Sursa: GSP.ro
Misiunea lui Victor Piţurcă la Mondiale s-a încheiat o dată cu eliminarea Olandei din "optimi", 0-1 cu Portugalia. Selecţionerul României a mai urmărit viitoarea adversară din preliminariile CE 2008 şi în grupă, cu Cote d'Ivoire (2-1) şi cu Argentina (0-0). Concluzia: "Olanda are probleme cînd dă peste echipe valoroase". Optica lui Piţi rămîne însă neschimbată: "Olanda e favorită, iar România nu se ridică la nivelul ei. Noi ne vom bate pentru calificare cu Bulgaria, Belarus, Slovacia şi chiar cu Albania".

Pentru a-şi folosi însă notiţele despre olandezi, pe care îi întîlnim abia anul viitor, Piţurcă trebuie să treacă mai întîi de cele trei examene dificile din toamnă. Şi nu oricum. Preşedintele FRF, Mircea Sandu, a decretat: "Înaintea primului meci cu Olanda trebuie să avem 9 puncte!". Obiectivul e clar: tricolorii sînt obligaţi să obţină maximum din confruntările cu Bulgaria (2 septembrie/acasă), Albania (6 septembrie/deplasare) şi cu Belarus (7 octombrie/acasă).

Altfel, Piţurcă ar putea avea aceeaşi soartă ca a predecesorului său, Anghel Iordănescu, care deşi a spionat, la Euro 2004, Olanda şi Cehia, nu a prins decît unul dintre cele patru meciuri împotriva contracandidatelor din eliminatoriile CM 2006. Cel cu Cehia, 0-1 la Praga. "Generalul" a fost demis după remiza fatală, 1-1, de la Erevan, cu Armenia, astfel că "dubla" cu Olanda (0-2, 0-2) a fost gestionată de Piţurcă.

"Eliminarea Olandei a fost logică, Portugalia a jucat mai bine. Mi s-a confirmat un lucru de care eram conştient, şi anume că Olanda nu e invincibilă. Totul e să fim noi un grup puternic"
Răzvan Cociş

"După cum a jucat în ultimele partide, Olanda nu merita să meargă mai departe. De ce n-am putea-o învinge şi noi? Important e însă startul în preliminarii. Avem nevoie de 9 puncte pînă la meciul cu ei"
Dorinel Munteanu

"Îmi pare rău de Olanda, pentru că a jucat bine. Cu Portugalia a fost însă cam precipitată"
Dan Apolzan, secund România

ADVERSARI
Toamnă de foc
Adversarii pe care naţionala României îi vom întîlni în această toamnă în preliminariile Euro 2008 sînt şi ei atent monitorizaţi de staff-ul lui Piţurcă. Secundul Ştefan Iovan a văzut, în Japonia, amicalul Bulgaria – Scoţia, 1-5, iar pe 16 august, ziua în care va avea loc testul România-Cipru, un alt antrenor federal va fi prezent la ultima verificare pe care o va susţine trupa lui Hristo Stoicikov, în Ţara Galilor. Albania reprezintă încă o necunoscută, nu are selecţioner şi nici vreun amical perfectat. Informaţii despre Belarus, spionată şi în turneul din Cipru, vor mai fi strînse cu prilejul amicalului cu Andorra (16 august), dar şi de la partidele oficiale cu Albania şi cu Olanda.