Doar o zi a rămas până când echipa națională de fotbal pe plajă a României va debuta în ediția din acest an a Ligii Europene! Vineri, la Sanxenxo, tricolorii îi vor avea ca adversari pe spanioli, în meciul care va închide runda inaugurală a Grupei 1 din cel de-al doilea turneu preliminar din Divizia A.

Ultimul succes pe care România l-a repurtat într-o partidă cu Spania a fost bifat în 2011, la Moscova, în superfinala Ligii Europene. Tricolorii s-au impus atunci cu 3-2, rezultat care i-a ajutat să meargă în finala mică. În confruntarea respectivă, cel de-al doilea gol al românilor a fost marcat de Ionel Posteucă. După acel moment, niciun tricolor nu a înscris în disputele cu spaniolii. În duelul din 2011, al treilea gol al românilor a fost un autogol, iar în singura întâlnire care a avut loc ulterior, în 2013, tot la Moscova, într-unul dintre turneele preliminare ale Ligii Europene, ibericii au învins cu 6-0.

Căpitanul reprezentativei României, Ionel Posteucă (33 de ani), dezvăluie care pot fi atuurile tricolorilor în această ediție a Ligii Europene și prezintă cele trei adversare pe care el și coechiperii săi le vor avea la Sanxenxo.

– Ionel, după trei ani, România va juca din nou în Divizia A din Liga Europeană! Cum crezi că va fi la primul turneu preliminar în care veți evolua?
– Echipa noastră suferă, pentru că ne lipsesc jucători cu experiență. Au fost testați jucători noi și am constatat că aceștia se adaptează greu. Însă nu căutăm alibiuri! Vom încerca să ne menținem în Divizia A. Va fi greu, pentru că, spre deosebire de alte formații din Liga Europeană, noi nu practicăm fotbal pe plajă decât câteva luni pe an. În aceste condiții, evitarea retrogradării ar fi o performanță.
– Care pot fi atuurile voastre?
– Cu tărie susțin că individual, din punct de vedere al execuțiilor, suntem peste toate adversarele! Numai că, jucând fotbal pe plajă doar într-o anumită perioadă a anului, suntem în dezavantaj față de alte echipe. Ei – cu munca, noi – cu talentul, însă se întâmplă ca munca să doboare talentul. Un alt plus al nostru ar fi improvizația făcută de antrenorul Viorel Farcaș: din jucător de câmp, Ionuț ”Boață” Florea a devenit portar, ceea ce ne ajută să avem o posesie prelungită.

Românii – cu ”Maci”, spaniolii – fără Llorenc

– În primul meci pe care îl aveți programat la Sanxenxo, vă veți întâlni chiar cu gazdele.
– Spaniolii au schimbat cinci jucători. Llorenc nu va fi în lot, așa că vom sta mai bine în ceea ce privește individualitățile, pentru că noi îl avem pe Marian ”Maci” Măciucă. Au doar doi-trei jucători de peste 30 de ani, restul sunt tineri care aleargă mult.
– Cum anticipezi că va fi duelul cu Ucraina?
– Din punctul meu de vedere, partida cu ucrainenii va fi cea mai grea. Practică stilul rusesc, vin peste tine ca un tanc, ca un tăvălug! Au forță, stau bine în ceea ce privește condiția fizică, sunt muncitori. Preconizez că, fizic, ne vor domina.

Minim trei puncte

– Disputa din ultima etapă, cu francezii, poate fi considerată cea mai ușoară?
– Eu zic că Franța este o echipă de bătut. S-ar putea ca, pentru ei, meciul cu noi să fie decisiv, deoarece nu au adunat niciun punct în primul turneu preliminar și le va fi greu cu Ucraina și cu Spania. Important este să ne facem noi jocul, să fim echilibrați în apărare și încrezători în atac! Sper să câștigăm minim trei puncte.
– Crezi că aveți șanse să vă calificați în superfinală?
– Dacă în turneul din Spania vom câștiga mai multe puncte decât Franța, ne vom asigura menținerea în Divizia A. Asta ar face ca la cel de-al doilea turneu preliminar la care vom participa să jucăm fără presiune, ceea ce ne-ar putea avantaja. Pentru a intra în superfinală, este nevoie să ai cât mai multe puncte.
– Ai un mesaj pentru suporterii României?
– De fiecare dată când am evoluat în Spania, am avut mulți fani în tribune. Țin minte că, în urmă cu câțiva ani, la Castellon, într-un stadion de 3.500 de locuri, au venit să ne susțină vreo 700 de români, însă în afara arenei ne-au așteptat mai mulți compatrioți! Sper să avem și acum suporteri care să ne susțină, noi vom încerca să nu-i dezamăgim!

Programul Grupei 1
Etapa 1 (Vineri, 8 iulie 2016)
Ora 17:45 Ucraina – Franța
Ora 20:15 România – Spania

Etapa a 2-a (Sâmbătă, 9 iulie 2016)
Ora 17:45 Ucraina – România
Ora 20:15 Spania – Franța

Etapa a 3-a (Duminică, 10 iulie 2016)
Ora 17:15 Franța – România
Ora 19:45 Spania – Ucraina
Ora prezentată este ora României.
Meciurile se vor disputa pe plaja Silgar, iar intrarea spectatorilor va fi liberă. Partidele vor fi transmise în direct de site-ul beachsoccer.com.

Pentru turneul de la Sanxenxo, antrenorul-jucător Viorel FARCAȘ are la dispoziție următorul lot:
Portari: Ionuț FLOREA, Laurențiu GHEORGHE;
Jucători de câmp: Adrian TĂNASE, Ionel POSTEUCĂ, Gabriel DOBRE, Liviu CROITORU, Raj CĂRĂULEANU, Bogdan CIOCĂNEL, Dorel ZAHARIA, Marian MĂCIUCĂ.