Pentru echipa națională de fotbal pe plajă a României, momentul debutului în turneul care o poate menține în primul eșalon al Ligii Europene este aproape. Tricolorii vor începe joi seria de meciuri pe care le au programate la Catania. În faza grupelor, formația pregătită de Viorel Farcaș se va duela cu Ungaria, Estonia și Moldova, iar reprezentativa care va termina pe locul 1 se va califica în finala turneului pentru menținerea/promovarea în Divizia A.

Ionuț Florea este portarul care a bifat cele mai multe minute în partidele disputate de tricolori în turneele preliminare din această vară. Într-un interviu acordat site-ului frf.ro, goalkeeper-ul vorbește despre cum a fost în Divizia A în 2016, despre adversarele din grupa de la Catania și despre ce ar însemna menținerea în elita Europei.

– Ionuț, urmează să jucați la Catania, însă nu în superfinală, ci în turneul pentru menținerea/promovarea în Divizia A. Ce crezi că a lipsit ca România să evite retrogradarea la finalul turneelor preliminare?
– Divizia A a fost o căciulă prea mare pentru noi! S-a simțit faptul că nu suntem jucători profesioniști. Noi ne antrenăm după ce terminăm programul la locurile de muncă pe care le avem. Noi, cei din echipa națională de fotbal pe plajă, nu suntem doar colegi, suntem și prieteni de familie, însă lipsa pregătirii fizice s-a simțit. De exemplu, în meciul cu Ucraina, am condus la un moment dat cu 5-4, însă nu am rezistat fizic până la finalul partidei și am pierdut cu 5-7. S-a văzut că ducem o repriză sau două reprize, dar nu reușim să rezistăm tot meciul. Marele meu regret este că nu putem să practicăm doar fotbal pe plajă pentru a ne întreține financiar. Este foarte greu să faci față când te duci la luptă cu cuțitul, iar adversarul vine cu mitraliera. Amănuntele fac diferența.

– Simți că se putea obține ceva într-unul dintre cele șase dueluri pe care le-ați avut în turneele preliminare?
– Consider că la meciul cu Franța, pierdut cu 3-4, puteam să câștigăm cel puțin un punct. Am revenit de la 0-4, însă nu am reușit să egalăm. La finalul partidei, francezii erau foarte mulțumiți că ne-au învins. În cel de-al doilea turneu, la Siofok, am întâlnit echipe foarte bune, Portugalia, Rusia și Belarus, și s-a văzut, din nou, că nu am reușit să rezistăm fizic până la terminarea disputelor. În sezoanele în care România s-a calificat în superfinală, jucătorii evoluau pentru echipe de fotbal din Liga a II-a și Liga a III-a și, astfel, veneau pregătiți fizic, era nevoie doar de o adaptare la condițiile de joc. Acum, unii joacă prin Liga a IV-a sau în meciuri de old-boys…

Adversare periculoase

– Cum crezi că va fi debutul de la Catania, cu Ungaria?
– Ungaria a retrogradat în Divizia B în urmă cu un an, însă are o echipă bună. Maghiarii investesc mult în fotbalul pe plajă, au organizat turnee din Liga Europeană. În plus, au un manager brazilian, ceea ce spune multe.

– Cu Estonia, adversara din runda secundă, v-ați întâlnit într-un meci foarte important în 2015.
– Da, ne-am duelat în finala turneului pentru menținerea/promovarea în Divizia A și am câștigat chiar pe terenul balticilor, la loviturile pentru departajare. Întotdeauna este frumos când joci cu echipa gazdelor, este multă lume în tribune! Estonia este o formație în creștere.

– Ce știi despre Moldova, reprezentativa cu care vă veți duela în ultima etapă?
– În urmă cu trei luni, când am participat cu Performer Constanța în Cupa Campionilor Europeni, ne-am întâlnit cu Djoker Chișinău. Campionii Moldovei ne-au învins cu 7-5 și am remarcat o schimbare în bine la ei, au lucrat, au început să joace cu portarul.

L-a impresionat pe antrenorul Spaniei

– Tu cum ai ajuns să fii portar?
– Din lipsă de jucători! S-a întâmplat ca al doilea goalkeeper să nu poată veni și atunci am intrat eu în poartă. În 2015, a fost atuul care a făcut diferența în meciurile României. Antrenorul Spaniei mi-a spus: ”Tu erai jucător de câmp și acum ești portar. Fantastic!”. După această mutare, și alte echipe naționale au început să pregătească goalkeeper-ul să construiască, să joace cu piciorul.

– Evitarea retrogradării ar fi o performanță?
– Ar fi o performanță egală cu cea de anul trecut, atunci când am promovat în Divizia A. Sunt în palmares și calificări în superfinală, însă, în condițiile actuale, promovarea și menținerea în primul eșalon reprezintă o mare performanță! Avem încredere că nu vom retrograda, în turneul de la Catania nu vom întâlni formații care sunt dintre cele mai bune din Europa. Sunt o persoană luptătoare și vreau să câștig!

”Boață” din Mangalia
Ionuț Florea este născut în Mangalia. ”Când eram copil, mi s-a pus porecla <<Boață>>. De atunci, așa a rămas. Dacă întrebi pe cineva din Mangalia despre Ionuț Florea, nu știe, însă dacă întrebi despre <<Boață>>, imediat îți spune cine e”, a povestit portarul. Goalkeeper-ul reprezentativei de fotbal pe plajă a României a jucat fotbal la FC Viitorul și la echipe din Snagov și Mangalia. Acum, Ionuț Florea lucrează în domeniul construcțiilor, ca diriginte de șantier.

Programul Grupei 1
Etapa 1 (Joi, 25 august 2016)
Ora 11:15 Moldova – Estonia
Ora 13:45 Ungaria – România

Etapa a 2-a (Vineri, 26 august 2016)
Ora 11:15 Moldova – Ungaria
Ora 13:45 România – Estonia

Etapa a 3-a (Sâmbătă, 27 august 2016)
Ora 11:15 Estonia – Ungaria
Ora 13:45 România – Moldova

Grupa 2: Anglia, Azerbaidjan, Cehia, Turcia

Meciul pentru locul 7 (Duminică, 28 august 2016)
Ora 10:00 Locul 4 din Grupa 1 – Locul 4 din Grupa 2

Meciul pentru locul 5 (Duminică, 28 august 2016)
Ora 11:15 Locul 3 din Grupa 1 – Locul 3 din Grupa 2

Finala mică (Duminică, 28 august 2016)
Ora 15:00 Locul 2 din Grupa 1 – Locul 2 din Grupa 2

Finala (Duminică, 28 august 2016)
Ora 16:15 Locul 1 din Grupa 1 – Locul 1 din Grupa 2
Echipa care va câştiga finala va putea să joace în Divizia A din Liga Europeană – 2017.

Ora prezentată este ora României.
Meciurile se vor disputa la Catania, pe terenul ”DomusBet Arena”, iar intrarea spectatorilor va fi liberă. Partidele vor fi transmise în direct de site-ul beachsoccer.com.

În acest turneu, selecționerul Viorel Farcaș va avea la dispoziție următorul lot:
Portari: Laurențiu GHEORGHE (Performer Constanța), Ionuț FLOREA (Performer Constanța);
Jucători de câmp: Marian MĂCIUCĂ (Performer Constanța), Bogdan CIOCĂNEL (Performer Constanța), Marius JALBĂ (Performer Constanța), Marian PANĂ (Old Boys București), Roberto GUNCIU (Old Boys București), Adrian TĂNASE (Performer Constanța), Andrei APOSTOL (United Galați), Emanuel MOLDOVEANU (United Galați).

România va evolua în acest turneu pentru că a terminat pe locul 12 (ultimul) în clasamentul alcătuit pe baza rezultatelor din cele trei turnee preliminare ale Diviziei A. Tricolorii nu au adunat niciun punct în cele şase meciuri pe care le-au jucat: 2-7 cu Spania, 5-7 cu Ucraina şi 3-4 cu Franţa, în turneul de la Sanxenxo, apoi 0-7 cu Portugalia, 2-7 cu Rusia şi 4-8 cu Belarus, în turneul de la Siofok.