Pentru prima reprezentativă de futsal a României, săptămâna care a început ar putea fi una dintre cele mai importante din istorie. Tricolorii numără zilele rămase până la debutul în Elite Round-ul calificărilor la Cupa Mondială, competiție care se va desfășura în Lituania, în perioada 12 septembrie – 4 octombrie 2020.

România face parte din Grupa D a preliminariilor europene, alături de Kazahstan, Olanda și Cehia. Meciurile vor fi găzduite de „Sportovní hala Vodova” din Brno, Cehia, o arenă cu o capacitate de 3.000 de locuri.

Alături de ČEZ Aréna din Ostrava (9.000 de locuri) și de „KV Arena” din Karlovy Vary (6.000 de locuri), „Sportovní hala Vodova” din Brno a găzduit în urmă cu zece ani meciuri de la Campionatul Mondial feminin de baschet. Frecvent, în sala de la Brno sunt programate gale de box și meciuri de volei.

Cel de-al doilea oraș ca mărime din Cehia, Brno este situat în sud-estul țării, la confluența râurilor Svitava și Svratka. Important punct politic și cultural al regiunii Moravia de Sud, Brno este în același timp și centrul provinciei Moravia, una dintre regiunile istorice ale Coroanei Cehe.

În Brno își au sediile Curtea Constituțională, Curtea Supremă, Curtea Administrativă Supremă și Parchetul Suprem, precum și o serie de autorități ale statului. Brno este, de asemenea, un centru important al învățământului superior: 33 de facultăți aparținând a 13 institute de învățământ superior și aproximativ 89.000 de studenți.

Inaugurat în 1928, Centrul de expoziții Brno este unul dintre cele mai mari centre expoziționale din Europa și se numără printre obiective turistice importante ale orașului, alături Castelul Veveří, de castelul și cetatea Špilberk și Catedrala Sfinților Petru și Pavel de pe dealul Petrov, două clădiri medievale care domină peisajul urban și sunt adesea înfățișate ca simboluri tradiționale.
La Brno sunt înhumați 1.569 militari români căzuți în luptele pentru eliberarea Cehiei și Slovaciei.

Cine sunt adversarele naționalei României în Grupa D a Elite Round-ului calificărilor pentru Campionatul Mondial de futsal

Kazahstan

Pregătită de celebrul tehnician Paulo Ricardo Kaka, naționala Kazahstanului este, fără îndoială, marea favorită a Grupei D. Locul 7 în ierarhia FIFA, trupa lui Kaka este un mix format din jucători născuți în fosta Uniune Sovietică, localnici și brazilieni naturalizați.
Printre cei mai importanți jucători din echipa Kazahstanului se numără portarul Leonardo de Melo Vieira Leite alias Higuita, Taynan, Dauren Tursagulov, Douglas Júnior, Dinmukhambet Suleimenov, Chingiz Yesenamanov și Leonardo Mendonça da Rosa alias Leo.
Naționala Kazahstanului a fost prezentă la două ediții ale Campionatului Mondial, în Guatemala, în anul 2000, atunci când s-a calificat participând la preliminariile din Asia, și în Columbia, în 2016, când a participat în preliminariile UEFA.
Trupa brazilianului Kaka a devenit, grație confruntărilor directe din ultimii ani, un adversar tradițional al României. Ultima confruntare dintre cele două formații a avut loc în Main Round-ul actualelor preliminarii, în octombrie, la Piatra Neamț. România și Kazahstan au oferit un spectacol total. Tricolorii, locul 21 în ierarhia FIFA, au pierdut la mare luptă, scor 2-4, într-o confruntare în care au condus cu 2-0!

Cehia

Locul 16 în clasamentul FIFA, naționala Cehiei, al doilea adeversar al tricolorilor în grupa de la Brno și gazda turneului, a încheiat pe locul secund, după Portugalia, Grupa a 8-a a Main Round-ului preliminariilor UEFA. Trupa pregătită de Tomáš Neumann a învins Germania (3-0) și Letonia (7-1), pierzând în fața Portugaliei (1-4).
Cehia a fost prezentă în trei rânduri, consecutiv, la Campionatul Mondial: Taipeiul Chinezesc 2004, Brazilia 2008 și Thailanda 2012.
Printre cei mai importanți oameni ai lui Tomáš Neumann se numără portarul Libor Gerčák, Michal Seidler, jucător legitimat la Sparta Praga, pe care internaționalii noștri de la Imperial WET Miercurea Ciuc îl cunosc din actualul sezon al UEFA Futsal Champions League, Lukáš Rešetár, care este căpitanul echipei, Tomáš Vnuk și Tomáš Koudelka.

Slovenia

Naționala Sloveniei este ultimul adversar al României în grupa de la Brno. Slovenia vine în Cehia din postura de câștigătoare a Grupei a 2-a a Main Round-ului calificărilor la Campionatul Mondial, care a fost găzduită de „Jane Sandanski Arena” din Skopje, Macedonia de Nord.
Slovenia a contabilizat două victorii, cu Macedonia de Nord (6-1) și Kosovo (7-1), și o remiză, cu Ucraina (2-2). Slovenia nu a fost prezentă la niciun turneu final al Campionatului Mondial de futsal. A jucat în schimb la cinci turnee finale de Campionat European: Italia 2003, Ungaria 2010, Croația 2012, Serbia 2016 și în 2018 atunci când a fost gazdă.
Printre cei mai buni jucători din naționala Sloveniei, aflată în acest moment pe locul 17 în clasamentul FIFA, se regăsesc portarul Damir Puškar, Kristjan Čujec, Rok Mordej, Igor Osredkar și Žiga Čeh.

Programul Grupei D
Delegat UEFA: Joao Rocha (Portugalia)
Arbitri: Vladimir Kadykov, Iurii Neverov, Ivan Shabanov, Irina Velikanova (toți din Rusia)
Observator pentru arbitri: Antonio Jose Fernandes Cardoso (Portugalia)

2 februarie: Cehia – Slovenia; Kazahstan – România
3 februarie: Cehia – România; Slovenia – Kazahstan
5 februarie: România – Slovenia; Kazahstan – Cehia

Câștigătoarea grupei se califică la Cupa Mondială, în timp ce a doua clasată va disputa o dublă de baraj cu locul doi din Grupa C, din care fac parte Rusia, Croația, Slovacia și Azerbaidjan.

Iată lotul selecționerului Robert Lupu pentru Brno:

Petrișor Toniță (Dunărea Călărași), Andrei Grigoraș (United Galați), Vlad Iancu (Autobergamo Deva) – portari

Cristian Matei, Adrian Pânzaru, Bogdan Covaci, Hadnagy István, Sávio Valadares (toți 5 de la Imperial WET Miercurea Ciuc), Mimi Stoica, Andrei Crăciun (ambii de la United Galați), Ionuț Movileanu (Dunărea Călărași), László Szőcs (FK Odorheiu Secuiesc), Felipe Pinto Viana de Oliveira (Feldi Eboli / Italia), Ique Ribeiro (Cartagena / Spania) și Paulo Ferreira (Futsal Clube Azeméis / Portugalia)

Articol de Adi Dobre