România s-a impus cu 3-0 la Torshavn, după o partidă în care a luptat și a presat, reușind să spargă apărarea nordicilor în a doua repriză. Am dobândit punctele necesare, dar și moralul pentru bătălia specială cu Norvegia, de marți. Florinel Coman a debutat, Alex Mitriță a înscris primul gol la națională!

Doar 2.700 de fani umplu arena Torsvollur, și aceștia abia în ultimele 15 minute dinaintea meciului. Feroezii sunt suporteri cu chip de viking, mândrie de insular și politețe cuceritoare de copil. Stadionul are capacitate 3.600 de scaune și e, în fapt, o tribună și o peluză. Cealaltă tribună e în șantier, cealaltă peluză înseamnă… o sală de gimnastică.

Sunt și aproape 200 de români, comasați în sectorul rezervat, veniți din țară, alături de cei răspândiți printre gazde, cei mai mulți stabiliți aici și în zona nordică a Europei.

Zbatere și centrări, dar fără gol

Primul sfert de oră înseamnă posesie peste 60% pentru tricolori, formula super ofensivă a lui Contra împinge feroezii în jumătatea lor, dar nu avem ocazii clare. Andone pasează în loc să șuteze din careu, Pușcaș încearcă preluarea în locul unei execuții “din prima”.

Andone are prima ocazie mare în minutul 16, îl lobează pe portarul Nielsen după o respingere greșită a acestuia, dar mingea trece pe lângă poartă. Peste 5 minute, Pușcaș e lansat foarte inspirat de Stanciu, scoate cu câlcâiul înapoi spre Hagi, dar șutul lui Ianis e parat de goalkeeper.

Accidentarea căpitanului

Centrăm mult, cu precădere din dreapta, dar apărarea compactă a întregii echipe adverse ne dă mari bătăi de cap. Patinăm prea mult pe suprafața artificială, crește și presiunea timpului, iar o centrare a adversarilor și o reluare cu capul, scoasă de Tătărușanu în minutul 32, ne dă emoții.

Are să fie singura ocazie a gazdelor în prima repriză, în care șutăm 13 ori spre poartă, fără să marcăm. Și în care, pe final, Chiricheș se prăbușește. Nu mai poate continua. Intră Rus. Și intrăm la cabine fără surâs. 0-0 pe tabelă, griji pe bancă.

“Lumină” de la Stanciu, instinct de la George, tehnică de la Mitriță!

Începem repriza a doua cu o viteză în plus, dar se răresc șansele noastre de gol. Abia în minutul 64, lovitura de cap a lui Pușcaș pune ceva probleme. Intră Keșeru în locul lui Andone, Mitriță în locul lui Coman, și ne stabilim aproape total în jumătatea oaspeților.

O pasă luminoasă a lui Stanciu îl trimite în sprint pe Pușcaș, George șutează cu instinctul său special, gata! Avem 1-0, răsuflăm puțin și continuăm lupta! Nu ne retragem, iar un-doi-ul dintre Mitriță și Keșeru îi desface pe feroezi în propriul careu. Alex rămâne cu un fundaș în față la 11 metri, își face mingea din dribling pe dreptul și șutează pe jos. E 2-0 în minutul 83! Primul gol pentru oltean la echipa națională!

Iar la ultima fază, același Mitriță îi oferă o pasă excelentă lui Keșeru, acesta se întoarce cu fața la poartă și stabilește scorul final.

Învingem, mergem mai departe, 3 puncte adică 3 pași în față pe drumul nostru spre Euro 2020. Ne așteaptă zeci de mii de copii care să încurajeze tricolorii cu Norvegia!

Să fie octombrie de 6 puncte!