Raportul dintre jucătorii celor două țări care au activat în competițiile interne de prim eșalon ale adversarului ne oferă o radiografie interesantă în avancronica duelului cu Belarus de la București, în preliminariile EURO 2024.

Patru jucători bieloruși au activat până azi în L1 din România, în vreme ce fotbalul românesc a avut 5 reprezentanți în Vysheyshaya Liga, primul eșalon din Belarus. Iată cum arată acest raport inedit și cum au marcat, fiecare, competițiile din țara-adversar de azi.

Portari la marile rivale din fotbalul nostru!

Portarul Vasil Khamutowski (foto) a ajuns în 2003 la Steaua București și avea să evolueze aici până în 2005, pentru ca în sezonul 2012/13 să revină în competiția noastră pentru Petrolul Ploiești. Fost internațional bielorus, a fost de două ori campion al României cu roș-albaștrii și a câștigat Cupa României cu prahovenii.

Tot portar, tot fost internațional, dar de data asta la Dinamo în România, a evoluat și Uladzimir Haew. A fost legitimat în perioada 2003-2006 în Ștefan cel Mare, câștigând de două ori titlul de campion național, două Cupe și o Supercupă a României. Practic, cei doi goalkeeperi din Belarus au fost adversari în marele derby din fotbalul românesc, pentru ceva vreme!

Ultimul a fost la Sepsi

Ceilalți doi bieloruși au avut experiențe ceva mai scurte și cu o rezonanță mai mică prin primul nostru eșalon. Este vorba, întâi, de Pavel Byahansky, atacant care a prins numai 3 partide în tricoul Oțelului Galați, în 2007. Internațional de tineret, a avut ulterior o carieră modestă la formații din Ucraina și țara natală.

Alyaksandr Karnitsky e ultimul bielorus din L1, a jucat la Sepsi OSK Sf. Gheorghe în ediția 2018/19 și este și singurul fotbalist din cei patru aflat încă în activitate. Mijlocașul evoluează din 2019 în prima ligă maghiară, pentru Mezokovesdi.

Primul român a fost în 2000: Laurențiu Lică!

Fostul junior al lui Dinamo, ofensivul Laurențiu Lică, a fost primul român la un club bielorus! Se întâmpla în 2000, când Lică, după experiența la Gloria Bistrița, Rocar București sau Leoben (Austria), ajungea la Torpedo-MAZ Minsk. A jucat 14 meciuri și a înscris 4 goluri la această formație.

Peste mai bine de un deceniu, mai exact în 2012, un stoper gălățean cu mamă româncă și tată din RD Congo poposea la FC Minsk. Apărătorul Jean-Claude Bozga, ex-jucător la Dunărea Galați, Petrolul Ploiești și Concordia Chiajna în țară, ajungea în Belarus și avea să rămână un sezon acolo, continuându-și cariera cu precădere în fotbalul din Danemarca.

Singurul trofeu îl are Adrian Avrămia

Doi români au îmbrăcat tricoul celor de la Dinamo Minsk, unul din cele mai titrate cluburi din Belarus. Atacantul Costin Curelea a jucat în 2013 acolo sub formă de împrumut de la Sportul Studențesc, în vreme ce mijlocașul Alexandru Neacșa (ex – CS Turnu Severin, Corona Brașov, Universitatea Craiova) a ajuns la echipă în 2015, dar tot pentru o perioadă foarte scurtă.

Stoperul Adrian Avrămia, fost internațional U21, a jucat pentru Dinamo Brest în perioada 2016-2017, câștigând și Cupa, singurul trofeu al unui român pentru un club din Belarus. Lansat de Poli Iași, trecut pe la Universitatea Craiova și Rapid, Avrămia a mai jucat ulterior în Kazahstan și la Foresta Suceava.