Responsabil cu prima națională feminină de futsal din istorie, David Asandei, fostul antrenor al echipei masculine CS United Galați, a bifat zilele trecute cel de-al doilea cantonament. Prima reprezentativă s-a aflat în perioada 11-15 iunie la Odorheiu Secuiesc. Cele mai multe dintre componentele naționalei României vin de la fotbalul mare și toate s-au declarat încântate de noua provocare.

Nina Anca, care a evoluat în ultimul sezon pentru Fair Play București, se numără printre cele mai experimentate jucătoare din naționala de futsal a României. Nina, 30 de ani, spune că futsalul e mult mai greu decât fotbalul jucat pe teren mare. Originară din localitatea Mehedința, județul Prahova, Nina Anca a făcut o mulțime de sporturi, e chiar și antrenoare, a urmat cursurile Facultății de Educație Fizică și Sport și mărturisește că atunci când joacă pentru echipa națională simte cea mai mare bucurie.

Cea mai mare performanță a Ninei o reprezintă finala Cupei României din 2017, pierdută de Navobi Iași, echipa la care evolua atunci, în fața campioanei Olimpia Cluj. 

Fotbal cu băieții

Nina, de când joci fotbal?
– Păi, să mă gândesc! Am doar 9 ani de fotbal organizat, dar bat mingea pe terenurile de fotbal de când eram mică. Acasă, la Mehedința, locuiam chiar lângă școală, acolo unde băieții veneau în fiecare weekend și jucau. Stăteam și priveam la meciurile lor, iar atunci când nu erau destui, mă chemau să joc. După 20 de ani am început fotbalul organizat, așa cum spuneam, dar nici atunci, la început, nu am avut parte de antrenamente specifice.

„Carmen Amariei era idolul meu”

Ai făcut și handbal, așa e?
– Da, în liceu, la Ploiești. Visam să ajung jucătoare celebră, să evoluez pentru echipa națională! O aveam pe Carmen Amariei drept model! Era idolul meu. Am făcut aproape cinci ani de handbal, la CSȘ 1 Mai Ploiești. Am fost chiar și la turnee în străinătate. În timpul liceului am făcut pe lângă handbal și volei și baschet și atletism!

De ce ai întrerupt handbalul?
– Trebuia să mă întrețin. Munceam și mă gândeam la viitor. Apoi, prin 2008 sau 2009 parcă, a apărut o echipă de fotbal, Galaxy se chema. M-a încântat ideea, așa că m-am dus și m-am înscris. Țin minte că făceam antrenamente pe un teren minuscul. La primul meci, pe teren mare, ne-am pierdut. Nu jucasem niciodată pe un teren mare. Echipa nu a trecut jumătatea terenului, iar formația adversă ne-a învins cu 20-0! Cred că acesta a fost scorul.

„Futsalul e altceva”

La București când ai ajuns?
– În 2009, atunci când am intrat la Facultate. M-am transferat la Smart București. Nu mergeam la antrenamente, ci mă prezentam doar la meciuri. Apoi m-am întors să joc și să antrenez la Brazi, lângă Ploiești. Acolo am reușit să construim o adevărată familie în jurul unei idei, aceea de a face fotbal. Am pus mult suflet acolo la Brazi. După câțiva ani am plecat, iar la jumătate de an echipa a retrogradat și apoi a dispărut. M-am întors la București.

Ai mai jucat futsal?
– Fotbal în sală, da, am mai jucat, dar asta nu înseamnă că am jucat futsal. Futsalul e altceva. Mult mai greu în primul rând. În futsal trebuie să iei decizii rapid, să te descurci pe spații mici. Și mai e ceva, nu ai un post fix, așa cum e în fotbalul pe teren mare.

Cum e la lot?
– Îmi place foarte mult proiectul demarat la echipa națională. Ador de asemenea să evoluez pentru echipa națională a României. Am spus asta cu fiecare ocazie. Și am mai spus că îmi doresc să devin jucătoare de bază în echipa națională. Atunci când joci pentru țara ta înseamnă că, într-adevăr, ai reușit în viață.

Care e atmosfera?
– Foarte bună. Cele mai multe dintre noi ne știm de ceva vreme, ne cunoaștem. Încercăm să ne bucurăm de fiecare minut petrecut la lot, discutăm, dialogăm.

Care e obiectivul tău, al fetelor?
– Vrem să scriem istorie și să ne calificăm la Campionatul European.

Iată lotul avut la dispoziție de antrenorul David Asandei în cantonamentul de la Odorheiu Secuiesc.

Lotul convocat este următorul: Sabina Radu (Chiaravalle Fiber Pasta), Linda Kaitar (Vasas Femina Odorheiu Secuiesc), Mirela Abălașei (Fair-Play București) – portari, Roxana Ion (Italcave Real Statte), Alexandra Nica (Fundacion Rayo Vallecano), Mariana Filipoiu (New Team Kick Off C5 Femminile Torino), Nina Anca, Valentina Petre, Lidia Moacă, (toate de la Fair-play București), Lucica Meleacă, Kinga Barabas, Mădălina Boroș (toate de la Ladies Târgu Mureș), Szidonia Papp, Csilla Balasz (Heniu Prundu Bârgăului), Elena Răduc (Universitatea Galați), Paula Agu (Vulpițele Galbene Roman).