ce am condus cu 2-1 la pauză. A fost 2-4 la final, dar România și-a câștigat locul la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Din nou la Tokyo după jumătate de secol

Turneul olimpic din 2021, după ce a fost amânat în 2020 din cauza pandemiei, a fost cel de-al patrulea din istorie la care a participat fotbalul românesc. Am fost prezenți la Paris 1924, Helsinki 1952, Tokyo 1964, cu Silviu Ploeșteanu selecționer, obținând un onorabil loc 5, și, după 57 de ani, tot în Japonia.

Cu Mirel Rădoi pe bancă, care deja preluase și prima reprezentativă, și cu un lot improvizat, România a încheiat pe 3, cu 4 puncte, o grupă cu Coreea de Sud, Noua Zeelandă și Honduras. Țintim însă o nouă calificarea la JO în urma EURO U21 din 2023, pe care țara noastră îl găzduiește împreună cu Georgia.