Photo by Matt Browne - Sportsfile/UEFA via Getty Images

Formația spaniolă Palma de Mallorca și-a apărat cu succes titlul de campioană a Europei cucerit anul trecut după ce duminică s-a impus în finala UEFA Futsal Champions League de la Erevan în fața rivalilor de la Barcelona.

Scorul final, 5-1 pentru Palma, este însă unul exagerat vizavi de cele întâmplate pe parchetul superbei arene „Karen Demirchyan Sports and Concerts Complex” din capitala Armeniei, gazda Final Four-ului Ligii Campionilor din acest an.

Finala dintre Palma și Barcelona a fost un spectacol total. Fără Ernesto, eliminat în semifinala cu Benfica de vineri, fără Fabinho și Hossin Tayebi – accidentați, Palma a dat tonul finalei, dominând primul sfert de oră. Salvată de paradele portarului Didac Plana, Barcelona a deschis scorul prin Adolfo, dar patru minute mai târziu, Rômulo a adus egalarea pentru Palma.

În finalul primei reprize, Barcelona a irosit două lovituri de la 10 metri, Carlos Barrón, portarul și căpitanul Palmei, parând execuțiile lui Catela și Ferrao! Cu opt secunde înainte de pauză, Vilian Lourenço a marcat pentru Palma dintr-o livitură liberă.

La reluare, în ciuda presiunii Barcelonei, cea care a marcat a fost tot Palma, prin Neguinho! La 3-1, Barcelona a riscat, a jucat 5-4, situație în care căpitanul Lozano a fost eliminat pentru un henț în postură de ultim apărător. Ultimele secvențe au mai adus două goluri în poarta catalanilor.

Palma a devenit astfel a doua echipă ce își apără trofeul în cei 23 de ani de UEFA Futsal Champions League, după Playas de Castellón la primele două ediții (2001-2002 și 2002-2003).

Antonio Vadillo, antrenor Palma: „Ce este mai bun decât să câștigi a doua oară la rând?! Să câștigi a treia oară! Serios, nu aș putea fi mai mândru de jucătorii mei pentru că ceea ce am realizat a fost incredibil. Nu este deloc ușor să joci la nivelul pe care l-am jucat în seara asta și împotriva unui adversar atât de puternic precum Barça. Am meritat din plin să câștigăm finala și cred că am fost de departe cea mai bună echipă”

Rômulo, jucător Palma: “Orice aș spune nu va fi suficient pentru a explica cum se simte acest triumf. Am parcurs un drum lung și am putut să jucăm în vârful formei noastre în seara asta. Asta a făcut diferența împotriva unei echipe precum Barça. Am avut multe probleme cu accidentările în timpul sezonului și a fost nevoie de o echipă foarte concentrată pentru a face ceea ce am făcut în acest meci”

Chaguinha, jucător Palma, cel mai bun jucător al Final Four-ului de la Erevan: „Câștigarea Ligii Campionilor anul trecut a fost deja un vis devenit realitate, dar să o faci de două ori la rând? Nici nu pot să exprim în cuvinte ceea ce simt acum. Desigur, sunt mulțumit de premiul pentru cel mai bun jucător, dar cred că fiecare din echipă îl merita și nu mă refer doar la jucători. A fost nevoie de multă muncă din partea tuturor pentru a ajunge aici, iar în seara asta am lăsat totul pe teren pentru că așa a fost singurul mod în care am fi putut câștiga”

Finala UEFA Futsal Champions League

  • Barça – Palma 1-5 (1-2), „Karen Demirchyan Sports and Concerts Complex”, Erevan

Au marcat: Adolfo (14’59”) / Rômulo (18’15”), Vilian Lourenço (19’53”), Neguinho (33’49”, 39’52”), Chaguinha (39’39”)

Cartonaș roșu: Lozano (38′)

Barça: Didac Plana – Antonio Pérez, Ferrao, Catela, Erick; Pau López (GK); Miquel Feixas (GK), Matheus Rodrigues, André Coelho, Harada, Adolfo, Lozano (Cpt), Pito, Toure

Palma: Carlos Barrón (Cpt) – Chaguinha, Neguinho, Rômulo, Gordillo; Luan Muller (GK), Vilian Lourenço, Cleber, Moslem, Bruno Gomes, Rivillos, Marcelo

Arbitri: Nikola Jelić (Croația), Nicola Manzione (Italia); Ondřej Černý (Cehia)

Timekeeper: Dejan Veselič (Slovenia)

Observator arbitri: Perry Gautier (Belgia)

Delegat UEFA: Hans Schelling (Țările de Jos)

În partida pentru medaliile de bronz, Benfica Lisabona a câștigat duelul cu Sporting Lisabona, scor 6-3.

Articol de Adi Dobre