Startul ultimului turneu preliminar al ediției din acest an a Ligii Europene la fotbal pe plajă este tot mai aproape. Vineri, la Siofok, se vor disputa primele meciuri din cele trei grupe găzduite de Ungaria, iar unul dintre dueluri va aduce față în față echipa națională a României și reprezentativa Portugaliei, câștigătoarea ediției din 2015 a Cupei Mondiale.

Principalul obiectiv al tricolorilor este evitarea retrogradării. După ce, în urmă cu un an, au câștigat turneul pentru menținerea/promovarea în Divizia A, elevii lui Viorel Farcaș s-au întors în cel mai puternic eșalon, însă, la revenirea printre cei mai buni din Europa, românii nu au obținut niciun rezultat pozitiv. Tricolorii au pierdut partidele pe care le-au susținut luna trecută, la Sanxenxo, în cel de-al doilea turneu preliminar al întrecerii (2-7 cu Spania, 5-7 cu Ucraina și 3-4 cu Franța) și, înaintea confruntărilor de la Siofok, ocupă locul 11 în Divizia A. Pe ultima poziție se află Grecia, formație care nu va juca în Ungaria.

Raj Cărăuleanu (39 de ani, foto sus) este unul dintre cei mai experimentați componenți ai reprezentativei României. În turneul din Spania, din cauza unei suspendări, acesta nu a evoluat decât în meciul cu Franța, însă și-a trecut în cont un gol, chiar ultimul pe care tricolorii l-au înscris într-o partidă oficială. Într-un interviu acordat site-ului frf.ro, Raj Cărăuleanu vorbește despre adversarele de la Siofok, despre cum au reacționat el și coechipierii săi atunci când au învins Rusia și despre cum s-a schimbat Divizia A.

– Raj, în prima etapă a turneului de la Siofok aveți întâlnirea cu Portugalia. Cum crezi că va fi meciul cu campioana mondială?
– Va fi dificil! Pe lângă faptul că este cea mai tare echipă din lume la această oră, Portugalia participă la multe turnee, Cupa Europeană, Mundialito și altele, ceea ce o ajută să aibă o pregătire bună. În fotbalul pe plajă, portarul are un rol foarte important. Lusitanii îl au pe Elinton Andrade, un goalkeeper foarte bun, care face preluări cum nu fac ceilalți jucători. Portugalia este favorită la câștigarea acestei grupe.

– Nici adversara din runda secundă nu se anunță accesibilă…
– Jocul Rusiei se bazează pe forță. Rușii au o pregătire fizică fantastică! La ei, campionatul național durează șase luni, în timp ce la noi se desfășoară în două-trei zile. Este o diferență mare! Un jucător care evoluează în campionatul de fotbal pe plajă din Rusia poate să aibă un salariu precum are un jucător din campionatul de fotbal din România, Liga I. Spre deosebire de alte echipe din Divizia A, formația noastră este alcătuită din jucători care nu se ocupă doar cu practicarea fotbalului pe plajă. Adversarii își iau gențile și pleacă la antrenament, noi ne luăm gențile și mergem la locurile de muncă. Cu toate acestea, ambiția mare își poate spune cuvântul.

Concentrarea maximă, la meciul cu Belarus

– România are în palmares o victorie cu Portugalia și un succes cu Rusia. Cum ar fi să învingeți măcar una dintre cele două formații în turneul din Ungaria?
– De-a lungul timpului, am învins toate echipele mari din Europa. Țin minte că, atunci când am câștigat cu Rusia, în 2010, în preliminariile Cupei Mondiale, eu și coechipierii mei ne spuneam la finalul meciului: ”Am bătut Rusia! Oare visăm?”. Cred că acum ar fi la fel, ne-am întreba ”Oare chiar am câștigat?”. Că joci cu Portugalia, că joci cu Rusia, poți să spui că întâlnești campioana mondială, sunt formațiile care au câștigat ultimele trei ediții ale celei mai puternice întreceri din lume.

– Ce știi despre Belarus, echipă cu care nu v-ați duelat de șapte ani?
– La prima vedere, pare o adversară destul de accesibilă. Însă campionatul din această țară este tot mai puternic. BATE Borisov, reprezentanta Belarusului, a făcut o figură frumoasă în ediția din acest an a Cupei Campionilor Europeni, s-a calificat în optimile de finală. Concentrarea maximă o vom avea pentru meciul cu Belarus, mintea ne este la această partidă. Va fi greu să obținem vreun punct în primele două etape, dar cu bielorușii șansele să învingem sunt mai mari. Asta nu înseamnă că vom face act de prezență în confruntările cu Portugalia și Rusia. Însă este bine să ne vedem lungul nasului, să fim realiști!

Accentul pe forță

– La Sanxenxo, Franța părea cea mai la îndemână adversară, dar ați pierdut acel meci.
– Francezii nu sunt mai buni decât noi, însă pregătirea fizică și-a pus amprenta. Când în Divizia A erau doar opt echipe, competiția era mai spectaculoasă. De când sunt 12 formații, accentul se pune pe forță, pe pregătirea fizică. Există țări în care se fac investiții mari în fotbalul pe plajă. De exemplu, în Spania și în Elveția sunt grupe de copii care practică acest sport. Este important să se asigure schimbul de generații. Spaniolii au introdus jucători tineri în echipa națională, unul câte unul, treptat, pentru a evolua alături de cei cu experiență. Strategia a dat roade: Spania este din nou o forță, a câștigat toate meciurile pe care le-a disputat în turneele preliminare din acest an și va merge în superfinală de pe locul 1.

– Sunteți încrezători, tu și ceilalți tricolori, că puteți evita retrogradarea fără să participați în turneul pentru menținerea/promovarea în Divizia A?
– Suntem foarte încrezători înaintea acestui turneu! Ne dorim să evităm turneul pentru menținerea/promovarea în Divizia A și, în acest fel, să ne pregătim cât mai bine pentru disputele din septembrie, din preliminariile Cupei Mondiale – Bahamas 2017.

Programul Grupei 1
Etapa 1 (Vineri, 12 august 2016)
Ora 15:45 Rusia – Belarus
Ora 18:15 România – Portugalia

Etapa a 2-a (Sâmbătă, 13 august 2016)
Ora 15:45 Rusia – România
Ora 18:15 Portugalia – Belarus

Etapa a 3-a (Duminică, 14 august 2016)
Ora 14:15 Belarus – România
Ora 16:45 Portugalia – Rusia
Ora prezentată este ora României.

Meciurile se vor juca pe terenul ”MLSZ Beach Arena” (Nagystrand) și vor fi transmise în direct de site-ul beachsoccer.com.

Pentru turneul de la Siofok, antrenorul-jucător Viorel FARCAȘ are la dispoziție următorul lot:
Portari: Ionuț FLOREA, Laurențiu GHEORGHE;
Jucători de câmp: Iulian RĂVOIU, Ionel POSTEUCĂ, Adrian TĂNASE, Liviu CROITORU, Raj CĂRĂULEANU, Bogdan CIOCĂNEL, Marian MĂCIUCĂ.