Naţionala U19 de futsal a României e află la Piatra Neamţ pentru două jocuri amicale în compania echipei similare a Republicii Moldova. La invitația DJST Neamţ, doi dintre jucători, căpitanul Robert Crișan și portarul Teodor Lungu, alături de selecționerul Endre Kacso au participat la o întâlnire din cadrul proiectului „Campionii României în școală, liceu și universitate”.

La evenimentul găzduit de Şcoala Gimnazială „Elena Cuza“ din Piatra Neamţ a participat și Cristian Vornicu, reprezentantul fotbalului în sală în Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal. Au fost prezenți o sută de elevi din clasele a VI-a A, a VI-a B şi a VII-a A şi de directorul adjunct, Ioana Antonovici.

După o scurtă prezentare a fiecăruia dintre oaspeţi, în sala de sport a acestei unităţi de învăţământ a început un dialog interesant purtat cu elevii. Mai grea la început, pentru că lipsa de încredere în forţele proprii este specifică vârstei copiilor prezenţi în sală, comunicarea între părţi a devenit tot mai intensă odată cu trecerea timpului. Iar autorii celor mai interesante întrebări au fost premiați.

„De ce se face fotbal în orice oraş din lume şi alt sport nu se face chiar în fiecare oraş?“, „Care este diferenţa între fotbal şi fotbalul american?“, „Pentru voi, ca jucători, antrenorul este un exemplu de urmat?“, „Poate ajunge un copil la performanţă chiar dacă nu începe sportul de vârstă fragedă?“, „Când terminaţi cu fotbalul ce veţi face?“, „Cel mai important joc al carierei care a fost?“, „Cel mai dificil moment al carierei când a fost?“, „Dacă veţi avea un meci foarte important şi cineva drag ar avea nevoie de ajutorul dumnevoastră ce veţi alege?“, „Cum de faceţi aşa multe sacrificii când ştiţi că pierdeţi clipe alături de familii şi prieteni?“ „Care sunt argumentele prin care mă puteţi convinge să aleg futsalul şi nu fotbalul?“ au fost câteva dintre întrebările elevilor.

Reprezentanţii echipei naţionale U19 de futsal a României le-au explicat copiilor de ce au ales acest sport şi ce sacrificii fac în fiecare zi pentru a fi mai buni. Atât antrenorul Endre Kacso, cât şi jucătorii Robert Crişan şi Teodor Lungu au atras atenţia copiilor despre importanţa prezenţei la şcoală, despre importanţa timpului acordat pentru studiu. Cei doi jucători vor avea examen de bacalaureat în vara lui 2019, astfel că învăţatul este o parte importantă din viaţa lor în prezent. „O altfel de oră de sport“ s-a încheiat cu multe întrebări nepuse, pentru că timpul s-a scurs rapid, dar cu elevi care au părăsit sala de sport a şcolii pietrene doar după ce şi-au aplaudat oaspeţii şi au promis că vor fi în tribune la jocurile din Polivalenta pietreană.

România U19 va înfrunta Moldova U19 în două jocuri amicale la Piatra Neamţ, în Sala Polivalentă în zilele de 21 noiembrie, de la ora 18:00, şi 22 noiembrie, de la ora 12:00. Aceste jocuri fac parte din planul de pregătire a participării la preliminariile Campionatului European rezervat acestei categortii de vârstă.

Articol de Marcel Mihalcea