La 30 de ani, împliniți luna trecută, fundașul echipei naționale a decis să își încheie cariera la prima reprezentativă, după 30 de partide în care a îmbrăcat tricoul României.

Campion al României și al Greciei, câștigător al Cupelor în cele două țări, fotbalistul lui Gaziantep FK își anunță azi retragerea din circuitul echipei naționale.

Alin Toșca a debutat în martie 2016, în amicalul România-Lituania 1-0, evoluând în 30 de partide pentru națională. A lucrat cu Anghel Iordănescu, Christoph Daum, Cosmin Contra, Mirel Rădoi și Edward Iordănescu din 2016 până în prezent, jucând în fiecare din cei 7 ani în care a fost convocat.

Federația Română de Fotbal și echipa națională îți mulțumesc, Alin, pentru întreaga activitate în tricoul României și îți urează mult succes în activitatea la nivel de club!

Iată mesajul lui Alin Toșca la momentul retragerii:

Astăzi închid un capitol, au fost 7 ani minunați, fiecare dintre ei însemnând meciuri pentru mine în tricoul echipei naționale. Oricând, oricum, pe orice post, am fost gata să dau totul și chiar am dat totul pentru România.

Decizia mea nu a fost influențată de nimic din tot ce înseamnă echipa națională, atmosferă, coechipieri, staff, suporteri, Federație.

Pentru a evita orice speculații, vă asigur că retragerea mea nu a fost nici cauzată, nici încurajată de Edward Iordănescu. Ne cunoaștem de ani buni, am încredere în capacitatea lui de a găsi alte soluții și sunt sigur că România se poate califica la EURO 2024!

De aceea, vă rog să îmi respectați decizia fără a crea în jurul acesteia discuții și speculații fără adevăr. Nu mi-ar face bine nici mie, nici echipei naționale.

Am avut o relație fără urmă de conflict cu toți selecționerii cu care am lucrat, staff-urile lor tehnice și staff-urile suport de la echipa națională. Cu toți coechipierii mei, cărora le mulțumesc. De asemenea, am construit o relație corectă și de respect cu reprezentanții Federației, în toți acești ani. Am apreciat mereu sprijinul suporterilor și am încercat să le răspund cu tot ce am mai bun ca fotbalist.

Fiecăruia din cei de mai sus le mulțumesc pentru încrederea acordată și pentru ajutorul pe care l-am primit.

Le urez coechipierilor mei mult succes și noroc! Am fost, sunt și voi rămâne mereu suporterul necondiționat al echipei naționale. Hai România!

Declarațiile selecționerului României

Edward Iordănescu a oferit următoarele declarații după discuția cu Alin Toșca și în urma deciziei acestuia:

“Sunt mâhnit pentru că echipa națională pierde un jucător important. Îl cunosc de mult timp pe Alin, l-am apreciat totdeauna, mi-am dorit cândva chiar să colaborăm la nivel de club și au fost discuții în acest sens. Acum, în mod cert, era un jucător în planurile mele la echipa națională.

Am vorbit cu el în mai multe rânduri despre decizia pe care a luat-o și motivele ei care sunt personale, trebuie să îi respect hotărârea construită în timp.

Îmi doresc foarte mult ca acest moment să producă un efect de creștere a responsabilității pentru toți jucătorii din circuitul naționalei, astfel încât ei să muncească și mai mult, să demonstreze și mai mult prin prestațiile lor la nivel de club că merită să ajungă în lotul României. Ne așteaptă patru meciuri extrem de importante în luna iunie, grupate într-un format fără precedent în ultimele decenii și care ne va solicita la maximum resursele fizice și de concentrare.

Îi mulțumesc lui Alin pentru perioada carierei în tricoul României și nu pot să îmi doresc pentru el decât să fie împăcat, să aibă sănătate și succes în continuarea carierei la nivel de club.”