CS United Galați e surprinzătorul lider al Ligii I la futsal. Cu jucători fără nume mari, trupa lui David Asandei a pus la respect în actualul sezon granzii campionatului și petrece sărbătorile de iarnă în fotoliul de lider! United continuă astfel parcursul foarte bun din ultimii ani. Sezonul trecut, gălățenii au încheiat pe locul trei și au jucat finala Cupei României.

În acest an, United visează la titlu. Mulți dintre jucătorii grupării de la malul Dunării se gândesc chiar și la echipa națională, aflată în plin proces de reconstrucție. Emanuel Moldoveanu, 31 de ani, unul dintre cei mai buni jucători ai lui United, a revenit în acest an în lotul primei noastre reprezentative. Moldoveanu, care e originar din Brăila, a încercat să explice cum a ajuns United pe primul loc în Liga I.

„Avem un stil diferit, care enervează”

– Cum a fost 2016 pentru United Galați?
– Un an peste așteptări. Un loc trei și o finală de Cupa României sezonul trecut, acum pe primul loc, eu zic că e bine! Suntem mulțumiți, iar rezultatele ne ambiționează și mai tare.

– Care sunt secretele lui United?
– Unitate, omogenitate, suntem mulți în lot cam de aceeași vârstă, experiență. Ne pregătim foarte bine. În plus jucăm ceva diferit față de ceea ce joacă celelalte echipe: presing, agresivitate. E un stil care enervează, care pune în dificultate adversarul, dar care pe noi ne avantajează.

„Am debutat la națională cu gol”

– În 2016 ai revenit și la echipa națională!
– Așa este! După trei ani, dacă socotesc bine. Am fost convocat mai întâi în primăvară, pentru meciurile cu Franța, din deplasare. Apoi la cele două partide contra Cehiei, de luna trecută, de la Deva. Am fost săptămâna trecută și în Bulgaria, cu o selecționată a Ligii I, în componența căreia cei mai mulți au fost jucători tineri, sub 21 de ani.

– Cum e să joci pentru echipa națională?
– Țin minte și acum prima convocare, în 2011, în Republica Moldova. Am debutat cu gol chiar! Să joci la echipa națională e un vis, cred, pentru oricine. Sper să fiu chemat în continuare. Pentru asta însă știu că trebuie să muncesc mult, mai mult decât până acum.

„Domnul Asandei e nașul meu”

– Cum ai ajuns la futsal?
– Am început, firește, cu fotbalul. Am jucat la Brăila, acasă. Domnul David Asandei, antrenorul de la United Galați, m-a văzut și mi-a zis să vin la futsal. Sunt mic de statură, așa că futsalul mă avantajează. Mergeam la fel de fel de turnee de sală. Îmi plăcea futsalul. Apoi, ușor, ușor, mi-a intrat la inimă. Domnul Asandei a fost, să zic, așa, nașul meu!

– Toată lumea spune că sezonul 2015-2016 al Ligii I a fost cel mai puternic din istorie. Ce crezi?
– A fost, într-adevăr, tare. Acum însă mi se pare mult mai echilibrat. Jucătorii de valoare s-au risipit pe la mai multe echipe și echilibrul a devenit vizibil. Acum sunt și alte echipe de luat în seamă: noi, la Galați, cei de la Odorhei, de la Călărași, pe lângă echipe precum Timișoara, Deva, Târgu Mureș.

– Ce îți dorești de la 2017?
– Să fim sănătoși și să rămânem acolo sus!