Într-o seară de poveste, într-o atmosferă feerică, în fața a aproape 30.000 de copii, tricolorii au condus Norvegia, dar au fost egalați în prelungiri. 

Suspendați de UEFA pentru comportamentul unor suporteri la meciurile cu Spania și Malta, Federația Română de Fotbal a obținut permisiunea forului de la Nyon de a organiza meciul cu Norvegia având copii în tribune! În mai puțin de 10 zile aproape 30.000 de puști de la școli, cluburi sportive și academii de fotbal s-au înscris.

Cu trei ore înainte de fluierul de start, autocarele încep să-și facă apariția. Copii cu ochii mari privind spre impunătoarea arenă din București. Unii dintre ei plecați de acasă cu noaptea în cap! Alții n-au putut să doarmă de nerăbdare. E ziua în care vor fi pentru prima oară alături de tricolori. O emoție puternică, un sentiment nou pentru ei. Nu e ca în prima zi de școală, e emoția nerăbdării!

Galeria tricoloră fără buletin

Râuri de suflete curate se revarsă spre Arena Națională, din toate colțurile țării. Autocare și microbuze din Suceava sau din Alba, din Mureș sau Arad, toate pline cu speranță și entuziasm. Din ele coboară copii sau tineri fotbaliști îmbracați în galben sau în tricourile lor de joc. Cântă și scandează, grăbesc pasul, e seara lor, ei vor fi GALERIA ROMÂNIEI!

Azi, ei nu mai sunt Pușcaș, Hagi, Mitriță sau Stanciu, tricourile cu numele jucătorului preferat pe spate au rămas acasă. Azi sunt Mihăiță, Ștefănel, Andrei… Fac parte din echipă, sunt suporterii care vor încerca să îi conducă pe tricolori spre o victorie și, automat, mai aproape de EURO 2020. România fotbalistică din tribune nu are buletin, dar are suflet și capacitatea de a oferi energie elevilor lui Cosmin Contra. “Keșeru, șut și gol” sau “Apără Tătărușanu!”, strigătele din curtea școlii, au fost înlocuite de “Luptăm, luptăm și câștigăm!” și “RO-MÂ-NI-A, RO-MÂ-NI-A!”.

Imnul copiilor, energie pură!

Întâlnirea cu idolii lor fac Arena Națională, un stadion de peste 50.000 de locuri, să vibreze. Copiii știu numele fiecărui tricolor și ajută crainicul să prezinte formația de start. Blițurile care altă dată umpleau tribunele au fost înlocuite cu lumina din ochii copiilor când privesc spre cei pe care până acum i-au văzut doar la televizor.

De piatră să fii și tot te emoționezi când auzi imnul României cântat cu patos de viitorul țării! Niciodată “Deșteaptă-te române!” nu a fost mai frumos ca acum! Emoție, speranță, pasiune, dorință, puritate, un amestec ce te face să îți pui ghetele și să intri în teren! Acum ori niciodată!

Și începe! Ai noștri simt pulsul tribunelor, inima copiilor bătând pentru ei și se aruncă în atac. Pușcaș e primul care încearcă, dar nu prinde cadrul porții! Rămânem sus, iar Benzar șutează de la 20 de metri, însă nici el nu e mai norocos. Oaspeții se așează mai greu în teren, au venit la București să joace în liniște și s-au trezit în vulcanul copilăriei. Ødegaard e primul care ne dă emoții, dar… “Apără Tătărușanu!”. Nu cedăm terenul, iar Mitriță ia o minge în banda stângă, trece pe lângă Elabdellaoui țintește colțul lung, dar mingea trece alături. Forțăm, însă Stanciu nu îl învinge pe Jarstein. Replica norvegienilor vine de la Joshua King, dar Tătărușanu e din nou la post. Prima repriză se încheie tot cu ai noștri în atac, dar portarul advers respinge șutul bun al lui Mitriță!

Agonie și extaz

E pauză, dar nu e recreație. Copiii rămân și privesc jucătorii de rezervă la încălzire, le strigă din tribune și îi încurajează. Norvegia începe mai bine repriza secundă și se așează în jumătatea noastră, dar nu-și crează ocazii clare. Scăpăm pe contraatac, Mitriță îl lansează pe Bancu și craioveanul e faultat în careu. E penalty! Pușcaș ia mingea și o așează. Copilul de ieri e idolul de azi, iar în spatele lui sunt speranțele viitorului! Șutează în stânga portarului, dar Jarstein refuză bucuria copiilor din tribune și a românilor din fața televizoarelor! Oftatul tribunei nu te poate lăsa rece. E injecție de motivație pentru tricolori!

Luptăm în continuare și nu cedăm! Pentru că bucuria cea mai mare este cea a succesului obținut prin insistență și muncă! Stanciu șutează iar, din nou e blocat de portar, apoi vine minutul 62. Mitriță pleacă din dreapta, purtat pe aripi de scandările copiilor, privindu-l ai impresia că timpul se dilată, pierde doi adversari pe drum și șutează de la marginea careului. Liniște! E în plasă! E gol! E gol! E gol!

Bara lui Andone

Nu ne retragem, Contra îl schimbă pe Pușcaș cu Andone. Stanciu mai face o cursă, trage cu sete, Jarstein respinge din nou! E corner, mingea ajunge la Andone, dar lovitura lui cu capul duce mingea în transversală, iar Nedelcearu nu ajunge apoi la ea pentru a marca. Oaspeții riscă mai mult, vor egalarea. Copiii simt și e momentul în care tot stadionul strigă “RO-MÂ-NI-A, RO-MÂ-NI-A!”. Ce echipă! Jucători și spectatori! Luptăm împreună! Încă 15 minute! Mitriță e înlocuit de Nistor și părăsește stadionul în timp ce în tribune i se strigă numele. În seara asta, copiii din stadion îl iubesc ca pe Moș Crăciun!

Temperăm jocul și nu ne mai asumăm riscuri. Avem nevoie de maturitate în iarbă. Ne apărăm, blocăm atacurile norvegienilor. Epuizat, Anton îi lasă locul lui Bordeianu. Sunt ultimele minute și nu putem ceda acum. Dar se întâmplă! Sorloth marchează în prelungiri și stabilește egalitatea pe tabelă. Încercăm să trecem iar în avantaj, însă Andone, în două rânduri, nu reușește să înscrie și calculele sunt simple: victorie cu Suedia acasă și cel puțin un punct obținut în Spania! E greu, dar pentru dragostea acestor copii vom lupta până la final!

29.854 de spectatori, majoritatea copii sub 14 ani, au fost prezenți pe Arena Națională la meciul cu Norvegia, record all-time pentru o partidă UEFA

Rezumatul meciului