Pentru o mai bună înțelegere a eșecului întâlnirii de azi, 24 octombrie a.c., de la Amsterdam, a selecționerilor și oficialilor Federațiilor din grupa D a preliminariilor Cupei Mondiale FIFA 2014, am discutat telefonic cu selecționerul României, Victor Pițurcă.

Care ar fi, fără a intra în prea multe detalii, elementele principale?

– Azi, înaintea începerii propriu-zise a întrunirii, delegația noastră se înțelesese, în principiu, cu omologii din Ungaria, Turcia și Andorra în ceea ce privește jocurile directe. Cu puține minute înaintea demarării negocierilor, aceeași înțelegere fusese realizată și cu Estonia.

– Olandezii au abordat o atitudine agresivă și au încercat să impună măcar una dintre cele trei variante pe care le pregătiseră. În toate, primul și ultimul meci pe care ar fi urmat să-l dispute elevii lui Bert van Maarwijk ar fi fost împotriva Andorrei.

– Totodată, în niciuna dintre variante, batavii nu ar fi jucat vreo partidă în luna iunie 2013, pe considerentul unei potențiale participări la Cupa Confederațiilor, fapt care ar fi răpit României posibilitatea de a avea, de-a lungul preliminariilor, măcar o dată dublă cu un singur meci.

– Mai mult, în una dintre variante, România ar fi înfruntat Olanda, la interval de patru zile, în luna martie a anului 2013. Or, această lună nu este convenabilă României, comparativ cu olandezii, care se află în plină activitate competițională. Or, după cum se știe, în România, returul Ligii I tocmai începe în acea perioadă a anului.

– Ultima dintre variantele expuse de olandezi ar fi oferit tricolorilor noștri un start cu Ungaria (acasă). După patru zile, ar fi fost consemnat un alt joc tare, contra Turciei (în deplasare), urmat de o "dublă" mai ușoară (cu Andorra și Estonia), dar, în continuare și pe ansamblu, cu un program, așa cum îl caracterizează selecționerul nostru, dezastruos, inacceptabil.

– Olandezii au refuzat constant să joace în iunie 2013 și nu au acceptat variante propuse de partenerii de negocieri și care nu au ținut cont de înțelegerile la care ajunseseră celelalte delegații, ei fiind, de fapt, cei care au contribuit decisiv la eșecul întâlnirii.